Afgelopen zaterdag leverde de eerste voorronde van Nu of Nooit leverde vijf opvallende optredens op. 3voor12 limburg doet verslag van een geslaagde avond in Sittard.

Het is begin oktober en de eerste namen voor Pinkpop-headliners zoemen al weer rond. Voor wat betreft de openingsact van het festival in Landgraaf zijn maar liefst vijfentwintig acts in de race. De invulling van die felbegeerde plek op de 51-ste editie, wordt immers zoals altijd via de bandwedstrijd ‘Nu of Nooit’ geselecteerd. Uit flink wat inzendingen zijn vijf acts geselecteerd voor de eerste voorronde in Poppodium Volt. We treffen een grote variatie aan acts aan. Poppodium Volt heeft vanavond bijna 300 bezoekers. Een bewijs dat de popscene in de Westelijke Mijnstreek leeft. Het publiek geniet met volle teugen. Bij 3 bands is er sprake van mosh pits. En dat bij de aankondiging dat het huidige format van Nu of Nooit gaat veranderen.........

De avond wordt geopend met een solo liedje door Rick Rosenboom. Rick was de zanger en gitarist van Pavarana. De manier waarop bassist Max Knook van Pavarana  op jonge leeftijd overleed, inspireerde Rick om teksten en muziek te schrijven.  Aanvankelijk zou Rick solo optreden onder de naam Capibara. Uiteindelijk besloten broer Daan Rosenboom en en drummer/toetsenist Bas Clemens zich aan te sluiten. De band heet Tapir. Het geluid van de band wordt gevormd doorvoor het publiek ongebruikelijke klanken van bijzondere instrumenten uit Marrako en Portugal. Met heel kleine kwetsbare momenten tot soms complexe muzieklijnen worden er 4 nieuwe nummers gespeeld. Muziek met gelaagdheid en gevoel,soms iets moeilijk toegankelijk. Tapir is een verrassende nieuwkomer en opener van Nu of Nooit voorronde in Sittard.

Tweede act Hoagy is de band rondom rapper Rowan Deschaux. Rowan is 21 jaar en woont in Nieuwstad. Samen met muziekvrienden Robbert Blondeau op gitaar, Floris Koppelman op drums en Dj Dorian Kreso laten zij zien dat Hoagy later die avond terecht de prijs van boeking van de avond in ontvangst mocht nemen.Hoagy is een fotogenieke rapper. Hij en zijn band weten de fans te bereiken en een zeer gevarieerde set neer te zetten. Al zijn zij teksten niet altijd te volgen, het gevoel zegt het publiek dat het goed in elkaar zit. Limburg heeft met Hoagy een rapper met een positieve uitstraling. Potentiële finalist wellicht.............

Derde act van de avond is FØNKL. Onder het genot van een broodje kroket en een lauw blik bier ontstond het concept van FØNKL. De heren uit Geleen combineren rap, humor en overmatige consumptie van alcohol en maken hier op een klein zweterig kamertje hun eigen sound van.

Met de release van hun eerste EP “Skurt Alert” bleek dat er meer belangstelling in de muziek was dan de heren hadden gedacht. Er volgde een  tweede EP “Trapsalon”.

Terwijl Yung Skrr (zanger) nooit van plan was om op te treden begon na veel vraag toch iets te borrelen. Sindsdien is FØNKL op het podium te bewonderen met een live show die net als hun muziek niet al te serieus is. Aangevuld met Vincent Kuypers gitaar, dj en mede rapper Floris Koppelmans maakt FONKL er een feestje van. Het is vooral een grappige act met oranje verkeers-hesjes, een parodie op plastic afval en foute vrouwenhumor. Bijzonder en uniek in hun soort. Het publiek laat hun waardering voor FØNKL duidelijk blijken.

De vierde act is Endeavour. Endeavour produceert een wall of sound. De band won eerdere prijzen zoals Podiumvrees. Een succesvol optreden op Mama's Pride een EP volgde. Wellicht is de muziek iets minder toegankelijk voor een breder publiek. De energie en uitstraling van Endevour verdient respect. Ondanks het ontbreken van de digitale visuals presenteert de band een uitgebalanceerde set. Met Endeavour heeft Limburg een waardige vertegenwoordiger in de metalscene met internationale allure.

 

Afsluiter Newborn Lunatics is hét powertrio uit Maastricht bestaande uit gitarist/vocalist Julien Essers, bassist Bart van Voorden en drummer Joey Wojcik. Drie eigenzinnige figuren die hardcore, metal en grunge met een toegankelijke twist naar buiten brengen. Newborn Lunatics weet donkere en zware muziek met veel energie en opgewektheid te mixen, zonder dat de boodschap verloren gaat. Bassist Bart van Voorden die met rolstoel het podium werd opgereden,  was even de David Grohl van het zuiden. Keiharde strakke metal/hard rock. Altijd goed voor de liefhebbers van deze muzieksoort. Knallen, energie en keiharde gitaren. Drummer Joey Wojcik ontving de prijs van muzikant van de avond.

Grote kans dat er onder de deelnemers aan de eerste voorronde van Nu of Nooit een of meerdere finalisten zijn. Dat weten de acts pas na de vijfde voorronde. Of de uiteindelijke winnaar in Sittard heeft gespeeld zal de jury gaan beslissen tijdens de finale op 8 december in de Muziekgieterij te Maastricht. Het was een zeer geslaagde avond met veel publiek. De bands speelden allemaal met veel plezier, het was een gevarieerde programmering en er was een laaiend enthousiast publiek. Nu maar hopen dat een nieuw concept van Nu of Nooit volgende jaar ook weer voor zo'n hoge publieksopkomst zorgt.