De jubileumeditie van Solar! Ooit begonnen als een kleinschalig evenement van twee dagen, is Solar in 15 jaar doorgegroeid naar een festival dat met 32.000 bezoekers niet meer is weg te denken van de Nederlandse festivalkalender en waar die hard festivalgangers inmiddels vier dagen hun hart kunnen ophalen.

Elk jaar is er iets nieuws te ontdekken op zowel muzikaal als creatief vlak rondom een thema. Dit jaar was dat 'A story to tell'. En na 15 jaar kunnen we zeggen dat er heel wat verhalen zijn om te vertellen. Eigenlijk geldt daarbij ook: What happens at Solar stays at Solar. Maar zelfs dan blijft er genoeg over om wel te vertellen, zoals hoeveel edities je erbij was. Want hoe vaker naar Solar zoveel meer stories to tell.

Soms gaat verder ontwikkelen over 'kill your darlings' en dat geldt ook voor de organisatie van Solar. Zo is het unieke theatergedeelte dat eerdere edities op een apart deel van het terrein stond deze keer onderdeel gemaakt van het centrale terrein met de stages. Hierdoor kon je gemakkelijk een bezoek aan een stage afwisselen met vertier zoals een dagelijkse shot vitamine blijheid, mep de mol of en passant trouwen op Solar om vervolgens een drumband met veergetooide Braziliaanse danseressen voorbij te zien paraderen. Je keek je ogen uit.

Naast de creativiteit gaat Solar natuurlijk ook over muziek. Heel veel muziek. Op zaterdag warmde Sandrien het publiek op in de Technotent, gevolgd door Rødhåd. Ook Ellen Alien trok later op de dag een volle Technotent. Zondags zette Mercel Fengler een strakke set neer.

Bij de Mainstage was het voor Soulfully Yours op zaterdag een set met nog maar weinig publiek.  Hoe groot was het contrast tijdens de optredens van Jeugd van Tegenwoordig en Moksi die het enthousiaste publiek zonder moeite met zich mee wisten te krijgen. De slotact van zaterdag was 25 years Charlie Lownoise & Mental Theo. De ene na de andere hit kwam voorbij met bijbehorende speciale effecten en het publiek ging helemaal los. Wat een feest maakten de heren en danseressen ervan!

Zondag was Kraantje Pappie de terugkerende publiekstrekker op de Mainstage waarvoor Solar uitliep. De toon was direct gezet met het nummer Euro's. Later zetten de meesters van de mash, Memphis Maniacs, met hun geniale mash-ups een verrassende set neer. Deze Limburgse sensatie timmert hard, en met succes, aan de weg en krijgt ook internationaal erkenning. 

Voor degene met een voorliefde voor Duitse volksmuziek in modern jasje was er de Schlagertent waar onder meer de dj's Rard, Dirndl en Fiasco de boel op stelten zetten. Ernaast in Funkytown was het ook constant feest met onder meer DJ Riley met zijn geweldige mixen en op zondag Herrie met Gerrie.

Andere publiekstrekker is House of House waar zaterdag De Hofnar met vette hous Caraïbische sferen creëerde. Later waren Sidney Samson en La Fuente publiekstrekkers. Zondags waren Billy the Kit en Shermanology & Dennis Quin hoogtepunten.

Op weg naar het centrale terrein was de kans groot dat je halverwege al bleef hangen bij Biki90 met Phenleau of Driehoek met ieder jaar weer een fuif op zichzelf met deze keer Big & Tall Soundsystem en Bontgenoten Soundsystem. In de Container Compound liet Latifa haar geheel eigen geluid horen.

Op drijvende stage SwiepSwap kon je ook bijna continu feesten met onder andere Ricky Razu en Matthieu.

Ook waren er kleine geheime dan wel onverwachte feestjes waar je bij toeval bij uitkwam, soms op grote hoogte! En als je spontaan je eigen schuurfeestje wilde bouwen dan kon je bij KiesGeefDans een singletje uitzoeken dat dan werd gedraaid. Deze combi van georganiseerde en spontane feestjes blijft, ook na 15 jaar, verrassen. Door en voor het publiek en vooral met elkaar. Want dat is toch wel een rode draad die we na 15 jaar Solar kunnen zien: strak georganiseerd aan de voorkant en op en rond het terrein is iedereen lief en aardig voor elkaar. Dat wérkt en wij blokken nu al onze agenda's en zien uit naar Solar op 30 juli tot en met 2 augustus 2020!