Gelijktijdig met Bospop was er op zondag 14 juli 2019 de zesde editie van Zomerpop in Heerlen. Zomerpop is de afsluiting van het cultureel seizoen van het Cultuurhuis in Heerlen. Op 2 podia zijn er optredens van 10 regionale bands. Een gevarieerde mix van pop, rock, jazz, experimentele muziek en zelfs een coverband. Het resulteerde in een mooie dag met veel variatie en kwaliteit

De stagiaire van het Cultuurhuis Myra von Berg organiseerde dit jaar een voorronde van Zomerpop. Bij deze voorronde viel er een publieksprijs en  juryprijs te winnen.De beloning was een optreden op Zomerpop. De juryprijs ging naar Submecha. De publieksprijs naar Relics.

Submecha maakt experimentele muziek  Het viertal is sterk geïnspireerd door de muziek van Frank Zappa.De nummers van Submecha worden gekenmerkt  door sterk wisselende muzieklijnen. Met een goede podiumpresentatie en veel passie maakt Sumecha een sterke indruk. Na het optreden is er een EP met gepersonaliseerde kunst te koop. Een orginele manier om kennis te maken met de alternatieve muziek van Submecha.

De publieksprijs in de voorronde voor Zomerpop werd gewonnen door Relics. Relics bestaat uit 3 jonge muzikanten. Duidelijk geinspireerd door de muziek uit de zeventiger jaren maakt Relics een eigen geluid. Opvallend zijn de sterke zangkwaliteiten van zanger PJ. Samen met de twee andere bandleden laat Relics een uniek geluid horen. De nummers worden op een ontspannen en authentieke manier gebracht. Het zijn vooral de eigen nummers die goed in elkaar zitten Kortom Relics blijkt een groei briljant.

 

 

Met alternatieve Indie rock maakte Martin Sillen (toen nog OOST. ) al indruk tijdens de finale van Nu of Nooit. Fijne liedjes met sterke muzieklijnen. De band bestaat uit studenten van het conservatorium Maastricht.Sommige zijn afgestudeerd en twee leden volgen de opleiding.Voortgekomen uit een singer song writer projekt van Jop Ostendorf zijn de nummers volwaardige nummers van Martin Sillen geworden. Als eerste band op het buitenpodium laat Martin Sillen een ijzersterke indruk achter.

Veel ervaring en jong talent ontmoeten  elkaar tijdens het optreden van Ernest Peters and friends. Ernest Peters was jarenlang bandlid van Flabby Chin. Ze maken blues rock met meerdere invloeden. De band trekt veel liefhebbers naar het cultuur cafe van het Cultuurhuis. Indrukwekkend als je als gitarist / zanger een nummer brengt dat je 40 jaar geleden hebt geschreven. Ernest Peters ( samen met zijn zoon JoB) oogsten veel publiekswaardering. 

Cataplana is een coverband, Zij maken hun eigen bewerking van legendarische popliedjes. Zij hebben veel fans meegebracht. Het publiek vindt het mooi. De fans dansen en klappen. De sterke zang van de zangeres en de meerstemmige ondersteuning door de andere bandleden zorgen voor een zomerse sfeer.  In het najaarseizoen is er een volledig avondprogramma in het Cultuurhuis door Cataplana.

 

Vegir is afkomstig uit Belgie, De band is aangevuld met Geert Roelofs uit Heerlen op drums.Vegir maakt experimentele donkere jazz en pop met atmosferische arrangementen. Vegir is de favoriete band van programmeur Sjon King Mobers.Samen met de aanwezig muziekliefhebbers genieten zij van een indrukwekkende set. Het publiek is muisstil en luistert vol bewondering naar de ritmische en imponerende muziek van Vegir. Vegir past qua muziek goed in het voorprogramma van bijvoorbeeld Flying Horsman.

De derde band op het buitenpodium is A Minor Problem. Kenmerkend voor A Minor Problem zijn de energieke optredens. A Minor Problem beschikt inmiddels over een complete en uitgebalanceerde set met eigen nummers. Na dit optreden neemt A Minor Problem de tijd voor het schrijven van nieuwe nummers. A Minor Problem heeft veel fans meegebracht. Met hun snelle nummers, met potentiële hitpotentie, slagen zij er in om een grote publiekparticipatie teweeg te brengen. 

Het blijft de vraag waar alle talentvolle en onderscheidende popbands in Limburg vandaan komen. Nieuwkomer IKIGA kreeg al veel airplay bij Pinquinradio. Daarna volgde een optreden op Wessummerbreeze. Recent bracht IKIGA een eerste single uit. Gezien de vele streams en positieve reacties kunnen we spreken van een gewaardeerde nieuw komer in de alternatieve scene. De band is opgebouwd rondom zangeres en gitariste Indira Paping, die samen met de uit België afkomstige toetsenist Simon Mahieu het “hart” vormt van IKIGA. Aangevuld met een strakke bas en drum maakt IKIGA  post pop.  Door een  goede show komt hun muziek prima over. Het publiek blijkt onder de indruk. Samen met Relics, A Minor Problem zou IKIGA  potentieel finalisten voor Nu of Nooit kunnen zijn. Maar op eigen kracht zal IKIGA ook van zich laten horen op de Nederlandse en Belgische podia.

 

De dansbare eigen nummers van Cynbel doen denken aan Kensington en Coldplay. Ze liggen lekker in het gehoor en de band bereikte de halve finale van de Popprijs van Nederland. Ook was de band te zien bij Popronde. Ze zijn afkomstig uit Nijmegen en maken er een “poppy” show van. Zeg maar de Gelderse STATESMEN. Cynbel kan altijd en overal met hun catchy songs.

De prachtige geschoolde stem van zangeres Lisa Adreina wordt  omringd door de muzikanten van Laidback. Eerder vormde Laidback het voorprogramma voor Maxime&Glynn. Laid Back wist programmeur Sjon King Mobers toen te imponeren. Een optreden als aflsuiter op Zomerpop was het gevolg. Relaxte soul,jazz, funk en popcovers die mooi worden uitgevoerd zorgen voor een rustgevende afsluiter van deze gevarieerde en verrassende festivaldag.