Het team van Cultuurhuis Heerlen heeft dit jaar gekozen voor een bijzondere editie van Zomerpop. Zomerpop is traditioneel de afsluiting van het voorjaar seizoen. Het is een in - outdoor festival met diverse stijlen van popmuziek. Cultuurhuis Heerlen heeft vanwege de gevolgen van de Corona gekozen voor een digitale vorm van Zomerpop. Geen live streams maar opnamen van digitale optredens. Deze worden op you tube onder de titel Zomerpop Anderhalve Meter Sessies uitgezonden. De data en uitzendtijden zijn te vinden op de site van Cultuurhuis.

Een eerste indruk van een Anderhalve Meter Sessie was al te zien op 9 juni op het you tube lokaal. Martinus is afkomstig uit Meers ( dorp in de buurt van Stein). Martinus is bezig met de release en presentatie van hun langverwachte CD. Het optreden is de voorbode van paar mooie nieuwe nummers die de het publiek zullen verrassen. Mooi dat Martinus de cover Ohio van Crosby,Stills, Nash en Young speelt. De cover doet recht aan de recente Black lives Matter ontwikkelingen. Het nummer Ohio verwijst naar een schietpartij in Amerika in 1970 , waarbij 4 studenten werden doodgeschoten. De opname is terug te kijken op het you tube kanaal.

Hoe komt zo'n uitzending tot stand en hoe is het voor de muzikant om in deze vorm op te treden?Genoeg reden om op woensdagavond 10 juni een bezoek te brengen aan het Cultuurhuis. Er zijn zo'n 15 bezoekers toegelaten bij deze sessie . Samen met de technische crew , cameramensen van M.K.Audio Sound, Light & More en de bandleden is het café “Coronaproef” uitverkocht.

Vanavond staat de Anderhalve Meter Sessie van Solomon op het programma. Solomon is een van Limburg meest belovende bands. Met optredens op het festival Bruis in Maastricht, en een recente live stream vanuit het Bonnefantemuseum te Maastricht maakte de band een goede indruk voor een breed publiek. Daarnaast speelde Solomon voor uitverkochte theaters in Sittard en Geleen en ontving het een financiële impuls vanuit Pop in Limburg onder noemer Makersregeling. Neem daarbij het prachtige liedje Life line dat werd uitgebracht in het kader van Homegrown (een bijzonder project voor 24 bands en artiesten die via de Limburgse poppodia een kans krijgen zichzelf te presenteren onder corona omstandigheden), dan mag gesteld worden dat Solomon al veel bereikt heeft in korte tijd.


 

Zanger Koen De Witte verteld het publiek dat de band sinds vorige week weer samen oefent in hun unieke oefenruimte onder eigen beheer. Daarnaast is band erg blij weer te mogen optreden, aldus Koen. De kwaliteit van het geluid is perfect in het Cultuurhuis. De 5 koppige band speelt een gepassioneerde en zorgvuldig opgebouwde set. Solomon is een band in balans. De prachtige stem van Koen de Witte neemt het publiek mee in een muzikaal avontuur dat een half uur duurt. De toewijding van alle bandleden, de intense liedjes en meeslepende manier waarop de nummers van Solomon worden gebracht verrast het aanwezige publiek. De aanwezigheid van de camera's speelt geen enkele storende rol tijdens het optreden. Het blijft de vraag of de voelbare intensiteit tijdens de set, ook voelbaar is bij de uitzending van de Anderhalve Meter Sessie op 16 juni 2020?

Maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op de popmuziek . De sector zoekt snel naar alternatieve vormen om het publiek te bereiken. Streamen is een van de vormen waarmee dat kan. Goed dat Zomerpop de uitdaging oppakt om popmuziek op deze manier bij de liefhebber thuis te brengen. Bands en artiesten worden op een bijzondere manier digitaal vastgelegd onder de noemer Anderhalve Meter Sessie. Uit onderzoek is gebleken dat de opnames veel worden terug gekeken. Nooit gedacht dat de Twee Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske anno 2020 zo zou herleven.