Via een handgeschreven brief ontving de redactie van 3 voor 12 Limburg de cd ABANDON SHIP met het verzoek voor een recensie. Op deze manier wordt het extra uitnodigend om naar het nieuwe album te luisteren.

The Ragtime Rumours brengen een half later dan gepland hun nieuwe CD A BANDON SHIP uit. Dit gaat gecombineerd met release show op 25 september in Grenswerk Venlo. Na een succesvolle buitenlandse tour moesten een aantal optredens worden uitgesteld vanwege corona. The Ragtime Rumours bestaat 5 jaar. Na een EP en de CD Rag ’n roll is er nu een opvolger. Het album is opgenomen in meerdere studio’s in Venlo en Belfeld .

Op de site van The Ragtime Rumours lezen we als slogan voor hun muziek ; Tom Waits visiting Django Reinhardt, drinking big mugs of coffee while listening to Robert Johnson. In algemene termen is de muziek een must voor liefhebbers van old-skool ragtime, gypsy jazz en roots/blues.

De mooie lay out van het uitklapmodel van ABANDON SHIP vertelt het verhaal van een band die met hun koffers aan boord van een schip gaan. ABANDON SHIP werd uitgegeven door platenmaatschappij RUF records. Het album wordt op deze manier verspreid onder internationale blues liefhebbers en kenners. Een handgeschreven index met alle titels van de songs en een mooi binnenwerk van het hoesje met alle info van de bandleden van The Ragtime Rumours maakt het verhaal compleet.

The Ragtime Rumours bestaat uit;

Thimo Gijezen

Tom Janssen

Sjaak Korsten

Nikki van der Schuren

 

Tom Janssen is verantwoordelijk voor de lead vocals. Nikki van der Schuren zingt twee liedje op de cd. Opvallend is dat de 4 bandleden samen meer dan 15 instrumenten spelen. Van piano, gipsy gitaar tot banjo, drums en saxofoon en fluit. Een bereed scala van snaar, slag, toets- en blaasinstrumenten dus……… Toch wordt er voor dit album ook gebruikt gemaakt van gastmusici. Meest opvallende en herkenbare is de bijdrage van Moses Rosenberg met zijn Gipsy gitaar. Neem daarbij de bijdrage van een celliste en violiste en het album staat bol van intensief en gevarieerd instrumentengebruik.

Het is knap dat The Ragtime Rumours kiest voor heel specifieke muziekstromingen. Daarmee is de muziek wellicht ongewild gemaakt voor liefhebbers en kenners. Het album lijkt een groots opgezet project, waarbij heel veel muzikale vrienden zijn betrokken. Het album bevat 12 liedjes.

Aan variatie geen gebrek. Ieder nummer klinkt doordacht en kenmerkt zich door specifiek instrument gebruik. Het gevolg is dat het album en sound wel heel erg gevarieerd en divers klinken. Dit vraagt veel van het luistervermogen en inlevingsvermogen van de luisteraar.


 

 

De redactie kiest voor een korte typering van een aantal nummers.

Het eerste nummer is het titelnummer van het album. In het begin van ABANDON SHIP zijn de klanken van een schip te horen. Een tragisch liedje over een noodlottig ongeval. Up time vormgegeven.

Gypsy Jazz invloeden zijn te horen op 5h Left . Een liedje over de invloeden van stress en het harde werken en het verlangen naar dansen en muziek.

Nikki van den Schuren heeft een belangrijk aandeel op Yes My Darling Daughter. Zowel fluit als zang komen voor haar rekening. Een liedje met een moraal en vrolijke boodschap.

The Sky is Turning Dark kent dan weer de herkenbare klanken van de banjo. Hier zijn de Amerikaanse rock ‘ n rol elementen duidelijk herkenbaar.

Sway With Me lijkt het meest geschikt voor een reclame campagne. Het doet denken aan diverse invloeden van de vijftiger jaren muziek.

Een vrolijk ongecompliceerd nummer is Undressing Me.

De CD ABANDON SHIP zal zijn weg naar de liefhebber probleemloos vinden naar de liefhebbers. Die zullen ook interesse hebben voor de release show in Venlo. Het zal een mooie beleving worden met veel instrumentgebruik. Neem daarbij het verhaal van The Ragtime Rumours over hun reis en het zal een unieke live presentatie worden daar in Venlo.

https://theragtimerumours.com

https://www.facebook.com/theragtimerumours