De derde en laatste dag van de 39e editie van Bospop 2019. Volle bak vandaag. Ondanks de afzegging van Sting is er nog een hoop ander moois te zien en beluisteren. Dit is de zondag.

Presentator Phil Aspers begroet de vroege vogels op het veld.Veel gare hoofden maar ook frisse blikken. De laatste dag van de 39e editie van Bospop is aangebroken en velen zijn al vroeg op het terrein aanwezig. Het is dan ook aardig druk als de Engelse singer-songwriter Jessica Wilde de mainstage opent. Een aangename mix van soul, jazz met een vleugje hiphop. Zo is het relaxt wakker worden.

Level 42, onder aanvoering van Mark King met zijn kenmerkende basspel, kan rekenen op veel enthousiasme van het aanwezige publiek. Met 19 hitnoteringen in de Nederlandse hitlijsten heeft deze band bewezen een lekker mopje muziek te kunnen maken. Met openere 'Running In The Family' is het gelijk raak. Dansen en zingen op het veld. In rap tempo wordt de ene na de andere hit gespeeld waaronder 'Lessons Of Love' en als afsluiter het voor deze gelegenheid uitgesponnen 'Hot Water'. Een compacte maar intense set.

Even na tweeën mag Phil Aspers het aanwezige publiek op de hoogte stellen dat het optreden van Sting op strikit doktersadvies is afgelast. Tot teleurstelling van velen zo valt te beluisteren om je heen. De hoop is in ieder geval vervlogen. Achter de schermen is er koortsachtig gewerkt en is besloten om Nile Rodgers & Chic als afsluiter te benoemen. 

Foreigner mag het bedeesde veld entertainen. Lastig verhaal zou je denken. Toch is er veel enthousiast publiek voor aan het podium. “Come on you motherfuckers, let’s get this party started” roept de frontman en dat gebeurt dan ook. Gerockt wordt er in ieder geval met 'Cold as Ice', 'Waiting For A Girl Like You', 'Urgent' en 'I Want To Know What Love Is'.  

De programmering is inmiddels licht aangepast en zo ontstaat er een uurtje van stilte op het festivalterrein. Misschien was het cassettebandje met achtergrondmuziek kwijt? Wie zal het zeggen.

Rowwen Hèze is uit de tent gehaald om op het hoofdpodium een feestje te gaan bouwen. Voorwaartsch! Voor de vele Limburgers een feest maar ook de rest van de aanwezigen een moment van swingen, bier gooien en lekker ongegeneerd meelallen. Het is tenslotte 'Zondag In Het Zuiden'. 'Auto, Vliegtuug', 'De Neus Umhoeg', 'Limburg' en aafsloeëter 'Bestel Mar' maken het feest compleet. Lekker hoor!

In de inmiddels volle tent maken Rival Sons hun opwachting. Het geluid is echter niet om over naar huis te schrijven. Beetje jammer want aan de perfomance ligt het verder niet. Rammer 'Back In The Woods' zet je weer met beide benen op de grond. Rauw en dampend zet het Amerikaanse kwartet een strakke set neer. Zanger Jay Buchanan beweegt regelmatig in trance over de bühne zo ook bij afsluiter 'Keep On Swinging' Als je je ogen dicht doet dan waan je je in de 70'; gruizige hardrock meets vette bluesrock. En na zes nummers zit het er helaas weer op.

Voor Chris Robinson Brotherhood is de tent het ideale decor. Dromerig deinende luisterliedjes die een donkere setting nodig hebben. Harmonische samenzang, ingetogen met een groezelig randje. Over Black Crowes zullen we het niet hebben. Robinson timmert al jaren aan de weg met zijn Brotherhood en neemt het net verschenen album Servants Of The Sun mee naar het podium van Bospop. Een blend van blues en southern rock met psychedelische invloeden. De man met de karakteristieke stem speelt met bevlogenheid. Zijn Brotherhood kan er echter ook wat van met een absolute hoofdrol voor het gitaarspel van leadgitarist Neal Casal. Voor de stille én luidruchtige genieter een heel fijn optreden.

 

Ska grootmeesters The Specials gaan terug naar eind ’70 en na een paar dikke hits valt de groep uiteen en gaan individuele leden door met verschillende andere bands. In 2008 komt dan die lang verwachte reünie en pakken ze de draad weer op met als meest recente plaat Encore van dit jaar. Vanavond staan ze in Weert.

Na een klassiek intro klinkt er een luchtalarm en is het tijd om te beginnen, omringd door protestborden op het podium. Zanger Terry Hall oogt wat vermoeid. Muzikaal gezien weing van te merken. Zeker omdat zanger/gitarist Lynval Golding energie voor twee heeft. Uiteraard is er geen ska zonder een goede blazerssectie, die hebben ze bij zich. Lekker dansen op 'Rat Race' en schuifelen op 'The Lunatics', het gebeurt allemaal vandaag. Vijf minuten voor het eigenlijke einde van de set is de koek al op en verdwijnen The Specials van het podium. Helaas geen 'Ghost Town' vandaag.

Daar sta je dan. In een keer headliner na het uitvallen van de gig van Sting. Een dappere taak. En laten we eerlijk zijn, niet het gehoopte en gedroomde einde van de laatste dag van Bospop 2019. Nile Rodgers & Chic mogen laten zien wat ze in hun mars hebben.

Mister Cool, Nile Rodgers, de gitarist die op vele oude maar ook recente hits zijn karakteristieke gitaarspel
heeft toegevoegd, heeft de muzikale leiding. 'Dance, Dance, Dance' zorgt voor de eerste heupwiegende toeschouwers. Er wordt kordaat de hoofdrol gepakt.

Het is inmiddels donker in Weert en dat zorgt voor een visueel spektakel. Op het veld veel blije gezichten die zingen, dansen en genieten tijdens de hitparade van vanavond. 'I Want Your Love', de medley 'I'm Coming Out' 'Upside Down', 'He's the Greatest Dancer' en 'We Are Family' om er een paar te noemen.

Rodgers spreekt een paar woorden over Sting en wenst hem beterschap. Toen Rodgers zelf ernstig ziek werd was 'my good friend' Sting de eerste die hem belde om hem bij te staan. Dat gezegd hebbende wordt de show vervolgd.'Get Lucky' en 'Le Freak' ontbreken niet.

Als we dan moeten afsluiten dan doen we het ook goed moet Rodgers vast hebben gedacht. En dat doen ze. Een zeer waardige afsluiter van drie dagen Bospop 2019. Nu is het weer een jaar wachten op de volgende editie. Wij hebben genoten!