De frontman Eric Clayton is zowel qua lengte als outfit een imposante verschijning als hij het podium betreedt gehuld in een lange zwarte jas en hoed.
In tegenstelling tot de Amerikaanse frontman bestaan de overige bandleden uit Limburgse en Brabantse gezichten, die we kennen van bands als ‘Les Neufties’ en ‘Lemonseven’. De fans vooraan bij het podium genieten duidelijk en worden uiteindelijk ook nog eens persoonlijk door Eric Clayton bedankt door iedereen een hand te geven.

Op 3 November j.l tijdens het muzikaal intro bij De Nieuwe Nor in Heerlen hoort het publiek een fragment van de film ‘The Shining’ waarin Jack Torrance kennis denkt te maken met de voormalige conciërge Delbert Grady in het toilet van het Overlook Hotel. De witte maskers die de band draagt als ze het podium betreden, draagt bij aan deze sinistere sfeer. De frontman Eric Clayton is zowel qua lengte als outfit een imposante verschijning als hij het podium betreedt gehuld in een lange zwarte jas en hoed.
De eerste tonen van de Beatles cover ‘Helter Skelter’ zijn opzwepend zoals je van dit nummer verwacht, maar de bombastische en ietwat theatrale stem van Eric Clayton geeft er zeker een aparte draai aan. Daarna wordt het nummer ‘Christians & Lunatics’ ingezet van het debuut album ‘Saviour Machine’ van de gelijknamige band waar Eric Clayton deel van heeft uitmaakt. Deze band is een Amerikaanse gothic christian metal band die heeft bestaan van 1989 en 2007, vijf studio albums op haar naam heeft staan en zelfs internationaal succes heeft gekend. De naam van de band is vernoemd naar het gelijknamige David Bowie nummer op het album ‘The Man Who Sold the World’. Bowie is namelijk een van de grootste muzikale inspiratie bronnen van Eric Clayton.
 

In het eerste gedeelte van het optreden passeren enkele ‘klassiekers’ van ‘Saviour Machine’ de revue. Eric Clayton is hierbij duidelijk in zijn element getuige zijn expressieve gebaren en bewegingen op het podium. Tijdens het instrumentale gedeelte van het nummer ‘Killer’ is nog eens extra duidelijk dat ook de performance van band achter ‘Eric Clayton & the Nine” als een huis staat. In tegenstelling tot de Amerikaanse frontman bestaan de overige bandleden uit Limburgse en Brabantse gezichten, die we kennen van bands als ‘Les Neufties’ en ‘Lemonseven’. De maskers hadden ze namelijk al eerder afgezet.
In het tweede gedeelte van de set brengen Eric Clayton & the Nine enkele covers van David Bowie ten gehoor. Tijdens het nummer ‘Look Back in Anger’ laat de band - zeer geslaagd - voor het eerst hun meerstemmige zang horen. De veelzijdigheid van de band komt duidelijk naar voren tijdens het heerlijk laid-back nummer ‘Five Years’ waarbij de ‘legendarische’ 12-snarige akoestische gitaar zijn opwachting maakt. De fans vooraan bij het podium genieten duidelijk en worden uiteindelijk ook nog eens persoonlijk door Eric Clayton bedankt door iedereen een hand te geven.
 

In het laatste gedeelte van het optreden worden weer een aantal nummers van ‘Saviour Machine’ gespeeld waaronder het nummer ‘Child in Silence’ dat nog nooit eerder live ten gehore is gebracht. Het is dan ook een vrij complex en heftig nummer dat goed uit de verf komt op het podium. Tot slot worden we getrakteerd op een memorabele versie van het nummer ‘Perfect Day’ van Lou Reed met bassist Rob op ukelele. Zodra de hele band inzet, duurt het niet lang voordat het publiek het refrein meezingt. Als laatste cover spelen ze ‘I Shall be Released’ van Bob Dylan. Als kers op de taart bestaat het toegift van de band uit een drietal meer bekende nummers van ‘Saviour Machine’, waaronder ‘Carnival of Souls’ wat zeker een van mijn persoonlijk favoriete nummer van de avond is.
Liefhebbers van progressieve en symfonische muziek zullen zeker aan hun trekken komen bij het repertoire dat Eric Clayton & the Nine ten gehore brengen. Ook de gothic / bombastische versies van de bekendere pop/rock covers klinken verrassend goed en fris. De band staat aan de vooravond van een aantal optredens in internationale clubs en festivals en heeft met dit optreden duidelijk laten zien hier klaar voor te zijn.

Setlist
Helter Skelter
Christians & Lunatics
Enter The Idol
Killer
Look Back in Anger
Breaking Glass
Five Years
Quicksand
The Mask
Son Of The Rain
Child in Silence
Ascension Of Heroes
Perfect Day
I Shall be Released
Carnival of Souls
Legion
Love Never Dies