Op woensdag 16 mei 2018 presenteert Power to the Pipo haar debuutalbum Leipe Shit in de Melkweg Amsterdam. Tijdens de releaseparty met titel Groove Circus zal een keur aan gastmuzikanten optreden. 3voor12 limburg sprak met Pipo-gitarist van het eerste uur Virgil Rerimassie over Leipe Shit en blikte vooruit op de releaseparty.

Power to the Pipo is Stefan Franssen (drums), Luc Pustjens (bas), Virgil Rerimassie (gitaar) en Michiel Sonnevijlle (saxofoon). De eerste drie hebben hun roots in Zuid-Limburg. Wie Power to the Pipo wel eens live zag, weet dat hun optredens bol staan van de energie. Het kwartet speelt rauwe jazz funk vol avontuurlijke improvisaties, maar is ook niet vies van uitstapjes naar rock en blues aan elkaar geregen door virtuoze solo’s en een immer aanwezige groove.

Jullie treden al jaren op de meest uiteenlopende locaties op, Power to the Pipo lijkt dus vooral een live band?

“Klopt. Uit nood geboren, omdat de zangeres van onze toenmalige band Funkmonster er niet bij kon zijn, speelden we instrumentaal op een afterparty. Dat pakte zo goed uit dat we in die compacte bezetting steeds vaker op onverwachtse plekken uit ons dak gingen. Zo zijn we een aantal zomers achter elkaar naar Berlijn afgereisd. Het werd sport om in 1 auto met vier muzikanten inclusief instrumenten na negen uur karren op straten en pleinen te spelen om vervolgens ook optredens ‘s avonds eruit te slepen. Op die manier zijn we op memorabele feestjes terecht gekomen. Maar we stonden ook op festivals zoals Solar.”

Waarom nu dan toch een album?
Het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Voorheen speelden we uitsluitend covers van muzikale voorbeelden zoals James Brown, Soulive en John Scofield, maar we zijn steeds meer eigen nummers gaan schrijven. Tijdens de optredens probeer je die nieuwe ideeën uit. Vanaf 2016 speelden we – in hernieuwde bezetting – met de gedachten die eigen nummers vast te leggen en uit te brengen om zo een groter publiek te bereiken en meer te kunnen spelen. De muzikale formule blijft echter hetzelfde. We hopen dat zowel de festivalgangers van Lowlands als North Sea Jazz ons leuk vinden.”

 

Jullie zijn er erg goed in geslaagd om de energie van de optredens vast te leggen op de plaat. Leipe Shit gaat bovendien net zoals jullie optredens alle kanten op. Te horen zijn onder meer rock, jazz en funk en blues. Was dat het plan?
“We hebben de plaat opgenomen in de Moon Music Studios in Maasbracht met hulp van Wouter Budé en amper overdubs gedaan. We wisten van tevoren welke nummers we wilden opnemen en die zijn uiteindelijk ook op de plaat beland. We schrijven en spelen wat we zelf leuken vinden en zijn niet gebonden aan één specifiek genre. We noemen het zelf een energiek brouwsel van harde groove en explosieve improvisatie. Luc de bassist schreef het titelnummer ‘Leipe Shit’ met die vette gitaarriff. Met zo’n rock georiënteerd nummer zou ik niet snel komen. De hyperactieve jazz en funk invloeden in de single ‘Loempia’ zijn weer meer typisch van mijn hand. We hebben allemaal ook iets met blues, dus zoiets komt bij ‘Looking Good’ naar boven. En om de boel muzikaal te ontregelen, zoals we ook graag doen, eindigen we die track met punk.”

In een promotiefilmpje op Facebook geeft niemand minder dan Hans Dulfer aan dat hij mag meespelen op het ‘Pipo gebeuren’ in de Melkweg. Wat kunnen we verwachten 16 mei?

 

“Het wordt een complete release show. In alle eerlijkheid krijg ik er inmiddels kriebels van in mijn buik haha. Onze eigen DJ Fafi trapt af met lekkere funk, afro, hip-hop en soul plaatjes. Daarna volgt orgelkoning Akim die geweldige dingen gaat doen enkel met orgel en drumcomputer. Dan volgt ons speciaal voorbereide release optreden met muzikale helden zoals Hans Dulfer en een van de briljantste gitaristen van Nederland Anton Goudsmit. Ook Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten) en Berenice van Leer (Kraak & Smaak) komen langs. Met een beetje geluk kunnen we, om de avond af te maken, het publiek ook nog trakteren op loempia’s en Best wel Leipe Sambal! Trouwens behalve drie bandleden, hebben ook de ingeschakelde organisator (No Milk Today) en de maker van het artwork (Young and Sick) hun roots in Limburg. De 'soft G', waar in het gelijknamige nummer naar wordt verwezen, is vermoedelijk nog nooit zo massaal aanwezig geweest in de Melkweg als 16 mei aanstaande.”

Wie er in Amsterdam niet kan bij zijn, heeft nog voldoende andere mogelijkheden om jullie live te zien?

“Jazeker. We hebben alleen al de komende weken meer dan een dozijn optredens staan. Ook in het zuiden: in bijvoorbeeld Roggel en iets noordelijker, Eindhoven. Ook daar geven we 100%. Elk optreden is voor ons een avontuur; komt dat zien!”