Bospop 2018 werd zaterdag in een zonovergoten Weert geopend door livesensatie Con Brio uit San Francisco. Con Brio, Italiaans voor 'levendig', heeft recent het nieuwe album 'Explorer' uitgebracht en is momenteel op tournee door Europa. In Nederland zijn ze nu als onderdeel van een Europese tour. Wie zijn deze mannen en wat brengt hen naar Bospop? Caroline Bongers vroeg het voor 3voor12 aan voorman Ziek McCarther en gitarist Ben Andrews.

Jullie zijn als band uit San Francisco inmiddels diverse keren in Nederland geweest om op te treden. Wat hebben jullie met Nederland? Zanger Ziek Mc Carther: "We zijn hier nu voor de vierde keer, het was ons eerste Europese land om op te treden. We zijn hier graag, de open en respectvolle manier waarop mensen hier leven en met elkaar omgaan spreekt ons erg aan. Nederland heeft een speciale plek in onze harten."

Hoe zijn jullie samen tot jullie nieuwe album 'Explorer' gekomen? Ziek: "Dit gebeurt heel natuurlijk, wie een liedje heeft brengt het in en zo maken we er samen onze eigen Con Brio song van."

Welke uitdagingen komen jullie daarbij tegen? Gitarist Ben Andrews: "We vullen elkaar aan en zo komen we altijd tot een resultaat waar we gezamenijk achter staan. Alle bandleden zijn ervan doordrongen dat je soms wat bij moet geven om vervolgens tot een betere uitkomst te komen. Wanneer iemand het niets vindt kan dat ook gezegd worden." Ziek: "Wij willen alle zeven uiteindelijk maar één ding en dat is mensen blij maken met onze muziek. Deze instelling werkt goed bij ons."

Wat zijn de reacties op jullie meest recente album 'Explorer'? Ziek: "Mensen reageren heel enthousiast en dat stimuleert enorm."

Wat inspireert jullie? Ben: "We zijn alle zeven heel verschillende persoonlijkheden met ieder onze eigen levens en brengen van hieruit input voor nieuwe liedjes." Ziek: "Onze families, liefdeslevens, dagelijkse ervaringen en ook dromen brengen nieuwe ideeën."

Op 'Explorer' staat ook een eigen bewerking van Nirvana's 'Heart Shaped Box'. Hoe kwamen jullie daar zo bij? Ben: "We spelen wel vaker bestaande nummers op onze eigen manier en deze vonden we er uit springen. Ook andere artiesten inspireren ons."

Wat vinden jullie het leukst om te doen: in de studio of optreden? Na even nadenken, Ben: "Het is een balans van allebei, het is heel gaaf om te touren en onze muziek die we in de studio hebben opgenomen live aan mensen te laten horen." Ziek: "We willen het publiek tijdens een optreden echt meenemen in onze 'uplifting energy', dat is zo mooi om te doen naast het maken van de muziek."

Wat zijn jullie toekomstplannen? Ziek: "Zoals de naam van ons nieuwe album al zegt: explore! We willen doorgaan met verkennen en ons verder ontwikkelen, nieuwe muziek maken en mensen blij maken!"

Wat was jullie meest bijzondere optreden tot nu toe? Ben: "We hebben in 2015 voor het eerst in Nederland opgetreden op Vlieland tijdens het festival Into The Great Wide Open. Dat was werkelijk heel bijzonder vanwege de setting op het eiland en de open minded bezoekers. In oktober is Con Brio weer terug in Nederland voor een drietal cluboptredens."

Wat ons betreft een absolute aanrader om te gaan zien. Wij gaan nog veel van deze mannen horen.