21 april wordt bepaald in welke provincie de beste metal wordt gemaakt. Dan is namelijk de finale van de Metal Battle. De inzending van Limburg is SanQuin. Dat kwamen we te weten bij de voorronde die 27 januari in de Oefenbunker in Landgraaf werd gehouden. Marcel Degens was aanwezig en doet verslag.

De Metal Battle is Nederlands eerste landelijke bandcontest, gericht op ons geliefde trommelvlies-verwoestende genre. Het doel van de wedstrijd is om beginnende bands de kans te geven zichzelf live 'in the picture' te spelen.

Iedere provincie heeft een eigen voorronde waarvan de winnaar naar de halve finale mag. In Limburg werd deze voorronde gehouden in de Oefenbunker. De halve finale is straks te Arnhem op 17 maart 2018, en als ze die doorkomen is de finale 21 april 2018.

De Enschedese Headbangers Organisatie (EHBO) heeft de Metal Battle in 2001 bedacht en voor het eerst georganiseerd. De EHBO en de Utrechtse metalvereniging VIRUS daagden elkaar toen uit om te bepalen waar nu eigenlijk de beste metalband vandaan kwam. Dit resulteerde in de eerste Metal Battle, waaraan toen slechts enkele bands meededen. De wedstrijd heeft inmiddels wat groei meegemaakt.

Volgens presentator Theo Samson was het de drukst bezochte Metal Battle die er ooit geweest is in de Oefenbunker. Het was nog lastig kiezen voor de jury, wie Limburg mag vertegenwoordigen in de halve finale. Alle bands hebben hun beste beentje voorgezet en er waren veel sterke optredens.

Wie zou de Limburgse eer gaan verdedigen in Arnhem. De volgende bands streden voor een plaats in de halve finale:

VELOZZA
Essence of Dawn
SanQuin
CIMMERIAN

Uiteindelijk won SanQuin deze voorronde. Zij mogen Limburg gaan vertegenwoordigen in de halve finale te Arnhem op 17 maart 2018. Tevens heeft de band een plek verdiend op het festival R2R op 25 augustus 2018.

Er was ook een aanmoedigingsprijs (met studiotijd!) en deze ging naar CIMMERIAN.

SanQuin ontmoet straks in de halve finale, op "Veldslag Oost", winnaars uit andere provincies: Shoot the Messiah, Despicable Heroes en The Subliminal.