Leaves'Eyes heeft een nieuw album uit, en promoot die met een wereldtour. De metalband doet ook Nederland en België aan. 3voor12 limburg's Marcel Degens sprak met de vocalisten Alex Krull en Elina Siirala, in Heerlen.

Alex Krull (vocals) en Elina Siirala (vocals) van Leaves'Eyes waren in Nederland als onderdeel van hun promotietour voor het zojuist uigekomen album "Sign Of The Dragonhead", en de tour getiteld "Sign Of The Dragonhead World Tour" die eraan staat te komen. We konden ze spreken op het kantoor van THE ROCK Online in Heerlen. Daar waren ze voor enkele interviews en promotieclips. De wereldtournee van deze Noors-Duitse metalband heeft één optreden in Nederland, en wel in Doornroosje in Nijmegen, en één optreden in België, bij Biebob Vosselaar,

Voor wie Leaves'Eyes niet kent, Leaves'Eyes is een van de meest succesvolle bands in het symfonische metal genre. Op elke plaat maken ze van Noorse sagen en mythen metal-songs. Historici van de Metal worden ze soms genoemd.
 

Marcel (3voor12 limburg): Sign Of The Dragonhead is het zevende album van Leaves'Eyes en het eerst volledige album met zangeres Elina Siirala. Wat is het verhaal van dit nieuwe album?

Alex: Het verhaal gaat verder waar we bij het vorige album waren opgehouden. Het gaat over hoe de Vikingen hun thuissteden moesten verlaten, niet altijd vrijwillig, en het gaat dus over verandering. Dat is ook waar we zelf mee te maken hadden. De song 'Jomsborg' gaat over het legendarische fort met die naam, maar ook over het 'Jomsborg' dat tegenwoordig een Viking Re-enactment Site is.

Marcel: Alex, begrijp ik goed dat jij ook deel uitmaakt van een Viking Re-enactment Groep?

Alex: Inderdaad. Ik maak deel uit van zo'n groep in Duitsland en ik ga graag naar de bijeenkomsten en evenementen die ze organiseren. Soms zijn er complete dorpen nagebouwd. Alles moet authentiek zijn, de kleren, de huizen. Op zo'n evenement hebben we geen technologie bij ons, we praten met elkaar en hebben lol. Het is goed om zo af en toe terug naar de natuur te gaan.
 

Marcel: Waar heb je de tijd gevonden om de songs te schrijven en het nieuwe album op te nemen? Ik bedoel, met al die tourdata van jullie beiden en de andere band waar je in speelt. Alex, je hebt niet alleen dit album geproduceerd, maar ook albums van andere bands.

Alex: Nou, het was inderdaad niet makkelijk. Tussen de tours door zijn we de studio ingedoken en hebben we samengewerkt in de songs waarvan we wisten dat ze beter bij de stem van Elina pasten. Elke keer als we elkaar in de studio zagen, deden we net alsof het gisteren was dat we daar waren, en gingen we verder met waar we "gisteren" gebleven waren.

Elina: Dat geldt ook voor mij. Tussen het werk met mijn eigen band door, en het dagelijkse leven, vloog ik van Londen naar de studio in Duitsland, om mijn gedeelte van het album op te nemen.
 

Marcel: Elina, heb je niet onlangs een album uitgebracht met jouw band Angel Nation?

Elina: Ja, we hebben in oktober 2017 ons tweede album, "Aeon", uitgebracht en dat album gepromoot tijdens een kleine tour in december. Nu ben ik me op aan het maken voor de tour met Leaves'Eyes. Zoals Alex al zei, het is een kwestie van vooruitplannen en de tijd tussen de tours benutten.

Marcel: Jullie hadden enkele gastmuzikanten op het album. Wie staan erop?

Alex: Heel trots zijn we dat The ‘London Voices’ ons soundtrack-koor wilden zijn. De opnames zijn gemaakt in een studio in Londen. Victor Smolski’s Almanac Symphony Orchestra hebben we opgenomen in Minsk. Het was geweldig met hen te mogen werken en het heeft aan het album veel karakter toegevoegd.

Marcel: Zou het niet geweldig zijn als jullie samen zouden optreden, het koor en het symfonisch orkest op één podium?

Alex: Absoluut. Nu is het zo, we hebben zelfs al uitnodigingen gehad om dat echt te gaan doen. Een mogelijkheid was om op te treden in een heel oud theater in Hongarije, met voldoende ruimte voor het koor en het symfonieorkest, en zelfs onze Vikingen zouden we er kwijt kunnen. Er was alleen één probleem: het is een openlucht theater zonder dak. Wat nou als het regent? Maar we zijn er mee bezig, het is een kwestie van tijd dat we de juiste plaats, aanpassingen en logistiek vinden.

Elina: Ik zou het geweldig vinden om op te treden met koor en symfonieorkest. Maar inderdaad, het is moeilijk zo'n massaal evenement te plannen en te realiseren, in de beperkte tijd die we hebben.

Marcel: Ik heb nog maar tijd voor één vraag: is het niet soms een te zwaar programma dat jullie jezelf opleggen, met al dat reizen, het opnemen, promoten en touren over de wereld? Jullie komen net van Parijs, en vanavond is er een meet-and-greet in Maasmechelen (België).

Alex: Ik weet dat het soms veel is, maar mij hoor je niet klagen, want dit is wat we doen, en we wisten, dit is deel van wie we zijn.
 

Discografie:

Sign Of The Dragonhead

King Of Kings

Symphonies Of The Night

Meredead

We Came With The Northern Winds - En Saga I Belgia

Njord

Vinland Saga

Lovelorn

Line-up Leaves Eyes:

Elina Siirala – Vocals

Alexander Krull – Vocals

Thorsten Bauer – Guitar, Bass

Pete Streit – Guitar

Joris Nijenhuis – Drums