Stel je eens voor: definieer creativiteit. Oftewel, 'Imagine: Defining Creativity'. Dat is het thema van Solar 2018. Aan de zonovergoten Maasplassen van Roermond laven circa 30.000 bezoekers zich aan de diverse creativiteit tijdens dit vierdaagse festival. THE place to be voor eenieder die geniet van theater, muziek en bovenal creativiteit. Of je voor techno gaat of voor rap, voor house of funk, lekker wil dansen of juist chillen aan de waterkant en of je er nou het hele weekend bij bent of maar een dag; het kan allemaal tijdens dit festival.

En dit is inmiddels ook elders in het land doorgedrongen. Uit alle windstreken weet een gevarieerd publiek zijn of haar weg naar Solar te vinden. Voor een paar dagen met kamperen op de camping of juist voor een enkele dag een feestje aan het water. En dat feestje barstte vrijdag al los tijdens het jaarlijks terugkerende hoogtepunt: het waterpistolengevecht op de camping. Door menigeen helaas gemist omdat het andere jaren op de zondag plaats vond. Maar ook verrassing en onvoorspelbaarheid hoort bij creativiteit.

Op zaterdag was er aanvankelijk nog weinig publiek te porren om in de volle zon voor de mainstage te gaan staan. Toch zette de Noorse formatie Lemaitre er een strakke set neer die met hun Indie-electronische muziek het aanwezige publiek, ondanks de warmte, in beweging kreeg. Ondertussen kwam de bezoekersstroom op gang en ging het publiek los in de Driehoek op gemixte klassiekers door onder meer Keezus Christus.

In de technotent lieten onder meer Amelie Lens en Fritz Kalkbrenner het publiek door het tentdak gaan en House of House trok veel bezoekers met onder anderen Erick E.

'Oude bekende' Aux and the EQ's was net als vorig jaar te bewonderen op het theaterplein. Deze band met de sympathieke zangeres Aureliana weet geweldig contact te maken met het publiek, ze maken er samen echt een leuk feestje van. Daarnaast was er theater met dans, toneel en nog veel meer!

Het Belgische hiphopduo Black Wave op de Mainstage en Aira Aquino op dansplein Niet Niks wisten de dansliefhebbers op hun hand te krijgen.

Op zondag kwam de stroom bezoekers wat trager op gang maar Amartey liet zich niet weerhouden en wist met zijn aanstekelijke Afropop publiek naar de Mainstage te lokken.

Roog was een regelrechte hit in House of House en het publiek liet zich meevoeren op de aanstekelijke beats.

In de middag was het Amerikaanse Lucky Chops een zeer aangename afwisseling in de programmering. Met hun brassmuziek en performance brachten ze in de hete middagzon een welkome variatie met bekende covers. Daarna wist Broederliefde een enthousiast publiek te bekoren.

Andere grote publiekstrekker van zondag was Kraantje Pappie, inmiddels al een 'oudgediende' op Solar maar met nog net zoveel plezier en enthousiasme en een spetterende show.

Solar flonkert iedere keer weer daar aan die heerlijke Maasplassen van Roermond! Met zoveel diversiteit en creativiteit. Met zoveel mooie en lieve mensen die graag zien en gezien worden. Wij kijken nu al uit naar Solar 2019 en hopelijk zien we dan ook weer de hoge toren van eerdere jaren terug. Het altijd legandarische uitzicht werd deze keer wel gemist, al hoort bij creativiteit ook doorontwikkeling en vernieuwing; sommige vaste tradities zijn als een anker altijd fijn om terug te zien.

Wat Solar ook zo leuk maakt is dat ook voor alledaagse dingen als afval iets bijzonders wordt bedacht. Zo kon afval gescheiden worden ingeleverd in de zogenaamde 'The Glory Holes' waarbij het vooral de suggestieve afbeeldingen bij de afvalbakken waren die een grinnik bij menigeen ontlokte.

De organisatie programmeert gerust 'oude bekenden' die al eerder op Solar hebben gestaan. Zo was Ronnie Flex met zijn entourage de onbetwiste publiekstrekker van zaterdag.

Deze zinderend hete dag vol vertier werd door de redactie afgewisseld met een rondje over het water met de Reddingsbrigade. Deze vrijwilligers van de Reddingsbrigade verdienen een speciale waardering omdat zij dag en nacht paraat staan om te hulp te schieten waar nodig. En met zo'n speciaal feestje aan het water is dat ook weleens nodig.

Een persoonlijke favoriet van de redactie zijn de Belgische gebroeders Dewaele, beter bekend als Soulwax, maar op Solar optredend als 2manydj's. Wat een sfeer wisten de heren te brengen.