Het bevrijdingsfestival in Roermond start traditiegetrouw met het ontsteken van het bevrijdingsvuur. De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Deze twee bands hebben de veertien bevrijdingsfestivals die deze dag in Nederland worden gehouden, onder elkaar verdeeld, en in Roermond mag De Staat haar opwachting maken.
Nadat het bevrijdingsvuur ontstoken is begint De Staat als opener op het hoofdpodium. De markt staat dan al goed vol. Als de eerste tonen van "Witch Doctor" over de markt schallen is er al meteen een moshpit (ook al gaat Torre het publiek niet meer in). Als dit begin een voorbode voor de dag is gaat het helemaal goed komen.
Bevrijdingsdag is ieder jaar weer een perfect excuus om gratis te luisteren de meest populaire muziek van het moment. 5 mei was het ook in Roermond weer heerlijk genieten. Van de muziek en van de vrijheid natuurlijk, waarvan we ons niet genoeg kunnen beseffen dat die lang niet altijd en overal vanzelfsprekend is.
Hierna volgt op het Sena Performers Stage de opening met een rustige set van Aicha Cherif.
Presentator Marco Roelofs is met zijn nieuwe band Stavast de volgende act. Met scherpe teksten en lekker stevige rock zetten zij een prima show neer.
Ondertussen zijn in de hele stad festiviteiten begonnen. Je kunt onder andere een gesprek voeren met veteranen en ook Amnesty International en het C.O.C. ontbreken natuurlijk niet om vrijheid van meningsuiting te promoten.
Ludovique laat een geheel eigen stijl horen met een gitarist op akoestische gitaar en een zanger met een geweldige dynamiek. Dan is het tijd voor het hardere werk met Freddy Melculy. De mannen, sommigen met masker, knallen er op los en snoeiharde klanken vullen het marktplein.
Ouders met kinderen die vooraan staan kijken elkaar enigszins verbouwereerd aan. De vele fans kan dit echter niet boeien en gaan helemaal los in een moshpit.
Crying Boys Cafe zorgt voor een rustpunt met sfeervolle muziek op een podium dat tropisch is aangekleed.
Dan is het tijd voor het moment dat alle festivals live met elkaar verbonden worden. Ook Nederlands jongste kamerlid, de Limburger Rens Ramaekers, spreekt het publiek toe en benadrukt nog eens hoe waardevol vrijheid is. Ook voor jongeren.
Een speciale band is de brassband Gallow Street, bestaande uit voornamelijk blazers. Dat enkele bandieten uit Limburg komen is goed te merken aan de vele fans in het publiek. Hun muziek swingt en er wordt volop gedanst op het plein.
Op het Sena podium laat Lotte Walda horen waarom zij dit jaar op Pinkpop staat. Zij treedt nu voor het eerst op met een band en het klinkt geweldig. Met haar muziek laat Lotte je teruggaan naar de jaren 60. Door haar kleding maar ook door covers van Joni Mitchell en Janis Joplin. Door haar prachtige stem word je meteen meegezogen terug in de tijd.
Ook Afrikaanse muziek is dit jaar aanwezig met Baloji. Het swingt en een mager zonnetje zorgt voor een geweldige sfeer. De zanger en band weten hun enthousiasme prima over te brengen op het publiek.
Dit lukt ook Phoenix' Ashes, maar dan met stevig werk en ja, weer ontstaat er een moshpit. Het knalt en hun energie gaat over op het publiek.
Bij Heavn kan iedereen weer even op adem komen. De mannen laten horen waarom zij in 2015 Serious Talent waren. Een fantastische en sfeervolle set, zeker nu het donker begint te worden.
De afsluiter op het Sena podium is The Ten Bells. Als winnaar van Nu of Nooit hebben zij de eer om Pinkpop te mogen openen. Ook vanavond hebben zij er zin in en ze geven een gave show.
Ondertussen staat het plein helemaal vol voor de absolute topper deze avond, Jett Rebel. Ook hij is ambassadeur van de vrijheid. Hij heeft er duidelijk zin in en knalt er op los. Met speels gemak windt hij door zijn uitstraling de vele vrouwelijke fans gemakkelijk om zijn vingers. Maar ook muzikaal staat het als een huis.
Iedereen kan terugkijken op een geslaagde dag met vrijheid als thema. Het bevrijdingsfestival laat je genieten van de vrijheid maar laat je er ook over nadenken.