Wessummerbreeze een festival voor fijnproevers en kenners

Lekker bier en veel gezelligheid

Jos Nabuurs ,

Vanaf 16.00 uur straalt de zon in op het terrein van het jaarlijks terugkerend festival Wessummerbreeze. De organisatie weet te verrassen met kwalitatief zeer goede bands en ontdekkingen. Neem daarbij de relaxte sfeer, de mooie opzet van het terrein, de exclusieve beschikbaarheid van lekker bier en het succes kan worden verklaard.

Opener is Storksky. Deze twee-mansformatie produceerde een ijzersterk album. Het succesverhaal van Pinkpop is inmiddels bekend. Komend week zelfs aanwezig op de Zwarte Cross mag het samen met DeWolff Limburg vertegenwoordigen in de Achterhoek. Dat zal geen enkel probleem zijn getuige de sterke set die Michiel Claessen en Roy Moonen in de volle zon op het podium neerzetten. Een energieke start die de trend zal blijken voor het vervolg van het festival in Wessem.

Een andere Limburgse Band uit Horst opent in de tent. No Man's Valley produceerde recentelijk ook al een pareltje van een CD. Meerdere nummers van deze CD ‘Time Travel‘ worden bezwerend en passioneel gebracht. Invloeden van The Doors en vooral psychedelische stromingen van muziek maken de sound van deze formatie uniek. Een overtuigende set die wordt afgesloten met twee nummers van de vorige EP. No Man's Valley speelt komende week drie keer in Amsterdam. Als hun muziek daar zo aanslaat als in Wessem, lijkt een landelijke doorbraak aanstaande. 

Dat de jongeren ook worden bediend blijkt als Lahksmi hun muziek ten gehore brengt op de Main Stage. Liefelijke liedjes die nog verder kunnen worden uitgediept. Vakantie ervaringen op Sardinië en makkelijk toegankelijke liedjes zijn een welkome afleiding tussen alle toch wel “alternative” acts.

Vorig jaar was Flying Horseman uit België zonder twijfel de ontdekking op Wessummerbreeze. Dit jaar is dat het Belgische Hidden Trails zonder enige twijfel. Afkomstig uit Diest maakt dit drietal ontzettende goede muziek. Moeilijk te positioneren maar de psychedelisch 60-er jaren invloeden zijn duidelijk herkenbaar. Hier en daar Pink Floyd, zelfs melodieën van Wisbone Ash en Thin Lizzy. Drie goede muzikanten die een coole en sfeervolle sound maken. Ik voorspel Hidden Trails een mooie toekomst als het gaat om festival-optredens in Nederland. Ga die band luisteren dus.

Een ander compliment aan de organisatie moet worden gemaakt voor het programmeren van Lili Grace. Twee aantrekkelijke dames die in de combinatie van cello, elektronische beats en zang doet denken aan Cocteau Twins. Passioneel gebracht overtuigd ook deze band in Midden Limburg

 

Vorig jaar ontbraken de mannen van Mantra Machine vanwege de geboorte van de inmiddels 1-jarige zoon van de gitarist. Met een sprankelende en energieke instrumentale set bezorgen zij de muziekliefhebbers een “mooie Spacey ervaring” in de tent. Soms qua volume iets te hard, maar in Wessem maakt dit Mantra Machine voor de bezoekers uniek. Veel applaus en waardering valt ook hun ten eer.

Donnerwetter werd als laatste band toegevoegd aan de line-up. Al eerder was de band te zien op Coninxpop in Elsloo. Veel vinylkopers zweren bij deze band. Het lijkt of er soms iets teveel invloeden in de songs van de band worden gecombineerd. Hierdoor ontstaat er een bijzondere sound die je aanspreekt of niet. Zo zijn er meerdere mensen op de festivalweide die opgaan in de muziek van Donnerwetter.

Het trio Green Hornet is afkomstig uit Groningen. In de scene breed gewaardeerd. Green Hornet was ook aanwezig op Coninxpop te Elsloo. In de tent in Wessem maken zij het feestje compleet. Opzwepend, vet en intens mag je de sound van deze unieke festival live act noemen. Ze overtuigen en maken de beleving van de muziek vandaag uniek.

 

Het nadeel van een afsluitende band op een festival is dat soms het publiek al naar huis keert. Dat is zeker niet aan de orde op Wessummerbreeze. Gezelligheid, genieten en goede muziek gaan in Wessem lang door. Gezien de programmering zal Boogie Beasts tot de nodige vibes en dansjes hebben geleidt. Een feestje dat de zeer geslaagde elfde editie viert. Een toffe editie met wederom veel muzikale ontdekkingen. Kortom Wessummerbreeze is een festival voor kenners en fijnproevers. 3voor12 limburg is er volgend jaar weer bij.