EP Recensie: Junkestra - Freak Out Boogie Night

Funk muziek blijft leven!

Camiel Rodigas ,

De Maastrichtse band Junkestra heeft vorige week vrijdag (12 september red.) hun nieuwe EP gepresenteerd aan het grote publiek in de Nieuwe Nor te Heerlen. In 2009 is de band opgericht en in 2012 hebben ze hun eerste EP gereleased, 'The Soul Food Association'. Nu, twee jaar later staan ze met iets nieuws op de planken, 3voor12 limburg bespreekt de EP.

Na het horen van de EP moet je even goed nadenken wat je allemaal gehoord hebt. Het is een mix van funk, jazz & soul maar ook even een triphop uitstapje, maar dat klopt allemaal precies. Frontvrouw Joyce Killaars heeft een heerlijke stem die ervoor zorgt dat de wisselwerking met de muzikanten super past.

Het eerste nummer en ook tegelijkertijd de titelsong, 'Freak Out Boogie Night', zorgt ervoor dat je rechtop gaat zitten, er gebeurt meteen wat. Het swingt volop, 'Dance with me' wordt gezongen, interessant. Het volgende nummer, 'Green', heeft een relaxte sound. Daarbij een lekkere trombone- en gitaarsolo en een knallend slot.

Op naar liedje drie, 'Heat Wave'. Iets meer een meer rustige productie maar niettemin heerlijk swingend zoals altijd. De warmte voel je wel! Toetsenist Kars Grit laat hier zijn kwaliteiten horen en dit past ook precies in dit nummer.

Vervolgens komt een volledig muzikaal intermezzo bij het nummer 'Luscious Lips & Translucent Trips', een beetje mysterieus, dat wel. Direct erna wordt de snelheid weer opgevoerd in het nummer 'Luscious Lips & Marshmellow Hips' en beweeg je meteen weer mee op het ritme van de muziek. Wat kan funk toch heerlijk zijn, zeker als je deze tekst erbij hebt. 'Buckshot' is weer een muzikaal nummer maar wel een waar het iets harder aan toegaat, past wederom precies in het straatje!

Het laatste nummer op de EP is 'Candy Store', een nummer waar het tempo iets hoger ligt en zoals een laatste nummer betaamt, het blijft in je hoofd hangen. Alle instrumentalisten (lees: Daan, Michel, Kars en Dirk) krijgen een eigen podium en laten hun kwaliteiten horen. Een zeer goede afsluiter dus.

Zoals ze zelf aangeven: dit is een verhaal over een avond stappen en gebeurtenissen eromheen, en dat is te horen aan de muziek én tekst.

Zoals te merken is, dit is een band die al swingt op een EP'tje maar het is al duidelijk te horen dat dit live allemaal nog beter, harder en funkier kan! Limburg mag er trots zijn dat deze band uit deze provincie komt. Laat ze maar lekker overal veel spelen en bekendheid genereren.