Muzikantendag op DVERS

Tips en tricks van professionals in Volt

Roger Smeets, Jörg de Groot (foto's) ,

Voorafgaand aan de avond van DVERS in Sittard is er een muzikantendag in poptempel Volt, georganiseerd door Stichting Popmuziek Limburg. Een middag vol workshops, muziek, adviezen en nog veel meer voor de ambitieuze Limburgse muzikant. 3voor12 limburg nam een kijkje.

Hoe bouw je een carrière op als muzikant? Hoe ga je om met de zakelijke kant van muzikant zijn? Hoe schrijf je nummers?  Allemaal voorbeelden van vragen waarmee je als muzkant worstelt. Muziek maken doen heel veel mensen, maar je brood ermee verdienen is slechts weggelegd voor enkelen. Tjeerd Bomhof (Voicst, Dazzled Kid), Torre Florim (de Staat) en Anneke van Giersbergen en anderen waren aanwezig om een inkijk te geven in hun muzikantenbestaan.  De hele dag door was er vanalles te zien en te beleven in het vernieuwde Volt. En dat alles in een ontspannen sfeer. We pikken er een paar hoogtepunten uit.

Torre Florim (De Staat) en Fred Houben (Heideroosjes) geven een presentatie in de kleine zaal over het verloop en de opbouw van hun carrière. Twee verschillende persoonlijkheden met een aantal overeenkomsten als het gaat om de muziek. Rode draad in hun verhaal is dat je vooral hard moet werken, een beetje geluk moet hebben en vooral volhouden. Doorgaan, niet opgeven en ervoor gaan. Muziek op de eerste plaats en daar moet alles voor wijken. Jezelf ontwikkelen, beter worden en oefenen, oefenen, oefenen. Beide heren praten er vol passie over. Het is vaak lastig om het hoofd boven water te houden. Juist op het moment dat het niet meer vooruit lijkt te gaan moet je het gaspedaal nog een keer extra indrukken. Zo heeft Torre er tien jaar over gedaan voor hij zijn eerste album uitbracht. Met de Staat hebben ze een jaar lang alleen maar gerepeteerd, tot vervelens aan toe. Met als uiteindelijke doel: goed genoeg zijn. Met beiden is het goed afgelopen, Fred is een nieuw leven begonnen met een eigen bedrijf. Torre kijkt alweer vooruit naar een nieuw album van de Staat. Ook legt hij zich steeds meer toe op het produceren van albums.

In de grote zaal van Volt interviewt Leon Verdonschot Tjeerd Bomhof. Er staat een bank op het podium en een luie stoel. Tjeerd heeft zijn gitaar meegenomen voor de gelegenheid. Er ontstaat een geanimeerd gesprek over hoe Tjeerd liedjes schrijft. De laatste tijd schrijft hij vooral liedjes voor anderen. "je weet het gewoon als je een goed liedje hebt geschreven, dat voel je. Dat is eigenlijk niet uit te leggen". Het proces om van een idee tot een song te komen staat niet vast. De ene keer duurt het een uur, de andere keeer kan het wel dagen duren voordat het lukt. Het creatieve proces wordt ook wetenschappelijk benaderd. Volgens Tjeerd is uit onderzoek gebleken dat de mens in de ochtenduren het beste presteert en het meest creatief is. Hij reserveert zijn ochtenden dan ook om liedjes te schrijven en daar laat hij niets tussen komen. Hij is pas tevreden als hij helemaal overtuigd is van een liedje. Meer dan de helft van wat hij schrijft belandt uiteindelijk in de prullenbak. Op een vraag uit het publiek of en wanneer hij weer met eigen werk komt antwoordt hij met een glimlach dat er nieuw werk in zijn hoofd zit. Het komt er zeker aan, maar wanneer is niet zeker. Leon vraagt of hij als afsluiting een liedje wil spelen. Zowaar wordt de ervaren muzikant zenuwachtig, hij heeft al heel lang niet meer voor publiek gezongen. Dat weerhoudt hem er niet van om een geweldig mooie cover van "Hey" van Pixies te spelen. Kippenvel bij de aanwezigen, tot op het bot. Een welverdiend applaus volgt, en hij neemt het dankbaar in ontvangst.

Er is ruimte om je demo te laten beluisteren door professionals in de muziekbusiness. Er wordt popadvies gegeven, er wordt gesproken over de toekomst van het album en een gerenomeerde producer geeft een inkijkje in de wereld van 'signature sound'. Een vol maar vooral interessant programma.

De muzikantendag van DVERS is een succes, zowel voor de sprekers als voor de bezoekers. Een mooi initiatief van Stichting Popmuziek Limburg. Talent genoeg in de provincie, maar talent alleen is niet genoeg. Een dag als deze is de uitgelezen mogelijkheid om ook een andere kant van de muziek te zien. De veelal jonge muzikanten zijn weer een ervaring rijker en kunnen een volgende stap zetten op weg naar een carrière.