Elle Bandita en Heller in Oefenbunker Landgraaf

Opvallend, intrigerend, provocerend

Roy Engelen, foto's: Joep Deumes ,

Elle Bandita kwam naar Landgraaf, en zorgde bij het Limburgse publiek aanvankelijk voor een cultuurshock. Onze verslaggever doet verslag van het optreden en het voorprogramma van garagerockband Heller.

Op vrijdagavond 24 oktober stap ik 's avonds de Oefenbunker in Landgraaf binnen. Normaal gesproken zou ik bij een optreden in regio Parkstad niet zo snel aan Landgraaf denken, maar deze locatie timmert de laatste tijd flink aan de weg qua programmering. Vanavond staan Elle Bandita met als support act Heller op het programma.

De band Heller was al eerder te horen tijdens de voorrondes van de Nu of Nooit band wedstrijd. Qua achtergronden is er weinig over deze band te ontdekken. Volgens hun apart ontworpen web site, die gelukkig een optie heeft om de achtergrond animatie te pauseren, hebben alle bandleden Heller als achternaam en bevat de site enkel basisinformatie over hun optredens en media.
De vijf gebroeders Heller brengen een knap staaltje vuige garage rock ten gehore. De drummer R. Heller Jr. gebruikt zijn floor tom als enorme high tom. De bassist L. Heller kan tevens een aardig Pixies riedeltje op een 6-snarige gitaar spelen. Gitarist A. Heller zorgt voor het eigenzinnige randje tijdens de monotone vibe van een strak akkoordenschema. De andere gitarist P. Heller neemt de ene helft van de zang voor zijn rekening en maakt ook in de hogere regionen indruk met een Jimmy Page-achtig timbre. De andere helft van de zang wordt gedaan door A. Heller die naast toetsen ook gitaar en basgitaar speelt. Muzikaal gezien is het optreden van Heller zeker de moeite waard. Hun live performance blijft wel op een bepaald constant energie niveau steken waardoor er geen echt duidelijke opbouw naar een climax is. Wat mij betreft is dit niet storend want The Force is zeker 'strong' in deze gasten. Zouden ze daarom een levensgrote kartonnen Darth Vader op het podium hebben staan?

Daarna is het tijd voor de hoofdact Elle Bandita die er twee en een half uur over gedaan heeft om vanuit Rotterdam naar het zuiden des lands af te dalen. Als deze muzikanten op het podium verschijnen, is het niet meteen duidelijk wat je van deze band kunt verwachten. Er is namelijk nogal een groot contrast tussen de frontvrouw Elle die met haar lange bleke verschijning in een compleet zwarte punk-achtige outfit is gehuld en de begeleidende band. Deze bestaat uit een viertal hippe, langharige en/of bebaarde goed geklede muzikanten, die bij wijze van spreken niet zouden misstaan in een populaire rock band. Vanaf de eerste tonen is het echter meteen duidelijk dat deze contrast-rijke combinatie een perfecte match is: je hebt hier overduidelijk te maken met doorgewinterde muzikanten die een perfect strakke en muzikale set neerzetten. 

In eerste instantie zou je geneigd kunnen zijn om de muziek van Elle Bandita als harde, strakke electro rock te kwalificeren, die bij tijd en wijle zelfs neigt naar de industrial metal. De lange bleke verschijning van de ietwat brutale Rotterdamse die het podium onveilig maakt met haar gitaar past perfect in dit plaatje. De onverschillige interactie met het brave Limburgse publiek is in eerste instantie een ware cultuurshock en haast ongemakkelijk. Toch weet deze dame het publiek uiteindelijk voor zich te winnen en blijkt dat ze veel meer in haar mars heeft dan enkel te shockeren. Naast een krachtige rock stem, laat Elle ook haar meer gevoelige en artistieke kant zien met prachtig hoge zanglijnen of door het fluisteren van stukken tekst. Deze variaties zitten op een verrassende manier in de muziek verwoven, zodat er haast geen sprake is van een dip in de opbouw naar de climax waar deze band naar toe werkt. Daarnaast is het erg mooi om te zien hoe haar mimiek verandert tussen de contrasterende gevoelige en harde momenten in de nummers.

Het hoogtepunt van de avond is zeker het nummer 'How I died' met het bombastisch hoog gezongen refrein. Tijdens dit opzwepende nummer duikt Elle uiteindelijk het publiek in en trakteert daarna het legertje fotografen dat vooraan bij het podium staat op een middelvinger tussen haar benen als ze al provocerend op handen en voeten terug op het podium is gaan zitten. Vanaf dat moment blijkt ook het brave Limburgse publiek los te zijn gekomen. Opvallend en intrigerend is de muziek en live act van Elle Bandita op zijn minst, maar ook muzikaal weet deze band indruk te maken.