Nu of Nooit interview: Syphonaptera

#NON14

Francis Pronk ,

De voorrondes voor Nu of Nooit 2014 zijn in volle gang. Morgenavond, 14 februari, vindt alweer de allerlaatste voorronde plaats. In deze voorronde worden de finalisten voor de finale bekend gemaakt, die plaatsvindt op zondag 9 maart in Theater de Maaspoort in Venlo. 3voor12 limburg licht gedurende deze spannende periode op regelmatige basis een act uit door middel van een interview. Dit keer spraken we met Peter en Arjen van Syphonaptera!

Wat voor muziek maken jullie?
Peter/Arjen: "De stijl van Syphonaptera wordt voornamelijk 'industriële metal' genoemd en bevat een overwegend donker en zware basis van effectieve drumbeats, sapmles, vocalen en uiteraard bas- en gitaarriffs. Een organische drummer is bij Syphonaptera niet aanwezig. Drumpartijen worden door onszelf gecreëerd met behulp van drumcomputers, samples en sequencers."

Wat zijn jullie inspiratiebronnen?
Peter: "Muzikale inspiratie vind ik vooral in de oude dancemuziek, onder andere funk, p-funk, electro-funk zoals Bass Construction, Zapp, George Clinton, Digital Underground, Bootsy Collins, Midnightstar, Patrick Cowley, Gorgio Moroder. In de synthesizer muziek onder andere (het oudere werk van) Jean-Michel Jarre, Peter Namlook, Klaus Schulte, Vangelis, Kraftwerk, Harry Trumann, Michael Garrison, Nova. In de metal onder andere Bulldozer, Godflesh, Jesu, Ministry, Static X, Soulstorm, Hanzel und Gretyl, God. Tekst en concept ideeën/inspiratie komen onder andere van films, onze liefde voor de natuur, de eeuwige haat voor klassiek en modern koloniaal imperialisme met al haar facetten." "Inspiratie haal ik ook uit de Gematria en astrotheologie."

Arjen: "Mijn inspiratiebron is van alles en nog wat, maar hoofdzakelijk de hardere muzieksoorten met een lekker groove. Een groove is belangrijk. Je moet er lekker op kunnen ‘swingen’ zoals we bij Syphonaptera zeggen. Bands als Hatebreed, Anthrax, Soulfly, Sepultura, Nailbomb (ja, ik ben een grote fan van Max Cavalera), Machine Head maar ook bands als Radiohead, Sixteen HorsePower en Kings Of Leon kunnen mij bekoren. Och, in principe een band die een lekkere song kan maken en deze ook live kan overbrengen kan mij altijd een lach op mijn gezicht toveren. Ook kan ik inspiratie krijgen van een willekeurig geluid, zanglijn, lekkere drumbeat, een scheet. You name it! In principe alles wat maar een ritme of een gevoel teweeg brengt. Verder krijg ik mijn inspiratie uit een onverklaarbare bron namelijk ‘miene Kop’! Waar de ideeën vaak vandaan komen is een raadsel. Ze kunnen gewoon uit het niets en kunnen overal en nergens ontstaan. Ik neem daarom vaak deuntjes op mijn telefoon op. Neuriënd, beatboxend of zingend. Dit probeer ik dan zo onopvallend mogelijk te doen anders word ik voor gek verklaard. Het is een fascinerende gave waar ik niet alleen over bezit maar uiteraard heel veel andere muzikanten. De één natuurlijk beter dan de andere. Sommige verdienen er zelfs miljoenen mee…"

Hebben jullie eerder meegedaan aan Nu Of Nooit?
Peter: "In 1994 stond Syphonaptera in de finale van Nu Of Nooit. Daar mochten we niet eens laatste worden, maar behaalden we de één na laatste positie. Dat vonden wij wel een beetje sneu voor de band die laatste werd, aangezien zij toegankelijke muziek speelden en dan dat zwaar gebeuk en gedreun van ons."

Arjen: "Pfoeh…. Dat is lang geleden. Ik heb ooit met Foul Tactic (een thrashband) als drummer met Nu Of Nooit meegedaan. Wanneer weet ik niet meer precies. In ieder geval lang geleden."

Wat is jullie favoriete plek in Limburg om te spelen?
Peter: "We hebben met 'Syphonaptera 2012' nog niet vaak kunnen spelen. Na de aankondiging van de doorstart (eind 2012) hebben in lokale venues gespeeld waar we nooit gedacht hadden er ooit te spelen, zoals The Rock Temple en de Nieuwe Nor. Natuurlijk hopen we ooit in Paradiso te mogen/kunnen spelen. Alleen al omdat we er zelf zoveel bijna bovennatuurlijke mooie en gave bands hebben mogen zien en beluisteren."

Arjen: "Ik heb niet echt voorkeuren. Overal waar het gezellig is zou ik zeggen en waar ze ons willen laten spelen haha. Tja, onze muziek is niet voor ieders oor geschikt, maar als ik een podium zou moeten kiezen is het toch de Nieuwe Nor. Een mooie locatie en absoluut een podium waar Limburg/Heerlen zich niet voor hoeft te schamen."

Waarom moeten uitgerekend júllie Nu Of Nooit 2014 winnen?
Peter: "Natuurlijk een hele goede vraag, maar die vraag is in alle eerlijkheid en nuchterheid bij ons intern nooit opgedroken, maar mijn lange uitleg die nu volgt zal hopelijk de vraag beantwoorden: Vanwege de eigen kennis dat onze muziekstijl zelfs in de metalwereld een vreemde eend is. Alle muzieksoorten/genres hebben een heel eenvoudig publiek en alhoewel wij eenvoud juist preferen, mits deze effectief is wil ik nu juist het soort eenvoud dat ik nu ga omschrijven als negatief bestempelen. De muzikale horizon wordt niet verbreedt bij teveel muziekluisteraars. Luistert nu eenmaal een grote groep naar een bepaald genre, dan gaat die grotere groep ook nog eens de speelwijze en compositie van dat bepaald genre als template/mal beoordelen. Speel je niet dit verwachtingspatroon, ook al vallen andere aspecten van de band binnen de template, zullen veel je band niet de kans geven en enthousiasme tentoonspreiden die je waarschijnlijk toch wel verdient. Als voorbeeld een opmerking die ik in de loop van mijn band periodes (buiten Syphonaptera) te vaak moest aanhoren, door 'luisteraars' en ook door 'bandleden', bijvoorbeeld: "Nee, deze riff gaan we niet zes maten (of langer) spelen, dat is te lang." Ik: "Hoezo te lang? Deze manier is slechts tien seconden langer en deze riff is zo vet en gaaf. Hou dat gevoel toch aan..." "Nee, dat is te lang." En op deze manier van cliché nummers maken krijg je de eenheidsworst van vandaag de dag. Natuurlijk is de compleet tegenovergestelde kant ook niet wat gaaf is. Moet muziek zo complex worden dat het bijna wiskunde wordt? Ik vind van niet. Qua teksten en concept is dit hetzelfde. Bijvoorbeeld: grunt een band dat je hele familie de gaskamer in moet, je kinderen moeten worden verkracht of of zijn minst worden afgeslecht, homo's, joden en moslims moeten een grinder in, opa's en oma's moeten satanistisch worden geofferd, dan moet blijkbaar niemand dit serieus nemen, ant dit soort uitingen horen nu eenmaal bij 'het genre'. Maar (!) zingt een band over bijvoorbeeld wc-borsteld in het Duits, dan is die band een Naziband. Zo heeft Syphonaptera (in oude én al in nieuwe vorm) al heel wat kots over zich heen gehad op YouTube, Facebook, Hyves of Netlog. Wij werden/worden bestempeld als: Neo-Nazi's, communisten, liberalen, democraten, republikeinen, conservatieven, marxisten, joden haters, jodenvriendjes, moslimhaters, moslimvriendjes, terroristen, neo-conservatieven, vrijmetselaars, racisten, allochtonenvriendjes, hippies, pedofielen, te ruim denkend, te bekrompen denken, zwart-wit kijkers, grijskijkers, moslims, christenhonden, joden, vieze joden, vieze moslims, christenen, Al Qaida haatbaard en nazi-skinhead, PVV aanhangers, PVV-haters, kotsvolk etc. En dit allemaal omdat de massa niet kan nadenken en alleen maar alles uit de context trekt, dus nu de vraag: "Waarom moet uitgerekend Syphonaptera Nu Of Nooit 2014 winnen?": Omdat we hopen dat er een band wint die alles is wat de meeste bands niet zijn.

Arjen: "We zijn een band met een boodschap. Die we graag willen verkondigen aan alles en iedereen!"

Willen jullie nog iets kwijt aan de lezers van 3voor12 limburg?
Peter: "Wees de persoon die je als beste vriend wil hebben. Als afronding nog een cliché opmerking: luister naar Syphonaptera. Bevalt het je niet? Jammer voor je. Bevalt het je wel? Laat anderen dit weten. En natuurlijk willen wij heel veel kwijt, teveel zelfs voor nu. Daarom, kom voor een goed, stevig gesprek naar ons toe als de tijd en het moment het toelaat. Wees niet bang, want we zijn heel lief hoor! ;)"

Arjen: "Kom kieke nao os. Ver zint ram vet, kerl!"

Facebook pagina
Woonplaats: Brunssum/Landgraaf
Waar te zien?: vrijdag 14 februari, Nu Of Nooit voorronde 5 (Nieuwe Nor, Heerlen)