Duistere metalcore-avond in de moshpit

The Charm The Fury, Spoil Engine, From Earth en Tasered in de Muziekgieterij

Marcel Degens ,

Zaterdag 22 februari was er in de Muziekgieterij te Maastricht een metalcore-avond met The Charm The Fury, Spoil Engine en met als supportact Tasered en From Earth.

Tasered, een jonge metal band uit Maastricht, begint de avond, met als front chick "growling, grunting and screaming" Kari Bosch, twee gitaristen Lyndon Brandts en Sander Kessels, drummer Frederik Behets en bassist Bas Dreuw. Hun invloeden zijn onder andere Trivium, Killswitch Engaged en meer.

In de niet-uitverkochte doch goedgevulde zaal van de Muziekgieterij zit de stemming er al snel goed in. Toch merk ik nog een beetje terughoudendheid. Wellicht omdat het een jonge band is die misschien een beetje te braaf en verlegen overkomt. Ze krijgen de bezoekers helaas niet zo ver om de befaamde 'Wall of Death' te doen. Maar dat weerhoudt de band er niet van om een goede show neer te zetten en het publiek al lekker op te warmen voor wat er nog moest komen.

Na de ombouw was het de beurt aan From Earth. Deze band is ontstaan in 2012 uit voormalige leden van Born From Pain en Blind Sight. De band bestaat uit Che Snelting (zang), Tommie Bonajo (gitaar), Dave van Loon (gitaar/zang), Maurice Lahoye (drums) en Bas Braam (bass). Je merkt al meteen dat deze bandleden de nodige podiumervaring hebben opgedaan in hun muziekcarrière. De band krijgt de zaal dan ook al snel op gang met hun agressieve zang, van guttural tot aan grinding melody toe en hun shredding guitars en pounding bas gitaar.

Er ontstaat een moshpit voor aan het podium waar ook sommige dames aan meedoen. Het motto: 'je even lekker laten gaan'. Uitstekende show en From Earth is in hun eigen woorden "A force to be reckoned with!" 

Vervolgens is het de beurt aan de Belgische-Nederlandse Spoil Engine. Deze vijfkoppige metalband met Niek Tournois als zanger, Steven 'Gaze' Sanders en Bart Vandeportaele op gitaar, Kristof Taveirne op de basgitaar en Matthijs Quaars op de drums, bestaat al sinds 2004 en heeft onder andere al op diverse grote festivals gestaan als Pukkelpop, Graspop en als voorprogramma van Megadeth, Motörhead, Volbeat, Prong, Killswitch Engage en Arch Enemy gespeeld. Hun muziekstijl wordt beschreven als melodieuze trash metal met als inspiratie metalbands uit de jaren negentig, zoals Pantera en Machine Head

En tjonge, wat geven de heren een gave show. De zanger rent tussen het publiek en wordt in de moshpit zelfs omver gesprongen. De zanger krijgt het publiek zo ver om dit keer wel een 'Wall of Death' te doen.

De Amsterdamse metalband The Charm The Fury werd opgericht in 2010. De grunts van frontvrouw Caroline Westendorp zorgen ervoor dat The Charm The Fury net even iets anders klinkt dan de meeste metalcore bands. De band heeft de nodige podiumervaring opgedaan. Eerder deden ze een optreden tijdens de Vans Warped Tour in Londen en verder hebben ze in de Melkweg gespeeld en in 2013 op de Zwarte Cross. Hun inspiratie halen ze uit bands zoals Underoath, For Today, Architects and Every Time I Die.

Als The Charm The Fury begint te spelen gaat het publiek echt helemaal uit zijn dak in de moshpit en wordt er gestagedived.

Een zeer geslaagde metalavond met erg goeie bands en nog betere shows. Als ik dan toch een puntje van kritiek heb dan was het niet op de bands maar op de lichtshow. Het bleef vaker erg donker en er was niet veel variatie in het licht. Voor de toeschouwers is dit niet zo erg, maar als fotograaf kom je een beetje in de problemen.