Stevie Ann overtuigt live met California Sounds Stevie Ann overtuigt live met California Sounds

Veelbelovende jonkies van CAS openen voor plaatsgenoot Stevie Ann

, Ben Stam

Stevie Ann overtuigt live met California Sounds

Veelbelovende jonkies van CAS openen voor plaatsgenoot Stevie Ann

Ben Stam ,

Stevie Ann zet een uitstekend optreden neer op deze woensdagavond in de Heerlense Nieuwe Nor. De focus ligt op het pas verschenen album California Sounds. Met zulk goed materiaal en zo'n puike liveband kan er ook maar weinig misgaan.

De 15-jarige Cas Ronckers mag met zijn band CAS de avond openen. De band werd pas door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent. Cas komt uit Roggel, waar ook Stevie Ann vandaan komt. Gaaf voor die jongens dat ze mogen openen. Zanger Cas heeft een opvallend volwassen en doorleefde zangstem, speelt akoestische gitaar en een uitgekleed drumstel, want de band heeft geen echte drummer. Wel een banjospeler, een contrabassist en een toetsenist, die er ook wat percussie bij pakt. De band speelt een paar eigen nummers tussen covers van 4 Non Blonds ('What's Up'), The Killers ('Human') en Mumford & Sons ('Babel'). De jonge knapen beheersen hun instrumenten en dat er wel eens wat mis gaat in de koortjes of de onderlinge communicatie, is aandoenlijk om te zien. Benieuwd waar CAS over een paar jaar staat, want dit is veelbelovend.
 

Stevie Ann opent sterk met 'Never Go Home'. Direct valt op hoe de ervaren muzikanten zorgen voor een passende dynamiek om de sfeer van de California Sounds live neer te zetten, zonder letterlijk de plaat na te spelen. Ook de achtergrondvocalen van de muzikanten versmelten keurig met de warme stem van Stevie Ann. De blazers en de rijke orkestraties van California Sounds mis je geen seconde, de songs blijven prima overeind. De rol van toetsenist Ronald Kool (Trijntje Oosterhuis, Anouk) is daarbij niet te onderschatten, hij geeft de muziek veel diepgang en kleur. Tijdens 'Every Highway' valt op hoe 'klein' drummer Martijn Bosman (Kane, Guus Meeuwis) drumt, terwijl hij een goede tweede stem verzorgt.

Afgezien van een paar oudere nummers, waaronder 'Poetry Man', ligt de nadruk dus vooral op California Sounds. De band speelt geheel in dienst van de songs. Regelmatig gaat het volume terug om een intieme sfeer neer te zetten en daarna de spanning weer op te voeren. Na de eerste paar nummers pakt Stevie Ann haar akoestische gitaar erbij en krijgt gitarist Maarten Van Damme (Abel, Rosemary's Sons) de ruimte in een ruige versie van 'Breaking On You'. Zijn slidegitaar geeft het navolgende 'Love Will Wait For You' die seventies-vibe, die ook zo kenmerkend is voor het debuutalbum van Sheryl Crow. Stevie Ann brengt het dromerige 'Easy' met alleen zang en gitaar, begeleid door de slide van Van Damme. Alleen bij de bar staan een paar mensen vrij luidruchtig te keuvelen, verder is het publiek muisstil. Prachtig.

California Sounds is een gevarieerde plaat en de live-uitvoering is net zo divers. Zo zingt Stevie Ann haar longen uit haar lijf vanachter de toetsen tijdens 'Winner Of Us', gaat bijna de hele band naast haar staan tijdens een semi-akoestisch blokje liedjes. De drummer met alleen een shaker, bassist Thijs Lodewijk (Wende, Waylon) met een fraaie zwarte akoestische basgitaar. De koortjes klinken als een klok, terwijl de toetsenist een smaakvol klanktapijt verzorgt. Daarna mag iedereen helemaal los gaan in 'Personal Jesus' (Depeche Mode), het laatste nummer. Al snel keert Stevie Ann in haar eentje terug voor de toegift. 'One Year Of Love' (Queen) is lekker jazzy gezongen en 'Lullaby' is een mooie afsluiter van de afwisselende set. Wat zonde dat maar zo weinig mensen de weg naar de Nieuwe Nor konden vinden op deze avond. Een optreden van dit kaliber verdient een volle bak.

website Stevie Ann: http://www.stevieann.com/
CAS op Serious Talent van 3FM: http://www.3fm.nl/nieuws/detail/355389/CAS

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg