Indrukwekkende nieuwe Pinkpop Expo geopend Indrukwekkende nieuwe Pinkpop Expo geopend

Op pinkstermaandag naar Geleen in plaats van Landgraaf

, Bas Machiels

Indrukwekkende nieuwe Pinkpop Expo geopend

Op pinkstermaandag naar Geleen in plaats van Landgraaf

Bas Machiels ,

Afgelopen maandag 20 mei werd de nieuwe Pinkpop Expo gepresenteerd door niemand minder dan Mr. Pinkpop himself, Jan Smeets. De vernieuwde expositie laat 43 jaar Pinkpopgeschiedenis zien via foto’s, historische documenten, posters en een indrukwekkende documentaire. 3voor12 limburg nam een kijkje.

Pinkstermaandag staat gelijk aan Pinkpop. Directeur Jan Smeets refereert in zijn speech nog aan een quizvraag van Caroline Tensen: "Wanneer vindt Pinksteren plaats?" waarop de kandidaat antwoordde: "Met Pinkpop". In 2013 vindt het festival echter voor de derde keer niet met Pinksteren plaats. Smeets geeft aan dat Pinksteren vroeg valt dit jaar en dat er nog weinig acts aan het toeren zijn. Maar ook Jan houdt van traditie en daarom zal het oudste festival van Nederland volgend jaar weer met Pinksteren gehouden worden.    

Gelukkig is er toch een Pinkpop-activiteit vandaag, met de nieuwe expositie van 43 jaar Pinkpop. Na de opening van Jan Smeets is het tijd voor livemuziek. Madi Hermens en Sander Ruijters van de band MADI hadden na het winnen van Nu Of Nooit in 2011 de eer om het festival te mogen openen, het jaar van Coldplay, Kings of Leon en Foo Fighters. Van de laatste band wordt zelfs nog een cover gespeeld.


De expositie roept vele goede herinneringen op bij het publiek, vooral door de uitgebreide fotocollectie, alle Pinkpop posters en de nieuwe documentaire. We zien de beginjaren van Pinkpop in Geleen met onder andere The Police, U2 en Peter Tosh. Chronologisch gaat de film verder naar een doordrenkte Pinkpop-editie in 1987, toen het festival eenmalig in Baarlo werd gehouden. We eindigen in Landgraaf, met een aantal memorabele momenten. De beroemde duik vanaf een camerakraan door Eddie Vedder, frontman van Pearl Jam in ’92, een publiek dat doet denken aan een waar golfslagbad tijdens Rage Against The Machine in ’94 en Faithless als kleine act in de tent in ‘98 een jaar later terug als headliner op het festival. Wat zal de 43e editie van Pinkpop zal brengen?      

De Pinkpop Expo is in mei en juni elke werkdag geopend van 14:00 tot 17:00, locatie Buro Pinkpop in Geleen. Meer info: www.pinkpopexpo.nl

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg