Mama's Pride: verslag van twee dagen genieten

Negentiende editie wederom groot succes

Mariska Peusen ,

Het weer zat niet altijd mee, maar dat weerhield onze verslaggeefster er niet van de regen te trotseren en mee te bewegen op de swingende muziek. Ze was niet de enige. Al was het weer nog zo slecht, de festivalgangers op Mama's Pride waren er in groten getale.

Ben je op zaterdag 11 mei 2013 vol enthousiasme onderweg naar Mama's Pride, begint het te regenen. Niet echt het weer waarop je gehoopt gehad, natuurlijk. Eenmaal aangekomen op het gratis festival zie je dat er gelukkig een overdekt stuk is bij de bar. Maar op het moment dat de regen dan ook maar nét gestopt is, ga je naar voren want na het horen van Junkestra (die het festival dit jaar opende) en het balen van het feit dat je bij die muziek zo ver van het podium afstaat, ben je nieuwsgierig naar het volgende optreden. Dat wordt gegeven door Re:Freshed Orchestra. En wanneer het dan weer begint te regenen tijdens Re:Freshed Orchestra wil je toch echt niet meer terug naar de overdekte bar!

Bij de bar was het gezellig druk, maar de sfeer bij het podium waar iedereen wat staat mee te bewegen op de muziek is nóg beter. Stil staan is er niet meer bij wanneer je de muziek van Re:Freshed Orchestra hoort.

Na een korte pauze, om alles op te bouwen, komen The Excitements (uit Spanje) op. Meteen bij het horen van het eerste swingende nummer dat zij spelen, begin je enthousiast mee te bewegen.

Wanneer er, voorafgaand aan Novak 3D Disco (uit het Verenigde Koninkrijk), grote schermen op het podium worden geplaatst, weet je waarom je bij binnnenkomst een 3D-bril hebt gekregen. Tijd om die nu op te zetten. Al snel brandt het feest los en begint iedereen enthousiast te bewegen bij de totaalshow die Novak 3D Disco neerzet. De 3D-film die gemaakt is bij de muziek van deze deejays maakt deze act zeer bijzonder.

Wel jammer dat het al zo donker is buiten, waardoor je 3D-bril irriteert wanneer je met iemand praat, omdat de bril alles net nog iets donkerder maakt. Maar wanneer je de bril afzet is wel het hele effect van de schermen weg. Toch maar de bril op houden dan.

De avond loopt al weer snel ten einde en dan is het tijd om naar huis te gaan, je enthousiast verheugend op de tweede dag van Mama's Pride: moederdag.

De winnaar van Podiumvrees, All Downhill From Here, mag zondag 12 mei 2013 openen op Mama's Pride. Ze laten horen waarom juist zíj deze bandwedstrijd gewonnen hebben.

Meteen na hun optreden op The Main Stage kun je naar het andere podium, dat alleen op deze dag is geopend: de KUNSTBENDE-stage. Hier zijn tussen de optredens van het hoofdpodium door optredens van jongeren die deelgenomen hebben aan Kunstbende. Ik noem: Bosscha Nova (winnaar eerste prijs van het onderdeel DJ in Limburg), Mønsterbird (winnaar eerste prijs onderdeel bands bij muziek), Solaryy (derde prijs bij muziek), Stan Smeets (met zijn band vorig jaar winnaar in de finale van heel Nederland bij muziek), Jop Ostendorf (een jaar geleden tweede bij muziek) en One Minute, Marone, Noëlle de Bie, Keanu en Carlijn (allen al eens in de prijzen gevallen bij Kunstbende).

Maar we gaan terug naar het hoofdpodium. Hier vonden heel verschillende optredens plaats. Voor iedereen is er wel wat bij op Mama's Pride. Een korte opsomming: er was rap van De Kraaien. Rock van MADI, de band die in 2011 Pinkpop heeft geopend. Een zeer opvallende band die gekleed is in Indiase kleding: Eins Zwei & The Parallel Cinema. Meer rock van Soul Sister Dance Revolution, alternatieve rock van traumahelikopter. En in Skip & Die vonden we een band die geen vast muziekgenre heeft, maar een mengelmoesje is van vanalles.

Al met al wederom een zeer geslaagde editie van Mama's Pride! Ik zou zeggen: OP NAAR DE VOLGENDE EDITIE!