Vrolijke Anarchie in Heerlen Vrolijke Anarchie in Heerlen

The Levellers na 25 nog steeds alive and kicking

, Erwin Bongaerts

Vrolijke Anarchie in Heerlen

The Levellers na 25 nog steeds alive and kicking

Erwin Bongaerts ,

Dit jaar bestaan The Levellers precies 25 jaar. Hun uiterst linkse overtuigingen hebben ze nooit laten vallen. Met het woord als wapen speelt de band nog altijd in op de actuele politiek. Als live-act zijn The Levellers nog steeds tot mooie dingen in staat. In de Nieuwe Nor konden de Britten rekenen op een volle zaal en een enthousiast publiek. Gaz Brookfield verzorgde een degelijk voorprogramma.

Als voorprogramma voor The Levellers mag Gaz Brookfield aantreden. De singer / songwriter uit Bristol is een echte verhalenverteller. Zijn teksten zitten subtiel in elkaar en het is dan ook jammer dat veel bezoekers er doorheen kletsen. Naast zijn gitaar en stem gebruikt Gaz nog een mondharmonica. Ook toont hij zich een meester in het gebruik van de gitaar als percussie. Gaz verontschuldigt zich voor het feit dat zijn stem wat rauw klinkt vanavond. Het publiek maakt het kennelijk weinig uit, want hij slaagt er zowaar in om ze mee te laten zingen.
 

The Levellers zijn het hoofdprogramma van de avond. De Britten brachten hun eerste plaat uit in 1990. Sindsdien hebben ze heel wat meegemaakt. Mainstream succes, legendarische optredens en de oprichting van hun eigen label. Nooit zijn de bandleden van hun anarchistische ideologie afgeweken. Maar de jongens die opvielen door met verve punk, rock en folk te mengen, worden langzaam maar zeker ouwe kerels. Zitten muziekliefhebbers anno 2013 nog te wachten op een stel verstokte, Engelse anarchisten?
Het antwoord is blijkbaar ja, want binnen twee liedjes wordt er enthousiast geklapt, gezongen, geduwd en gesprongen in de uitverkochte Nieuwe Nor. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom The Levellers zo'n succesvolle live band is. De nummers nodigen uit tot interactie. Bovendien zijn The Levellers geen alledaagse vertoning. Neem bijvoorbeeld het indrukwekkende vioolspel van Jon Sevink. De rode dreadlocks van bassist Jeremy Cunningham vormen eveneens een bijzonder schouwspel. Als er halverwege ook nog een fluorescerende didgeridoo-speler op het podium verschijnt, is het feest al helemaal compleet.
Afgelopen jaar kwam het tiende album van The Levellers uit: Static on the Airwaves. Live valt op dat er geen groot contrast bestaat tussen de oude nummers en de nieuwe nummers. The Levellers zijn relatief trouw gebleven aan hun oorspronkelijke stijl en ideologie. De teksten zijn wel aangepast aan moderne thema's, zoals in het liedje The Recruiting Sergeant, dat gaat over de oorlog in Afghanistan.
Na 25 jaar zijn The Levellers nog steeds niet achterhaald. Een optreden is het geld meer dan waard. De teksten zijn sterk en de muziek opzwepend. Bovendien, hoe vaak zie je een didgeridoo op het podium? 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg