Preview Nu Of Nooit voorronde 1

Perron 55, Venlo

Geert Smeets ,

Nu of Nooit is al jaren de belangrijkste bandstrijd van Limburg. Ook dit jaar weer spelen 25 bands zich in het zweet voor de finale én natuurlijk die felbegeerde toevoeging aan de line-up van Pinkpop Festival. Naast de gebruikelijke recensies besteden we dit jaar ook aandacht aan alle vijf de voorrondes. 3voor12 Limburg bekijkt alle deelnemende bands in een wekelijkse vijfdelige serie op een rijtje.

Band:
The I.T.'s

Genre:
Rock met een vleugje Britpop

Locatie:
Stramproy

Inspiratie:
Coldplay, TheVaccines, Muse, Snow Patrol

Bio:
Het kan verkeren. Die woorden typeren de bestaansgeschiedenis van The I.T.'s. Nadat zij hun naam verschillende malen hebben gewijzigd en hun muzikale inzichten hebben bijgesteld, zagen The I.T.'s in de zomer van 2012 het levenslicht. Als Muse en Snow Patrol een kindje zouden maken, zou het The I.T.'s heten. Alternatieve rock, bestaande uit pakkende zanglijnen, strakke riffs met een catchy sound; dat is waarschijnlijk de beste omschrijving van de muziek. De nummers van The I.T.'s zijn zeer toegankelijk en het zal voor het publiek moeilijk worden om stil te blijven staan gedurende het optreden. Enjoy The I.T.'s!

Nice To Know:
The I.T.'s bestaat uit 5 vrienden uit Stramproy. Met Robbert Coenen (zanger-gitarist) staat er een echte frontman. Tom Schroeten (gitaar) verzorgt de herkenbare gitaarlijntjes die 's nachts in bed nog steeds door je hoofd zingen. Casper Heuvelmans (basgitaar en zang) en Niels van Dongen (drums) zorgen met zijn tweeën voor een strakke basis die erg goed op elkaar ingespeeld zijn. Luuk Moors is de man van de toetsen en krijgt iedereen voor zich gewonnen met de elektronische geluiden die hij uit zijn instrumenten weet te halen.

(Toekomst)muziek:
The I.T.'s blijven voortdurend bezig met het schrijven van nieuw werk. Hiervan zijn 3 nummers reeds opgenomen in de studio van Rogier van Wegberg. Een debuutalbum gevuld met eigen nummers en zoveel mogelijk optreden is het streven van de band voor 2013. Beluister The I.T.'s

Band:
Black Velcro

Genre:
Garage/pop/punkrock

Locatie:
Maastricht

Inspiratie:
Pixies, Ramones, Blondie, The Vaccines, The Black Lips

Bio:
De oorsprong van de band is in nevelen gehuld en achter de bandleden gaan de de volgende obscure figuren schuil:  Jane Mekets (zang); Pat Scopianno (gitaar, zang); Mike Rijser (gitaar, zang); Evan von Dalberjwan (bas); Stan Fermessecco (drums).

Nice To Know:
Twee van de vijf bandleden zijn in het dagelijks leven beeldend kunstenaar. Verder heeft de band een voorliefde voor stonerrockers op basgitaar... Ook vermeldingswaardig zijn de soms absurdistische songteksten doorspekt met zwarte humor en hebben leidende voorwerpen als horrorziekenhuizen en oorwormen.

(Toekomst)muziek:
http://listn.to/BlackVelcro

Band:
Afterparties

Genre:
Indie/Pop/Rock/Breakcore

Inspiratie:
Strokes, Arctic Monkeys, Lou Reed, Vampire Weekend, Vaccines, Ty Segal, The Hives, Justice, Black Lips, Bob Dylan, The Sonics

Bio:
Afterparties beschrijft zichzelf als ‘bandje voor je kansloze, late nafeestje en voor serieuze optredens’. Vijf jongens uit Limburg die besloten na jarenlang in hardcore bandjes gespeeld te hebben om het over een andere boeg te gooien: melodieuze popmuziek met echo’s van the Strokes en Lou Reed.

Nice To Know:
In december verscheen een heuse kerstsingle, the tearjerker ‘Oh Santa, Please Santa’.

(Toekomst)muziek:
http://afterparties.bandcamp.com/album/demo-2012

Band:
Scumbag!

Genre:
Ambachtelijke rock

Locatie:
Heerlen

Bio:
Scumbag! is opgericht op oudejaarsdag 2010 in een plaatselijke buurtsuper tijdens het uitwisselen van oliebollenrecepten en goede voornemens. In maart 2011 vonden de eerste repetities plaats, gevolgd door de release van de debuutalbum in oktober 2012. Sleutelwoorden zijn ‘puur’ en ‘recht voor de raap’ door middel van een telecaster, een fretloze bas, een drumstel en een stem. Vier muzikanten die muziek willen maken zonder al te veel grenzen, beperkingen of regels.

Nice To Know:
In 1993 behaalde twee leden van Scumbag! (de zanger en de drummer) de finale van Nu Of Nooit met de band Wicked Wonderland en eindigden op een vierde plek. De albums 'Wicked Wonderland' en 'Shove it Right In', kregen goede kritieken en veel airplay. Het leverde de band alsnog een plek op Pinkpop 1996. Scumbag! Is verheugd om na twintig jaar weer deel te nemen aan Nu Of Nooit. Het uiteindelijke doel van Scumbag! is om in 2033 weer te kunnen deelnemen!

(Toekomst)muziek:
http://www.scumbag.nl/muziek

Band:
Jimmy Dee

Genre:
Singer-songwriter

Locatie:
Heerlen

Inspiratie:
Jason Mraz, Live, Xavier Rudd, Counting Crows, Milow, Glenn Hansard

Bio:
Jimmy Dee (Jimmy Duchateau) is een 27-jarige singer/songwriter, geboren en getogen in Maastricht. Zijn passie voor muziek was duidelijk vanaf het eerste moment dat hij een gitaar in handen kreeg. Mede door Jimmy’s spel op de didgeridoo en instrumenten als lapsteel en stompbox ontstaat er een unieke sound in de band waarbij de pop/folk/rock invloeden duidelijk te horen zijn. Na een jaar gereisd te hebben om inspiratie uit verschillende culturen op te doen, is Jimmy Dee terug in Nederland. Zijn eerste EP genaamd 'Shine', opgenomen in samenwerking met LN records, is in juni 2011 uitgebracht. De nieuwe single 'When I Fall' is onlangs gereleased.

Nice To Know:
Jimmy Dee laat er geen gras over groeien. Zo won hij met zijn band in Utrecht een bandwedstrijd met als prijs een cd-opname in de Starsound Studio. Als klap op de vuurpijl won de band in 013, Tilburg de Beneluxfinale van Emergenza, 's werelds grootste wedstrijd voor live bands. Dit alles in de eerste drie maanden van de band. Daarna schreef Jimmy Dee nog de L1-bandcontest op zijn naam en eindigde hij onlangs door publieksstemmen als derde bij de Grote Prijs van Nederland.

(Toekomst)muziek:
Jimmy Dee’s eerste EP genaamd 'Shine', opgenomen in samenwerking met LN Records, is in juni 2011 uitgebracht. De nieuwe single 'When I Fall' is onlangs gereleased.