Spinvis, een belevenis Spinvis, een belevenis

Een sympathieke dromer met humor

, Wouter Greven

Spinvis, een belevenis

Een sympathieke dromer met humor

Wouter Greven ,

Spinvis is een welkome uitzondering in het voorspelbare Nederlandse muzieklandschap. Met behulp van een poëtische schrijfstijl en een vaak sobere, stijlvolle instrumentatie heeft de zanger zijn eigen muzikale identiteit gecreëerd. In 2001 bracht hij zijn debuutalbum Spinvis uit, dat gezien wordt als een Nederpopklassieker pur sang. In 2011 kwam hij met zijn nieuwste album 'Tot Ziens, Justine Keller'. Hiermee doet hij een (theater)tour door Nederland, waarbij ook Heerlen de revue passeert. 3voor12 limburg was erbij.

Lola Kite is een écht voorprogramma; luchtig en vrolijk, maar vooral fijn om naar te luisteren. Mede dankzij de echo, die overigens bij alle instrumenten gebruikt wordt, hun eighties-sound en enkele zeer fijne nummers. Met als hoogtepunt 'Everything’s Better'. Om je drumstokken bij af te likken, zo catchy is het refrein van dat nummer. In de jaren tachtig hadden we zeker al weten meer van deze band gehoord, hopelijk nu ook.
 
Even later begint Spinvis op zijn mooist. 'De Grote Zon', zo heet het nummer. De mooie tekst in combinatie met de engelenzang van celliste Saartje op de achtergrond, maakt dit nummer een stijlvol begin van Spinvis’ set. Na het openingsnummer neemt Spinvis de tijd om een kleine, enigszins sarcastische, preek te houden. "De gulden was niks waard, de Euro al veel minder. Toekomstige generaties, zet je schrap want we gaan er allemaal aan". Om het evenwicht te bewaren speelt hij direct hierna 'Heel Goed Nieuws', dat een optimistische en vrolijke oase blijkt. 
 
In de hele set speelt Spinvis vier nummers van zijn debuut, drie van verschillende andere albums en de rest is afkomstig van zijn nieuwe album 'Tot Ziens, Justine Keller'. Dat veel van zijn oudere nummers al minstens zes jaar oud zijn is niet terug te horen in de muziek. Ieder nummer heeft een eigen boodschap en is een onmiskenbaar voortvloeisel uit een creatief brein. Neem bijvoorbeeld 'Ronnie Gaat Naar Huis' en 'Wespen Op De Appeltaart'. Beide nummers klinken op het eerste gehoor lieflijk vrolijk en kinderlijk, maar blijken over geestelijk gehandicapten te gaan. 
 
Dat de nummers van Spinvis het midden houden tussen experimenteel en hitgevoelig, kun je op zijn platen al horen. Dat hij ze live ook zo kan spelen en daar nog een sympathieke twist aan toe kan voegen, wisten veel mensen nog niet. Hij kijkt af en toe het publiek in als een vader die bewonderend naar zijn kinderen kijkt. Wij kijken terug en accepteren dat Spinvis onze muzikale vader is. Één van de grootste van Nederland op dit moment.
 
Spinvis live is een aanrader; een sympathieke dromer met humor, die ook nog eens mooie muziek maakt. Wat wil je nog liever?
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg