Early Adopters brengt hun eerste gadget uit

Klassiek vinyl is het nieuwe 'nieuw'

Ruud Everaerts ,

Een multimediaal spektakel waarin de het debuutalbum van de Early Adopters werd gepresenteerd. Dat was wat zich zondag 18 september 2011 afspeelde in Perron 55 in Venlo. Limburg spreekt een woordje mee in de alternatieve gitaarmuziek.

Klassiek vinyl is het nieuwe 'nieuw'

Een multimediaal spektakel waarin de het debuutalbum van de Early Adopters werd gepresenteerd. Dat was wat zich zondag 18 september 2011 afspeelde in Perron 55 in Venlo. Limburg spreekt een woordje mee in de alternatieve gitaarmuziek.

Zondagavond 18 september vond in Perron 55 een bijzonder evenement plaats. Deze avond gaat de geschiedenis in als de dag dat de Early Adopters hun debuutplaat uitbrachten. Het massaal toegestroomde publiek beleefde een heerlijke avond, waarin het kennis maakte met het nieuwste werk van de band. Na een toegift, volgde nog een officiƫle ceremonie waarin de eerste plaat werd uitgereikt aan enkele mensen die voor de band erg belangrijk zijn geweest. Nog een toegift en toen zat het erop. Het debuutalbum 'Lucky People' van de Early Adopters was een feit!

De muziek, daar gaat het natuurlijk om. Al is het op zich al positief dat Limburg zijn woordje meespreekt in de alternatieve gitaarmuziek. En al kunnen we opmerken dat de band zich op een bijzondere manier weet te presenteren: de opening die op twee momenten werd begeleid met videobeelden, en het in design strak doorgevoerde logo bestaande uit een lachend mondje, dat geeft aan dat de band denkt in totaalbeleving. Pluspunten.

Maar het is natuurlijk de muziek waar het om draait. De Early Adopters maken hun reputatie als "een van de spannendste gitaarbandjes uit Limburg" volledig waar. De muziek is uitgebalanceerd, kundig en met zorgvuldig opgebouwde spanningsbogen die de aandacht weten vast te houden. Wie zich op de teksten concentreert, vindt nog wel eens een bijzondere gedachte. Ritmisch gebeuren de nodige spectaculaire dingen. Soms roept de muziek in dat opzicht herinneringen op aan pioniers op dat vlak als Radiohead. Maar bovenal weet de band als zichzelf te klinken.

De plaat heeft het, zoals zoveel werk in dat genre, in zich te groeien: bij nieuwe luisterbeurten ontdek je weer nieuwe dingen. Maar als eerste uitschieters naar boven vielen op: de openingstrack 'Talking Backwards' en het, bij de mensen die de band al enige tijd volgen al bekende 'We Are'.

De toekomst zal leren wat er op nationaal niveau mee gaat gebeuren, maar bij de bezoekers van Perron 55 in Venlo was de plaat een schot in de roos. En o ja, 'plaat', want de Early Adopters brengen hun album uit op vinyl. De ouderwetse 12 inch grammofoonplaat is klaarblijkelijk het nieuwe 'nieuw' voor de vroege gadgetfreaks. "Maar omdat mensen hem misschien ook in de auto willen draaien, krijg je er een cd bij", aldus de band.

En verder? Je kunt het album ook legaal downloaden van hun website: http://earlyadoptersmusic.bandcamp.com