Solar is als een sprinter, vanuit de startblokken meteen scherp en op volle kracht met een precieze focus naar de finish toe. Een terugblik op een muzikaal, kleurrijk maar vooral veelzijdig festival. Een relaas van de zondag.
Nadat de regenwolken plaats hebben gemaakt voor een paar stapelwolken en de maan stuivertje gewisseld heeft met de zon, gaan we om klokslag elf uur weer van start. Waar het publiek tot een aantal jaar geleden nog niet helemaal exact wist wat ze van het festival konden verwachten, blijkt dit anno 2011 totaal niet meer aan de orde te zijn. Met alle festivaldagen dik uitverkocht mogen we wel stellen dat het grote publiek Solar stevig in haar armen heeft gesloten.
Een vreemde eend in de bijt loopt er op Solar niet rond. Het zeer gemêleerde publiek geniet duidelijk van de grote diversiteit wat dit festival te brengen heeft. Door de explosieve groei en omvang van Solar vallen helaas de kleinere podia enigszins in het niets bij de inmiddels gevestigde grote podia. De bezoekers van het eerste uur weten de intiemere hoeken van het festival wel te vinden en stellen dat de identiteit waar het ooit allemaal uit ontstaan is zeer zeker niet verloren is gegaan.
Slenterend over het uitgestrekte terrein aan de Maasplassen beleef je de meest fantastische en uiteenlopende avonturen. Dames in bikini aan het badmintonnen, mannen in blote bast uit volle borst al rappende op de mainstage of in de spiegeltent, hippies in bloemetjesjurk jammend op een podiumpje, noeste bouwvakkers genietend van een frietje mayo, een uitzinnige menigte dansend in de buitenlucht bij de House of House of in de donkere sinistere stampende dampende Techytent. Zoveel indrukken dat het menselijke brein zeker twee dagen nodig heeft om deze ervaring in goede banen te lijden. Goed dat er voldoende plek is aan het water waar men even zittend in het zand over het water kan staren om zich vervolgens wederom door het feestgedruis te laten opslokken.
Muzikaal Roermond is op deze zondag ook te bewonderen op het hoofdpodium in de vorm van de drummer van de Memphis Maniacs. De naam doet anders vermoeden, maar de heren van de Memphis Maniacs komen toch echt 'uit de buurt'. Met briljant gevonden mash-ups weet deze band de meest uiteenlopende liedjes in elkaar te vermengen en een continue verrassingseffect teweeg te brengen bij het meezingende publiek.
De Britse cult acid techno DJ Luke Slater, die zelf in de Techytent op de zondag staat te draaien, laat weten dat hij erg onder de indruk is van het festival. De ongedwongen sfeer maakt het dat de festivalgangers in een soort van iedereen is gelijk modus schieten. "Door die serene rust was het heerlijk om te draaien en kon ik de kracht van mijn set met platen uit mijn begin jaren (die al dateren van twintig jaar geleden) vol overgave brengen," aldus Slater.
De festivalgangers, artiesten en medewerkers zijn het er unaniem over eens dat dit een uniek en heel mooi festival is op een prachtige locatie. Laten we dan ook hopen dat Solar de komende jaren blijft plaatsvinden aan de Maasplassen in Roermond.
Eerdere fotoverslagen van Solar Weekend Festival zijn hier te vinden: deel 1 en deel 2