Red Snapper een smakelijk voorgerecht

Britten laten Maastricht swingen

Hans van Eijsden ,

De Britse formatie Red Snapper laat de Muziekgieterij swingen van voor naar achter en van links naar rechts. Een waar feest voor de vele muziekliefhebbers die de weg gevonden hebben naar de Muziekgieterij in Maastricht.

Britten laten Maastricht swingen

De Britse formatie Red Snapper laat de Muziekgieterij swingen van voor naar achter en van links naar rechts. Een waar feest voor de vele muziekliefhebbers die de weg gevonden hebben naar De Muziekgieterij in  Maastricht. 

Aan de vooravond van Mecc Jazz organiseert De Muziekgieterij in samenwerking met Jazz Maastricht vanavond een concert van Red Snapper. Ondanks dat de Britse formatie al zeven albums op haar naam heeft staan, is het geen groep die je met enige regelmaat in de album charts zult tegenkomen. Nee, Red Snapper is een band die je live moet meemaken. Hun optredens zijn een ware trip door de wereld van instrumentale hiphop, halsbrekende punkjazz  en alsmaar swingende funk. De groep was al vanaf afgelopen maandag te gast in de voormalige studio van Radio L1 om te repeteren en om demo's op te nemen van hun nieuw materiaal.

Voorafgaand aan hun optreden vertelde Ali Vriend (contrabas & zang) ons dat Maastricht de wereldprimeur had omdat ze voor het eerst een aantal nieuwe nummers live zouden spelen. Ali vroeg het publiek dan ook om een reactie te geven welke nummers het sterkst overkwamen. Tevens nam men zelf de hele show op om deze naderhand te bekijken en zodoende een selectie te kunnen maken.

Vanaf de eerste tonen van 'Fat Roller' tot aan de toegiften, 'Hot Flush' uit 2003 en 'Suckerpunch' uit 1998 was het een en al swingen en genieten geblazen. Het publiek ging volledig uit zijn dak en vrijwel niemand lukte het om stil te blijven staan op de aanstekelijke klanken van dit viertal. Er ging ook wel eens wat mis en de band voelde zich niet te groot om dit meteen toe te geven. Bij de aankondiging van wederom een nieuw nummer, voor de te verwachten cd in het voorjaar van 2011 met als titel 'Love Boat', kon gitarist David Years het niet nalaten om al zingend het titelnummer uit de gelijknamige televisieserie ten gehore te brengen. Dit tot groot vermaak van het publiek. 

Hoogtepunt van deze avond was voor velen het nummer 'Lagos Creepers', waar ruimte was voor solo's van ieder bandlid en eindigde in een gezamenlijk opzwepende climax. De gehele sfeer op en voor het podium was relaxed en de band bedankte zowel het publiek als de gehele crew van de Muziekgieterij en droeg zelfs een nummer speciaal op aan Jan (programmeur) voor zijn steun van de afgelopen dagen. Red Snapper was zoals gezegd een 'voorproefje' om je vingers bij af te likken.