"Het is de tijd van zaaien"

Vollanalog! Celluloid Music festival

Maurice Kamps ,

Dit weekend vind het Vollanalog! Festival plaats in De Muziekgieterij te Maastricht. Twee dagen lang sixties garage, surf, gierende Hammondsoul, b films, Burlesqueshows en analoge synthesizer-battles. Vinyl dj Ron vertelt.

Vollanalog! Celluloid Music festival

Een jaar geleden vierden vinyl dj Ron en en 8 milimeter vj Joep alias Celluloid Gurus hun vijfde verjaardag met Vollanlog! Festival in De Muziekgieterij. Een weekend lang stond het Maastrichtse poppodium in het teken van 'Hammond driven soul, surf, beat and sleaze' en gruizige softsex beelden, met optredens van onder andere King Khan & The Shrines, Speedball Jr. en Green Hornet.

Na enthousiaste reacties van publiek en Muziekgieterij besloot het duo het festival dit jaar een vervolg te geven.

Omdat Vollanalog! 2009 gebaseerd was op de contacten die Joep en Ron de afgelopen vijf jaar opdeden, moesten ze dit keer op zoek naar nieuwe bands, acts en dj's. “Dan kom je toch uit bij bands waar je geen contact mee hebt en die je warm moet gaan maken voor zo'n festival.”

Dat lukt niet altijd “Veel bands vinden het een te onbekend festival. Zo was ik al heel ver rond met The Heavy, die wel op Booch? gestaan hebben. Uiteindelijk vond hun management uit Engeland dat het een te onbekend festival was en ging het optreden niet door. Zo zijn er wel meer bands gehad die ik graag had willen hebben”, verzucht de dj.

Toch wisten ze weer voor een aansprekende poster te zorgen, al zijn het niet de meest bekende groepen. “Een aantal bands heeft nog nooit in Nederland opgetreden. Dat is aan een kant heel erg tricky, omdat mensen kunnen denken; waarom zou ik ernaar gaan kijken, maar het zijn geweldig leuke live bands. Zo is er Herpes uit Berlijn, een verschrikkelijke naam natuurlijk, zij beginnen het festival. Ze spelen heel energiek, het is een beetje op een arty manier gespeelde punk. The Hara- Kee -Rees zijn helemaal te gek, Sheetah & Les Weissmuller, Franstalige beat, heel erg dansbaar.”

Om het publiek tegemoet te komen, programmeren Celluloid Gurus ook twee minder obscure groepen. “Vorig jaar hadden de bezoekers er wel moeite mee dat het allemaal onbekende bands waren. Daarom hebben we ervoor gekozen elke dag een soort headliner te programmeren. De eerste avond is dat Fifty Foot Combo en de tweede Lefties Soul Connection, gevolgd door dj Soul Rabbi.”

Het Belgische Fifty Foot Combo treedt al sinds 2006 niet meer op en komt nog slechts één maal per jaar bij elkaar voor een reünie. Hoe krijg je zo'n band zover om dat op jouw festival te doen? “Het heeft met enthousiasme te maken en ook met een beetje brutaliteit”, legt Ron uit. “Ik wist dat Fifty Foot Combo gestopt is, maar ik heb ze gewoon gemaild. In eerste instantie vroegen ze een bedrag gebaseerd op het feit dat ze maar één keer per jaar op treden, dat niet te betalen was voor ons."

"Toen zijn we nog een keer gaan praten en heb ik verteld wat we vorig jaar gedaan hebben qua line-up, dat we niet het zoveelste festival willen zijn, iets speciaals willen bieden, de bands echt selecteren op live reputatie enzovoort. Daarna kregen we al heel snel een mail: laten we het gewoon gaan doen, we komen! Het is wel heel leuk dat zo'n band ons festival uitkiest om nog eens te vlammen!”

Vollanalog! wil meer bieen dan een aantal sterke livebands alleen. “Er zijn hele leuke dj's die alleen maar met vinyl draaien, er is een cocktailbar, er komen hapjes, er is bediening en er is een Burlesque show."

"In de rookruimte is er op vrijdag een installatie met een diashow van Sjang, die vroeger in Itchy Bitchy heeft gezeten, die ook Nu Of Nooit hebben gewonnen. Hij wil vanaf acht kanten het publiek gaan bestoken met beats, bliepjes, rare Atari-achtige geluiden, maar allemaal analoog gemaakt. Dat wordt heel freaky. Op zaterdag vind er een soort analoge synth-battle plaats met medewerking van onder andere Robin Piso van DeWolff. Robin en friends gaan daar de boel op stelten zetten.”

“DeWolff heeft vorig jaar een speciale soundtrack gemaakt bij War Of the Worlds, de oude versie, dat was heel speciaal, omdat het eenmalig was”, gaat hij verder. “We hebben ook dit jaar geprobeerd zoiets te doen, daarvoor hebben we een band en een 8 millimeter film geselecteerd. Op een gegeven moment trok de band ze zich terug en was het te kort dag om een vervangender te zoeken, maar volgend jaar gaan we het zeker weer doen. Het heet ook The Celluloid Music Festival, we willen dat celluloid ook een plaats geven.”

Met het tweedaagse evenement van dit jaar wil het vj/ djduo nog meer hun publiek bereiken. “Het Vollanalog! Festival is een specifiek gebeuren, dit is de tijd van zaaien, we moeten hier in investeren. Ik denk dat als we dit jaar weer een heel leuk en gezellig festival hebben, dat weer zijn weerslag heet op volgend jaar. De mensen die er van houden moeten uit de verre omgeving komen omdat ze weten dat het bij ons leuk is, dat zou ik graag willen binnen een paar jaar.”

De Celluloid Gurus gaan ondertussen onverstoord verder.“We kopen nog steeds filmpjes en we kopen nog steeds vinyl, ik heb toevallig vandaag een lp gekocht met geweldige Hammondgrooves en Joep heeft een of ander geweldig, schuin filmpje gevonden waar hij helemaal lyrisch over was!”

 

Vollanalog! Celluloid Music Festival

Vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober

De Muziekgieterij, Maastricht.