Rock Ittervoort: Per toeval een Limburgs progbenefiet

Interview met organisator Domien Parren

Michel Scheijen ,

Al geruime tijd is Rock Ittervoort een begrip voor Limburgse symfomanen. In het verleden kwamen Riverside en Arena exclusief naar Limburg. Dit jaar ontvangt een uitverkochte C.C. De Mortel Pendragon. En het begrip ‘uitverkocht’ is cruciaal.

Interview met organisator Domien Parren

Rock Ittervoort is onderdeel van De Voorjaarsfeesten in Ittervoort, bedoeld als inzamelingsactie voor fanfare Concordia. Sinds het overweldigende succes van 2007 (met Riverside als hoofdact) is het festival voor de Limburgse progrockliefhebber een begrip. 3VOOR12/Limburg spreekt een tevreden Domien Parren die grijnzend zijn mailtjes bekijkt. Hij heeft alle reden tot lachen, want het festival is ook dit jaar uitverkocht.  

“De Voorjaarsfeesten bestaan al twintig jaar, waarvan ik vijftien jaar deelneem aan de organisatie. Vanaf die tijd integreerde rockmuziek in het programma”, vertelt hij. “Op het moment van intrede was ik ‘jong bloed’, en was behoefte aan een nieuwe koers. De eerste rockact was de trashmetalband Form die enig opzien baarde met clichés zoals lang haar, stagediven en headbangen."

"Andere bands waren Stormrider en Lemur Voice met Limburgs gitaarbeest Marcel Coenen van Sun Caged. Ook Epica stond op ons podium tijdens hun rijzende status. Met het rockonderdeel is het festival ontstaan, als alternatief voor de typisch Limburgse feestavonden en Top 40-coverbands. Deze strategie continueerden we tien jaar. In 2006 bereikte het bezoekersaantal een dieptepunt. Toen kwam ik op het idee om een buitenlandse band te benaderen. Via connecties heb ik Riverside benaderd. Dit was een enorm succes voor de band en voor ons. De organisatie werd overspoeld met enthousiaste reacties.” 

Een drastische koerswijziging gaat gepaard met een risico. Progrockacts verkoopt men niet bij de buurtsuper of tankstation en trekt een select publiek. Parren: “Ik was bewust van dat risico. Van een eventuele flop was de fanfare het slachtoffer. Tegelijkertijd zaten we ook met een dilemma: stoppen of iets nieuws proberen? Het entreegeld steeg fors, maar dit was een weloverwogen strategie. Na overleg met het bestuur steeg het budget. Riverside was populair, en hun album ‘Second Life Syndrome’ verkocht prima. We hoopten op succes. Ze kwamen exclusief naar Ittervoort en speelden nergens anders. Binnen enkele weken was het optreden uitverkocht!” 

De lachende organisator is liefhebber van progressieve rock. Zijn platencollectie bevat onder andere Kansas, Magnum, Arena en Dream Theater. De vraag of Rock Ittervoort  zich specifiek op progrock richtte, ontkent hij. Domien: “Slechts een samenloop van omstandigheden. Het voornaamste doel was een uitverkochte zaal. We richtten ons op heel veel bands. Alles wat we maar konden krijgen, werd benaderd. We vroegen de Nederlandse top zoals Krezip en Blof. Toen Riverside in beeld kwam, wilde ik me als progrockliefhebber daarop focussen”. 

Als kleine organisatie ben je van sponsors afhankelijk. Een goed georganiseerd netwerk is broodnodig. Domien vindt de entreeprijs op normaal niveau. “Onze entreeprijs ligt niet laag in de markt, maar tweeëntwintig euro is regulier. De Boerderij in Zoetermeer en Spirit Of ’66 in Verviers verkeren in dezelfde prijscategorie. Sponsors maken het totaalplaatje draagbaar en staan vermeld op de posters en flyers. Met de entrees voor de progrockavond trachten we uit de vaste kosten te komen. Onder die noemer vallen onder andere band en geluidsapparatuur.”

Rock Ittervoort valt dit jaar tegelijk met het Marillion Weekend in Ouddorp (Zeeland). Gekscherend spreekt Domien van de ‘Marillion-commune’, maar ook een zalige verleiding voor progrockfans. “Het is een geduchte concurrent, dat was merkbaar tijdens de voorverkoop. Daar moest iets tegenover staan. Pendragon en Sylvan zijn populaire bands en publiekstrekkers, Sylvan is een persoonlijke favoriet. In de internetpoll scoorde Sylvan naast de hoofdact Pendragon zeer goed. Via Nick Gielkens van Mostlypink.Com heb ik hun benaderd. De tent is uitverkocht, en daarmee is de 2009 editie van Rock Ittervoort al geslaagd.” 

Limburg zit verlegen om een aanbod van progrockconcerten. De liefhebbers wijken uit naar Verviers of Zoetermeer. In april organiseert The Rock Temple Kerkrade een progweekend met een smakelijke programmering. Succes moet nog blijken, maar Parren denkt dat er wel een markt voor is. Een groot progrockfestival organiseren, lijkt hem wel wat.  “Rock Ittervoort is een benefietactie. Daar is niets mis mee, maar een eigen festival zou toch meer om de muziek draaien. Het vergt ook een andere manier van organiseren, plannen en programmeren. Het idee spookt in mijn hoofd, maar er zijn nog geen concrete plannen.” 

 

Rock Ittervoort vindt plaats op 20 maart in Ittervoort en is uitverkocht.