Zanger DeWolff op handen gedragen en Soulvation laat Swalmen beven Zanger DeWolff op handen gedragen en Soulvation laat Swalmen beven

Sjwaampop 2009: deel 2: Cyrcus, Red Hot Chili Bastards, DeWolff en Soulvation

, Nadia Hagen

Zanger DeWolff op handen gedragen en Soulvation laat Swalmen beven

Sjwaampop 2009: deel 2: Cyrcus, Red Hot Chili Bastards, DeWolff en Soulvation

Nadia Hagen ,

Het tweede deel van het verslag over het jaarlijkse festival van Swalmen: Sjwaampop. Met aandacht voor een Duitse metalband, een Red Hot Chili Peppers-imitatie-band, een stel jonge honden met snel groeiende populariteit en een dance-monster.

Sjwaampop 2009: deel 2: Cyrcus, Red Hot Chili Bastards, DeWolff en Soulvation

Het tweede gedeelte van het festival begon stevig. De Duitse metalband Cyrcus läßt es knallen. Eindelijk lijkt het de eerste band te lukken de interactie met het publiek aan te gaan. Opeens verschijnen de zwarte t-shirts in de voorste rijen, vliegen de haren van een groepje fans en wordt luchtgitaar gespeeld. De mix uit grunten, zang en vooral zware gitaren komt bij de toeschouwers goed aan. De band heeft al vaker in Limburg opgetreden. Hopelijk tot snel weer!

Na deze muur van geluid was het tijd voor meezingers. Dat laat tenminste de naam Red Hot Chili Bastards vermoeden. Zoals waarschijnlijk al voor iedereen duidelijk, gaat het om een Red Hot Chili Peppers-coverband. De band laat een brede keuze uit het repertoire van diverse jaren Peppers horen en speelt de grootste hits. Toch lukt het hun niet het publiek te enthousiasmeren om mee te dansen. Een enkeling staat schuchter mee te zingen. Maar de meerderheid lijkt vooral bezig te zijn met kletsen met de buurman of het bestrijden van de hitte met bier. Erg jammer voor de heren, die hun best deden hun helden te imiteren.

De een-na-laatste act, DeWolff uit Geleen, was voor velen het hoogtepunt van de dag. De jongere kerels (geschatte leeftijd: 16-20 jaar) domineerden vanaf het eerste akkoord het festival en straalden professionaliteit en een grote portie lol uit. Het kleine beetje plankenkoorts, na drie weken vakantie zonder optredens, leek hun alleen maar meer te motiveren.

Zowel de muziek, de outfit als ook de instrumenten straalden jaren-60 rock 'n' roll uit, swingen zonder kans om stil te kunnen blijven staan. Hun groot aantal jonge fans was nauwelijks rustig te krijgen. Fanatiek namen ze foto's en ze bleven maar discussiëren wie van de drie jongens nou het leukst was. Hoogtepunt van de act was de crowdsurf-act van de zanger. Swalmen stond op z'n kop! Ook nog na het optreden stond de backstage ingang vol met krijsende teenies. En terecht, wat een talenten!

De afsluitingsact van Sjwaampop was niemand minder dan Soulvation. Na drie jaar proberen, was het de organisatie eindelijk gelukt dit dance-monster te boeken, die naast Swalmen op dit moment geen andere concerten hadden gepland. Velen kennen hun waarschijnlijk van "I wanna be with you" of "I can't stop", de perfecte klanken voor een zomerfestival.

Een groot aantal De Wolff fans had de markt alweer verlaten. Hierdoor was het helaas iets minder druk, maar was er wel meer ruimte om te dansen. De beats en de swingende melodieën lieten Swalmen niet rustig blijven staan. Het kletsen met de buurman werd bijzaak en Swalmen bewoog heen en weer. Een prachtige afsluiting van een geslaagd festival, dat ook dit jaar weer bewezen heeft dat Swalmen niet alleen rockt maar ook danst!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg