Fraiche frisse nieuwe start voor Limburgs podium Spuugh Fraiche frisse nieuwe start voor Limburgs podium Spuugh

Podium in Vaals opent 1 maart

Fraiche frisse nieuwe start voor Limburgs podium Spuugh

Podium in Vaals opent 1 maart

De relatie tussen poppodium Spuugh en de gemeente Vaals was de afgelopen jaren flink verstoord. Kort na een flinke verbouwing liep de samenwerking tussen zaal en gemeente begin 2007 op de klippen. Nu, een jaar later maakt Spuugh een frisse nieuwe start onder de naam Fraiche. De zaal, goed voor 650 bezoekers, opent zaterdag 1 maart met een feestelijke avond.

Podium in Vaals opent 1 maart

De relatie tussen poppodium Spuugh en de gemeente Vaals waren de afgelopen jaren flink verstoord. Kort na een flinke verbouwing liep de samenwerking tussen zaal en gemeente begin 2007 op de klippen. Nu, een jaar later maakt Spuugh een frisse nieuwe start onder de naam Fraiche. De zaal, goed voor 650 bezoekers, opent zaterdag 1 maart met een feestelijke avond. 

De problemen rond Spuugh waren hardnekkig, vertelt bestuurslid Sven Wiertz van Fraiche. De gemeente Vaals wilde dat het poppodium het jongerencentrum dat eraan verbonden was mede zou financieren. Dat klinkt gek, aangezien gemeenten meestal geld toe moeten leggen op poppodia. De verklaring ligt in de historie van het pand. “Aan Spuugh was vroeger een coffeeshop verbonden. We zitten dicht bij de grens, dus je kunt voorstellen dat dat goed liep. Er kwamen zo’n duizend mensen per week op af. Op een gegeven moment heeft de burgemeester een zero tolerance beleid ingevoerd. Sindsdien zijn de bezoekersaantallen flink afgenomen.”

Fraiche hoopt nu met een schone lei te beginnen. Het begint in elk geval met een nieuw stichtingsbestuur. Spuugh was een echt poppodium, Fraiche is een jongerencentrum. Het zal activiteiten organiseren voor de jeugd van Vaals, waaronder concerten. “Dat zullen vooral lokale bands zijn, maar ook af en toe een grotere Nederlandse band. Vaals ligt dicht bij Aken, en daar hebben ze geen podium van het formaat Fraiche. We richten ons voornamelijk op jongeren, maar mensen van zestig die zich jong genoeg voelen zijn ook van harte welkom.”
 
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg