12 Tracks of Xmas (2/3): Winterliedjes 12 Tracks of Xmas (2/3): Winterliedjes

Niet voor koukleumen!

, Pierre Oitmann,

12 Tracks of Xmas (2/3): Winterliedjes

Niet voor koukleumen!

Pierre Oitmann, ,

In het tweede deel van 12 Tracks of Xmas somt 3VOOR12/Limburg twaalf mooie winterliedjes op. 'White Christmas' valt hierbij af en ook '9 Crimes', de nieuwe single van Damien Rice, wist de lijst net niet te halen. Idem voor André van Duin met zijn single 'Eskimo' en 'Koud Hè' van V-Boys (Spaan en Vermeegen).

Niet voor koukleumen!

Ieder jaar hoor je wel weer de geijkte kerstliedjes op de radio: 'Do They Know It's Christmas', 'Last Christmas', 'All I Want For Christmas Is You', 'Driving Home For Christmas', 'Merry Xmas Everybody' en 'Lonely This Christmas'. Om nog maar te zwijgen over evergreens als 'White Christmas', 'The Christmas Song' en 'Santa Claus Is Coming To Town'. 3VOOR12/Limburg ging opzoek naar leuke liedjes waarmee je de kerst kunt opluisteren en waar ook je (schoon)ouders zich geen bult aan kunnen vallen. In deel twee van dit drieluik: De winterliedjes.

01. THE DREAM ACADEMY - 'Life In A Northern Town' (1985)
Prachtig lied dat handelt over het leven van de veel te vroeg overleden singer/songwriter Nick Drake. Het nummer werd geproduceerd door David Gilmour (Pink Floyd) en Nick Laird-Clowes (The Dream Academy). De single was een grote hit in de VS en Groot-Brittannië, maar deed weinig in Nederland. Tot 1997 althans, toen de Britse danceformatie Dario G. het nummer samplede in zijn single 'Sunchyme'.

02. AZTEC CAMERA - 'Walk Out To Winter' (1983)
Schotse new waveband rondom zanger en liedjesschrijver Roddy Frame. Op het debuutalbum van Aztec Camera, 'High Land, Hard Rain', staan de prima singles 'Oblivious' en dit 'Walk Out To Winter'. De grootste hit had de band pas vijf jaar later, met 'Somewhere In My Heart'.

03. THE HOUSEMARTINS - 'I Smell Winter' (1986)
De band van onder andere Paul Heaton (tegenwoordig The Beautiful South) en Norman Cook (tegenwoordig Fatboy Slim), kwam in 1986 met het debuutalbum 'London 0 Hull 4'. Daarop staan ook 'Happy Hour' en de monsterhit 'Caravan Of Love' (origineel van Isley Jasper Isley). 'I Smell Winter' was geen single, maar wel heel erg leuk! Ondanks dat het geen single was staat het overigens wél op de verzamel-cd 'The Best Of The Housemartins'.

04. RADIOHEAD - 'No Surprises' (1997)
Van het hoogst gewaardeerde album 'OK Computer' kwam dit prijsnummer. Subliem omdat het zowel erg sfeervol is en toch ook gewoon een liedje. Helaas is Radiohead het principe van een liedje een beetje uit het oog verloren in latere jaren, maar hier was de band rondom Thom Yorke op zijn best.

05. TORI AMOS - 'Winter' (1992)
Wederom een mooi liedje van een veelgeprezen (debuut)album ('Little Earthquakes'). Bijna alles wat deze mevrouw maakt is mooi en het had ook allemaal in dit lijstje kunnen staan. Gezien de titel kiezen we toch voor deze prachtsingle.

06. KATE BUSH - 'December Will Be Magic Again' (1980)
Na drie singles van het album 'Never For Ever' in 1980 (waaronder de klassieker 'Babooshka') verscheen deze kerstsingle. Het staat overigens niet op dat album. Er bestaan twee verschillende uitvoeringen door Kate Bush, met minimaal verschil.

07. MERLE HAGGARD - 'If We Make It Through December' (1973)
Wars van moderne popmuziek was deze oude cowboy al redelijk vroeg in zijn carrière. Toch heeft Haggard een stempel gedrukt op het werk van veel latere liedjesschrijvers, vooral in de genres country & western, folk en singer/songwriter. De hippiehater maakte in 1973 het mooie 'If We Make It Through December' voor het album 'Merle Haggard's Christmas Present'. Een jaar later verscheen het op een nieuw kerstalbum dat ook de titel 'If We Make It Through December' droeg.

08. THE MUSICAL CAST OF TOYS ft. WENDY & LISA - 'At The Closing Of The Year (Main Theme From Toys)' (1992)
In 1992 verscheen de speelfilm 'Toys' met Robin Williams. De soundtrack werd geproduceerd door componist Hans Zimmer en Trevor Horn (ex-Buggles, ex-Yes, ex-Art Of Noise). Zij schreven ook de single 'At The Closing Of The Year', gezongen door Wendy & Lisa. Zanger Seal, waar Horn indertijd veel mee werkte, is ook op de single terug te horen als achtergrondzanger.

09. GAVIN BRYARS with TOM WAITS - 'Jesus' Blood Never Failed Me Yet' (The Single) (1993)
Toen componist Gavin Bryars op een oude opname stuitte van een zingende zwerver, besloot hij daar een compositie omheen te bouwen. Dat resulteerde in 1971 in het nummer 'Jesus' Blood Never Failed Me'. De zwerver die het nummer zong was toen al overleden. In 1993 bracht Bryars een nieuwe versie uit van het nummer, inclusief de oude opnames van de zingende zwerver en met nieuwe vocalen van Tom Waits, een vriend van Bryars.

10. ELVIS COSTELLO with BURT BACHARACH - 'This House Is Empty Now' (1998)
Vroeger behoorde Elvis Costello tot de zogenaamde Angry Young Men. Halverwege de jaren '80 nam de woedde van Costello af en ging hij naast eigen albums ook bijdrages leveren aan andere projecten. Hij nam zelfs covers op van ABBA, een groep die veel van zijn fans in de jaren '70 niet zo konden waarderen. Costello verloor zijn wilde haren en kreeg er Diana Krall voor terug. In 1998 maakte hij een album met de beroemde songschrijver Burt Bacharach, 'Painted From A Memory'. Daarop één van Costellos meest memorabele nummers uit de jaren '90: 'This House Is Empty Now'.

11. TOM CLAY - 'What The World Needs Now Is Love' (1971)
Dit nummer bestaat uit een collage van geluidsfragmenten en twee al eerder uitgebrachte liedjes: 'What The World Needs Now Is Love' van Jackie DeShannon (Bacharach/David-compositie) en 'Abraham, Martin & John' van Dion (eerste opname uit 1968). De Amerikaanse diskjockey Tom Clay plakte de nummers aan elkaar, inclusief de reeds genoemde geluidsfragmenten. Het indrukwekkende resultaat van het knip- en plakwerk werd versterkt door het kind in het nummer dat ondervraagd wordt over rassenhaat en apartheid: "I think it's when someone's sick".

12. COUNTING CROWS - 'A Long December' (1996)
Deze single, die in de jaren '90 tevergeefs meerdere malen werd uitgebracht door de platenmaatschappij in de hoop op een kersthit, was het slotnummer op 'Recovering The Satellites', het tweede album van Counting Crows uit 1996. Vooral de laatste jaren hebben Adam Duritz en zijn muzikale kameraden erg veel succes in de singlehitlijsten, maar overwegend met luchtigere en minder interessante liedjes.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg