Twee uurtjes lang kunnen we flink tekeer gaan met drum-'n-bass bij het Bevrijdingsfestival-podium Dansen bij de Bus. T & Sugah nemen het eerste uur voor hun rekening, waarna Eye-D & Hidden er met bruut geweld overheen walsen. De grote afwezige? De bus.

T & Sugah zijn betrekkelijk nieuwe namen in de scene, maar ze hebben al gedraaid op belangrijke festivals als Rampage en brachten een aantal releases uit bij Liquicity. De twee staan erom bekend dat ze moeiteloos langs allerlei subgenres van drum-’n bass fietsen. Hoe doen ze het op het Bevrijdingsfestival?

De dj’s laten zien dat ze niet alleen bekend zijn met de verschillende vormen van het genre, maar ook uitstekende entertainers zijn. Wetend dat dit geen drum-'n-bassfestival is, gebruiken ze veel bekende samples om het het publiek te behagen. Ze beginnen met een stukje Pretender van de Foo Fighters. Later horen we onder andere Gorillaz, Daft Punk, Kanye West en The Fugees (Ready or not, here I come!) terug. Met We Will Rock You van Queen is het wel er gemakkelijk scoren, maar het werkt, en T & Sugah krijgen het publiek mee.

Na een half uur opwarmen is het eindelijk tijd voor het zwaardere geschut. Tot de gebruikelijke pit komt het niet echt, maar dat ligt meer aan de modderpoel voor het podium dan aan de dj’s. T & Sugah mixen feilloos de ene na de andere plaat aan elkaar. Ook de mc speelt zijn rol goed. Mc’s hebben nog wel eens de neiging om elke vette plaat te verpesten met eindeloos gezwets, maar niet deze.

T & Sugah zijn van de jonge generatie, getuige ook de podiumselfie die daar schijnbaar bij hoort. Wat een contrast met de veteranen Eye-D & Hidden. Het duo is al actief sinds de jaren negentig en is van het type zware drum-'n-bass waar T & Sugah niet bij in de buurt komen.

Eye-D & Hidden, zonder mc, beginnen compromisloos. Hier wordt niet gepaaid. Daar moet het publiek even inkomen en het lijkt in eerste instantie ook wat leeg te lopen. Maar dat interesseert de dj's niets. Zij zijn hier gekomen om te raggen.

En dan gebeurt het. Eye-D & Hidden zetten hun geheime wapen in. Iets wat je had kunnen zien aankomen als je wist dat hun alter ego The Outside Agency is. Onder die naam produceren en draaien Eye-D & Hidden namelijk hardcore. Wanneer ze hun harde drum-'n-bass laten omslaan in snoeiharde hardcore slaat het publiek enthousiast aan het hakken. De dj’s spelen hier handig op in en draaien het laatste half uur afwisselend hardcore en drum-'n-bass. Het wordt vlekkeloos in elkaar overgemixt en man, wat is het vet.

Vandaag laten deze twee acts zien hoe divers drum-'n-bass is – van het lieflijk wegdromen van liquid tot het snoeiharde stampen dat zomaar kan overslaan in hardcore. Met indrukwekkende sets van zowel jong als ervaren konden we tevreden naar huis.