GM-Insiders presenteert Sounds Of The Groninger Museum

Twaalf schilderwerken vertaald naar muziek

Tekst: Yorick Altena Foto's: Jan Westerhof ,

Neem twaalf bands en singer-songwriters. Laat ze een kijkje nemen in het Groninger Museum en vraag ze een nummer te schrijven, geïnspireerd door één van de werken uit de vaste collectie. Dat is het idee achter Sounds Of The Groninger Museum. Vrijdagavond is de release van de verzamelaar, verdeeld over twee locaties. Vijf van de twaalf artiesten verzorgen een optreden en 3voor12 groningen is erbij.

Goudblad

Het eerste deel van de optredens vindt plaats in het Groninger Museum. Nadat de organisatie heeft uitgelegd wat vanavond de bedoeling is, mag Goudblad het spits afbijten. De groep, bestaande uit vijf vrienden, viert die vriendschap door samen muziek te maken. Er volgt een reeks mierzoete nummers met een hoog knuffelgehalte, die klinkt Alsof Elly en Rikkert naar Volendam zijn verhuisd om daar een band met Nick en Simon te beginnen. Het feit dat de gehele zaal is uitgenodigd er even lekker bij te gaan zitten, doet geen afbreuk aan dat gevoel.

Een dikke twintig minuten en een paar grapjes later, is het tijd voor het nummer dat speciaal voor deze gelegenheid is geschreven. De band heeft zich laten inspireren door Na het bezoek van Jan Altink. Het nummer gaat over de dingen die je achteraf, als je visite al is vertrokken, eigenlijk nog had willen zeggen.

I Took Your Name

Vervolgens krijgt één helft van de zaal een rondleiding langs de kunstwerken waar de artiesten hun nummers over schreven. De andere helft gaat naar het optreden van I Took Your Name, het soloproject van Chris van der Ploeg. In het erg roze en kleine atelier van het museum wordt een intieme sfeer gecreëerd door met z’n allen dicht om de artiest te zitten of staan.

De ingetogen nummers met een eigenzinnige toon klinken stuk voor stuk goed, maar zouden beter tot hun recht komen in een ruimte met schaarsere verlichting. Het mysterieuze en geheimzinnige verdwijnt met het nietsverhullende licht in de zaal volledig. Chris koos het schilderij Zugersnee van Jan Wiegers en liet zich voor zijn nummer Like Wax bewegen door de sfeer die het schilderij ademt.

KIN

KIN is de derde band die vanavond zijn opwachting maakt. Het viertal heeft een drukke week achter de rug, maar laat dit op het podium absoluut niet merken. Inspiratiebron voor het nummer van KIN is Het kanonschot door George Hendrik Breitner. Op het doek staan twee soldaten met een kanon die lijken te wachten op wat komen gaat. De spanning die het schilderij oproept, vormt de basis voor het nummer. Het herhaaldelijke tromgeroffel, de onheilspellende melodie, alles neemt je mee naar een slagveld waar honderden soldaten een onzeker lot tegemoet gaan. Zangeres Kim Foster vertelt dat ze wel voor dit schilderij moest kiezen, omdat ze uit een familie komt met een lang militair verleden.

Swinder

Zodra KIN zijn laatste noot gespeeld heeft, is het tijd om te verkassen naar de synagoge in de Folkingestraat, die voor de gelegenheid is omgebouwd tot het Paradiso van Groningen. De beurt is aan Swinder dat koos voor het kunstwerk Twee mannen in de sneeuw komend uit een café aan het Boterdiep.

De titel verraadt het een en ander: op het schilderij zijn twee zwalkende kameraden te zien die net iets te diep in het glaasje hebben gekeken. In het lied vraagt zanger Bas Schröder zich hardop af wat een mens allemaal had kunnen doen, als hij niet zoveel tijd besteedde aan drank. Een gedachte die ons allemaal wel eens bekruipt. Hierbij moet vermeld worden dat de melancholische muziek van Swinder floreert in de sfeervolle synagoge.

Om de avond vrolijk af te sluiten, is The Rising Sun uitgenodigd. De groep brengt vanavond, naast het gebruikelijke feestgedruis, een maatschappelijke boodschap mee. Op het doek Groninger landschap van Jan Altink is een opkomende zon te zien. Aangezien dit de letterlijke betekenis van de bandnaam is, kon het reggaegezelschap niet anders dan voor dit schilderij kiezen. Ooit, hoopt de groep, zal de zon opkomen boven een aarde met alleen maar vrede. Laat dit nou net de gedachte zijn die de wereld hard nodig heeft in deze tijden van haat en oorlog.

Op het album Sounds Of The Groninger Museum staan, naast de vijf artiesten die vanavond optreden, ook Avery Plains, Model Depose, Sprokkelhout, Iris Rijnsewijn, MOBIUS, Hermien Dijk en To Twelve. Afgaande op wat er vanavond te zien en te horen is, herbergt het album een breed scala aan muziekstijlen, waarbij een leuke en originele invalshoek voor het schrijven van de nummers gekozen is. Op deze manier beleef je de schilderijen die in het Groninger Museum hangen plots op een heel ander niveau.