#BF050 Leer Groningen kennen bij Podium Noord

De Troebadoers en Audio Adam zetten sterke shows neer

Tekst: Charlotte Akerboom, Yorick Altena Foto's: Jan Lenting en Jan Westerhof ,

In samenwerking met RTV Noord presenteert het Bevrijdingsfestival jaarlijks Podium Noord. De artiesten die hier spelen, hebben stuk voor stuk een zekere link met het Noorden. Dat je goede muziek dichtbij huis kan vinden, wordt hier bewezen door onder andere De Troebadoers en Audio Adam. 3voor12 groningen was erbij en geeft een kort verslag.

De Troebadoers

Om 17:00 uur is het de beurt aan Groningers Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot, ofwel De Troebadoers. De mannen bezingen in het Gronings van alles en nog wat en hierbij putten ze vaak uit eigen ervaring. Zo brengt Jan Henk ten gehore hoe hij zijn muziek altijd luisterde op zijn dubbel cassettedeck maar uiteindelijk toch zijn eerste cd kocht. Leuk en aardig, maar wat De Troebadoers op deze Bevrijdingsdag echt aan de mensen willen meegeven is dat niet geld, maar muziek de enige ware rijkdom is. Alex roept op om vandaag achter de muziek aan te lopen, zoals de communistische Oost-Groningers ooit achter Stalin aan liepen: “Stalin en Lenin, boeren en klei.”

De nummers leunen qua stijl stuk voor stuk erg op country, folk en blues. Dit gecombineerd met de nodige humor en muzikale uitstapjes naar bijvoorbeeld Europe’s The Final Countdown, zorgen voor een vrolijke sfeer. Podium Noord voelt eventjes aan als de huiskamer van de drie mannen waar het publiek op bezoek is. Het is gezellig, lichtvoetig en er wordt mooi gezongen, het is niet voor niets dat zelfs de zon even tevoorschijn komt. Ook schuwen de mannen niet hun mening over collega-artiesten te geven: “Jett Rebel? Die spoort nait.” Al met al geeft dit Oergroningse trio een heel mooi visitekaartje af voor de provincie. Wie Groningen wil leren kennen, doet er goed aan dit gezelschap live te gaan zien.

Audio Adam

Iets later, rond half negen, betreden de vier heren van Audio Adam onder begeleiding van een introtune Podium Noord. Het publiek is verspreid over het veldje en blijft afwachtend staan. Na een paar nummers roept zanger Tjerk Koekkoek het publiek op: “Kom naar voren, ’t is gezellig hier vooraan.” Dat hoeft hij geen twee keer te zeggen; het publiek gehoorzaamt direct. De band, waarvan de ene helft in Utrecht en de andere helft in Groningen woont, heeft wel wat fans verzameld, want een aantal mensen blijkt alle nummers te kunnen meezingen.

Audio Adam heeft met Koekkoek een sterke frontman: hij heeft de looks, hij heeft de gave om stiltes tussen nummers vol te praten en hij heeft een goede stem. De band speelt makkelijk in het gehoor liggende alternatieve popliedjes. Toch duurt het een tijdje voor de overgave waarmee de band speelt overslaat op het publiek. Met behulp van de nodige oproepen tot publieksparticipatie lopen de toeschouwers langzaam warm voor de band. Er wordt gevraagd om mee te zingen, mee te klappen en mee te dansen en een steeds groter deel van het publiek geeft daar gehoor aan. Net wanneer de sfeer er goed in zit, is het optreden echter alweer ten einde. Want ook dat hoort bij een festival, tijd om op te warmen is er eigenlijk niet.

Als het tegenwoordig over het Noorden gaat, heeft het vooral te maken met de gaswinning en de daaruit volgende aardbevingen. Dat hier meer dan alleen gas te vinden is wordt ook dit jaar weer bewezen op Podium Noord. De Troebadoers en Audio Adam zetten beide sterke shows neer, waar je als noorderling trots op kunt zijn.