Topplaat of Onderzetter: The Tightropes – Your 18th Birthday

Aanstekelijk optimisme en springerige funkrock

Tekst: Jesse Havinga Foto's: Harold Zijp ,

“The good life has begun!”, zo zingt zanger Marco Boers van The Tightropes over je 18e verjaardag. Als er één ding goed naar voren komt in de nieuwste single van het Groningse trio is het wel dit enthousiaste, naïve optimisme. De single wordt gelanceerd samen met een vrolijke, behoorlijk professioneel geproduceerde clip, opgenomen bij EMG Faktors. Ze blijven groeien dus, de mannen van The Tightropes. Gek genoeg dit keer wel met één van hun minst volwassen nummers.

Met de ongeduldigheid die we van de band gewend zijn, springt The Tightropes er ook bij Your 18th Birthday meteen in. Geen lange sfeervolle intro's; speel gewoon. Met hetzelfde gemak herken je de typische Tightropes-sound. Een drukke, funky bass, springerig gitaarwerk en een speelse melodielijn. De zanglijn is leuk maar raar. Het werkt wel, door de tomeloze energie waarmee er gezongen wordt, maar er zitten wat ongemakkelijke stukjes in. De uithaal “Your 18th birthday was fantastic!”, die Marco Boers zingt aan het eind van het refrein heeft een wat averechts effect. In plaats van krachtig klinkt het vooral knullig.

Maar niet getreurd, zonder meer het tofste element van hun vorige single Supersonicfocus is ook hier weer aanwezig: een machtig mooie bridge. Nadat het refrein in de overdrive is gegaan, vooral door de toevoeging van een gierend orgeltje, komt de betreffende break. Hoewel het tempo hetzelfde blijft, wordt alles wat meer 'schokkerig' gespeeld, wat in ieder geval de illusie van een tempowisseling geeft. En het geeft de gitaar de kans om een subtiele solo te doen.

Waar Supersonicfocus opeens een stuk gelikter klonk qua productie, lijkt die lijn hier niet te zijn voortgezet. Dat betekent niet dat er iets mis mee is – integendeel – maar dat het allemaal wat minder 'rond' klinkt. Vooral bij de zang valt dat op, die op Your 18th Birthday niet overgedubd is. Behalve in het refrein, waardoor die opeens heel vol en vet klinkt. Mooi gedaan. De lol en levenslust die je voelt op je 18e verjaardag (in ieder geval volgens dit nummer) komen ook goed naar voren in de clip. Rondlopen met grote lampenkappen op je hoofd, dat is pas een verjaardag. Hieronder kun je de clip zien en het liedje luisteren.