NOISE, SOUP ‘nd KNOWLEDGE: een culturele ontmoeting met muziek, soep en lezingen

Over ‘onnederlands goede bands’ en het ontkoppen van taugé

Tekst: Charlotte Akerboom Foto's: Jan Westerhof ,

Tijdens Eurosonic Noorderslag wordt Groningen overspoeld door evenementen in de randprogrammering. Eén daarin viel door zijn bijzondere concept wel erg op: Noise Soup’nd Knowledge in galerie Sign+. Lezingen over de ‘populaire cultuur’, terwijl de spreker samen met de toehoorders een soep naar eigen recept kookt, die vervolgens tijdens live optredens wordt genuttigd.

Het is het derde jaar dat dit evenement is georganiseerd door studenten van de Academie voor Popcultuur uit Leeuwarden. Waar in de eerdere edities de nadruk lag op de muziek en tijdens de optredens soep werd gegeten, staat in deze editie het ‘samen soep maken’ centraal. Het is de bedoeling dat de bezoekers op deze manier meer in contact komen met elkaar, de artiesten en de sprekers. “Interactie is op school een belangrijk thema, alle disciplines en jaren zitten ook door elkaar heen in klassen, vandaar dat we interactie dit jaar een belangrijke rol hebben gegeven.”

Op de vraag waarom is gekozen voor soep maken, en niet voor pasta of stamppot, hebben de organisatoren geen antwoord. “Goede vraag. Dat is bij de eerste editie bepaald, maar waarom weet ik eigenlijk niet.” “Misschien omdat soep iets gezelligs heeft?”. Gezellig is een goede omschrijving van de sfeer in de galerie. De middag opent met een optreden van Tenfold. De zangeres heeft een fijne stem met een prettig rauw randje en heeft aan de bezoekers een aandachtig publiek.

Na het optreden kruipt het publiek knus bij elkaar aan de tafels die direct voor de spreker zijn opgesteld. Sherlock Telgt geeft een lezing over het opzetten van een culturele broedplaats, terwijl hij saotosoep naar recept van zijn Surinaamse moeder maakt. Het publiek krijgt taken toegeschoven. “Wie snijdt de kip in blokjes?” wordt wel begrepen. Maar de vraag “wie wil de kopjes van de taugé halen?” levert geroezemoes op. “Is dit het kopje?”, vraagt de vrouw die deze taak op zich heeft genomen. Niemand blijkt ooit de taugé te ontkoppen en Sherlock blijkt ook niet te kunnen aangeven waarom dat eigenlijk moet. “Zo deed mijn moeder dat altijd.” Zijn lezing over het ontstaan van de culturele broedplaats Backbone050 wordt af en toe onderbroken door een kookgerelateerde opmerking: “ik doe nu de kippenbouillon erin”. Het multitasken gaat Sherlock goed af, maar een half uur blijkt niet voldoende om de saotosoep te bereiden op de aanwezige kookplaatjes.

In de andere ruimte begint Lady Dandelion, terwijl Sherlock zijn soep afmaakt. De soep wordt rondgedeeld terwijl mensen genieten van de sfeervolle popmuziek of met elkaar blijven praten. Precies zoals het bedoeld is dus. De galerie is inmiddels, net als de soep, goed gevuld. De saotosoep valt goed in de smaak bij de bezoekers. “De soep is heerlijk! Maar ik mis wel een eitje, dat hoort toch wel bij sotonsoep.. het liefst zo’n eitje dat helemaal grijs is gekookt.” (voor lezers die niet aanwezig waren op het evenement, het recept van de soep is onder aan dit artikel te vinden)

De tweede spreker is Richard James Foster. In rap Engels laat hij met zijn kritische woorden de luisteraars nadenken over de Nederlandse muziekcultuur en het gebrek aan nationale trots. Zo snapt hij het fenomeen niet dat een goede band ‘onnederlands goed’ wordt genoemd. “Het is Nederlands, en het is goed, maar we noemen het onnederlands goed”. Tijdens zijn lezing kookt hij aardappel-prei soep en de toehoorders hebben een hele klus aan het snijden van een enorme hoeveelheid prei. Ook deze soep komt niet af tijdens de lezing, maar dat mag de pret niet drukken. Een deel van de bezoekers kijkt een film van Guy and Roni. “Er is niemand om de film toe te lichten, dus als jullie vragen hebben mogen jullie die na afloop aan elkaar stellen.” Deze middag is bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen en samen soep maken tijdens een lezing in een knusse setting blijkt daarvoor een goede manier.

Wanneer je de saotosoep van Sherlock gemist hebt, hierbij zijn recept:

Saoto ajam( Javaanse kippensoep) (voor ongeveer vier personen)

2 potten kipbouillon (water toevoegen al naar gelang smaak)
Warmen en daar doorheen mengen:
1 pakje soto mix

Serveren in een kom met daarin:
Gekookt ei
Gekookte rijst
Gefrituurde kip
Taugé (kopjes eraf!)
Gebakken uitjes apart of gebakken uitjes gemengd met Chinese vermicelli
Zoute ketjap eventueel met peper er in
Mini frietjes naturel (chips) (als garnering)
Selderij (fijngesneden als garnering)