Music Hack Day Groningen

24 uur pielen en prutsen met tech en muziek

Tekst: Jesse Havinga Foto's: Jan Westerhof ,

Hacken is ook niet meer wat het geweest is. Niks geen geheimzinnige zolderkamertjespraktijken waar de gemiddelde mens trots is om niks van te weten en niks geen mysterieuze Koude Oorlog-achtige spionnenverhalen: hacken is tegenwoordig ook gewoon software ontwikkelen, maar dan wel op een speciale manier. Niet zomaar een beetje pielen, maar creatief en innovatief nadenken over software.

Sinds 2009 vindt er maandelijks een Music Hack Day plaats op verschillende locaties over de hele wereld. Dit keer op de donderdag en vrijdag tijdens en in samenwerking met Eurosonic. Het initiatief, hier georganiseerd door Chordify, is simpel te omschrijven: zet designers, techneuten, ontwikkelaars, programmeurs en kunstenaars 24 uur bij elkaar in een ruimte, geef ze een brede opdracht (“iets met muziek”) en zie wat voor moois er uit komt. Dat dit concept zo aanslaat is geen wonder, want de sfeer van creativiteit en potentie die er in het pand aan het Boterdiep 63 hangt is verslavend. Alles kan en hoewel dat net zo goed verlammend kan werken, leidt het tijdens de Music Hack Day al snel tot de meest innovatieve (maar ook klunzige, grappige, gimmicky) projecten die je je kan voorstellen. 3voor12 was bij de presentaties van deze projecten.

De open, losse sfeer is er gelukkig ook tijdens de presentaties. Geen ellenlange praatjes en gelikte powerpoints (alsof ze daar tijd voor hebben) maar gewoon even laten zien wat er is gemaakt met een korte uitleg. DJZP Toolkit mag aftrappen, met een heel tof maar uiteindelijk misschien iets te onpraktisch idee om DJ-sets interactiever te maken. Door middel van handbewegingen zou de DJ zijn set kunnen maken. Bijvoorbeeld, in plaats van voorover geleund en gefocust op z'n laptop, zou een DJ in plaats daarvan een nummer kunnen doorspoelen door een handbeweging in de lucht (of kunnen twitteren door in boven het hoofd in zijn handen te klappen – de mogelijkheden zijn eindeloos).

Daarna komt FlappyMusic. Inderdaad, geïnspireerd op het spelletje Flappy Bird heeft dit duo een versie van het spel bedacht waarin de beruchte pilaren waar je tussen door moet vliegen afhangen van de melodie van een liedje naar keuze. Dat dit best lastig is, merken we tijdens de presentatie als zelfs na meerdere pogingen de tweede pilaar al onoverkomelijk blijkt. Lost In Translation, het volgende project, is een app voor iedereen die zich een beetje verloren voelt in een vreemd land. Het programmaatje maakt automatisch een playlist aan met lokale muziek en dat werkt vrij goed: Traumahelikopter is meteen het eerste nummer.

Misschien wel het meest direct muzikale idee is Mobile Arrange, een app waardoor je tablet verandert in een instrument. Een heel veld met akkoorden dat je op verschillende manieren kan gebruiken (gewoon aantikken, of swipen zodat de akkoorden in elkaar overgaan). En zo kan je ook met nummers meespelen en dat dan weer opnemen. Heel tof, maar hopelijk veranderen ze het geluid dat uit de tablet komt nog wat.

Voor wie nog meer tijd te doden heeft na FlappyMusic is er Tabbit, een browserversie van het nog altijd even verslavende Guitar Hero. In plaats van een plastic gitaartje gewoon je toetsenbord maar verder is het idee hetzelfde: druk op de aangewezen tijd de goede akkoorden (knoppen) aan om zo een nummer mee te spelen op de gitaar. Jammer genoeg loopt het programmaatje nog niet synchroon met de muziekspeler, wat wel vrij noodzakelijk is bij dit spelletje. Ach, details.

Als laatste een uitstapje naar de klassieke muziek met In C(offeescript). De componist Terry Riley heeft in 1964 een stuk gecomponeerd, In C genaamd, dat bijzonder is omdat het bestaat uit allemaal hele korte stukjes die de verschillende muzikanten op elke mogelijke manier kunnen gebruiken. Men kan elk stukje tien keer spelen, of meteen alle stukjes achter elkaar. En toch klinkt het goed samen. Het programma dat de mannen van In C(offeescript) hebben bedacht doet dat trucje op de computer: elke computer in het netwerk kan als een apart instrument meedoen aan de symfonie, met hele toffe resultaten.