ESNS15 Uitbundig Subsonic tijdens Grunnsonic

Scherp gevatte teksten en stevige beats op de eerste avond

Tekst: Nina Knaack Foto's: Jan Westerhof en André Eggens ,

Grunnsonic: talent uit Groningen dat gratis te zien is op verschillende locaties in de stad. Niet alleen kroegen met bandjes en singer-songwriters, maar op de woensdagavond ook hiphop, dance en drum ’n’ bass in Subsonic. Host Danskie kondigt de negen verschillende acts aan en tussendoor verzorgt DJ Irie de gewenste dansbare plaatjes. De eerste avond van Grunnsonic kent hoge pieken, zonder diepe dalen.

De avond gaat van start met vier hiphopacts. MC Prophet opent de avond en maakt daarna plaats voor RUM&SKUNK. Het publiek zet een stapje naar voren en beweegt meteen mee op de stevige beats. RUM&SKUNK bestaat uit drie rappers die goed op elkaar zijn ingespeeld. De meerstemmige zang geeft extra kracht aan teksten zoals “We komen overnemen”. RUM&SKUNK neemt Subsonic dan ook over met de nummers van het debuutalbum De Essentie. “Dit is voor m’n levensgenieters”, zingen de drie mannen. Als de titelsong als afsluiter ingezet wordt gaat Subsonic echt los. Het publiek bestaat uit levensgenieters en springt verder de avond in.

Wanneer Abbeye als derde hiphopact inzet gaat het springen over in bouncen. Er ontstaat een relaxte sfeer en de beat is niet zo stevig meer. Hierdoor komen de teksten van de rapper duidelijk naar voren, die een stuk nuchterder zijn dan bij RUM&SKUNK. De scherpe en gevatte zinnen zeggen meteen waar het op staat, zonder enige beeldspraak. “Laat je horen als je lekker gaat”, schreeuwt Abbeye tussen de nummers door. Subsonic reageert met een hoop kabaal. De nummers lopen wat raar in elkaar over, maar Abbeye weet telkens weer de aandacht van het publiek te trekken. Met een ooglapje voor en een petje op is het een bijzondere verschijning. Heel Subsonic weet nu wie Abbeye is en zal hem ook niet snel vergeten. Abbeye’s laatste nummer is eveneens een single die het publiek laat springen. Abbeye doet vervolgens zijn petje af en springt zelf ook mee.

De laatste hiphopact is Mulu. Deze rapper staat al drie jaar op rij in Subsonic tijdens Grunnsonic, maar nu met een debuutplaat op zak. Veel kenners van Mulu zijn in de zaal aanwezig en de rapper krijgt het voor elkaar iedereen vanaf het eerste nummer te laten springen. Mulu staat in zijn eentje op het podium en benut de ruimte volop met zijn eigen dancemoves. De rapper laat een hoop variatie horen in zijn muziek en heeft het publiek veel te bieden. Hij stapt nog even het podium af en zet als laatste nummer ook zijn beste nummer in. Er ontstaat aan het einde zelfs een kleine moshpit voor het podium, en daarmee is de hiphopavond in Subsonic compleet.

Dan is het tijd voor alle dance-acts. Jasper Staal staat na Mulu meteen klaar achter de dj-booth. De overgang van hiphop naar de producties van Staal is groot. Zwoele elementen in de muziek bouwen de dance-avond rustig op. Staal laat zien dat hij veel in huis heeft en langzamerhand wint hij het publiek voor zich. Subsonic draait de knop om en maakt zich klaar voor een lange nacht vol dance en drum ‘n’ bass.