Stukafest Groningen 2015: een culinair festival vol kunst en cultuur Stukafest Groningen 2015: een culinair festival vol kunst en cultuur

Met Dotlights, Meadowlake en Naive Set op de zelfgecreëerde Stukafest-menukaart

, Tekst: Esmée Koeleman Foto's: Jan Lenting, Jan Westerhof en Bob de Vries

Stukafest Groningen 2015: een culinair festival vol kunst en cultuur

Met Dotlights, Meadowlake en Naive Set op de zelfgecreëerde Stukafest-menukaart

Tekst: Esmée Koeleman Foto's: Jan Lenting, Jan Westerhof en Bob de Vries ,

Veertien kamers, veertien acts, drie rondes en het eindfeest. De negende editie van Stukafest in Groningen brengt muziek, dans, theater, literatuur en cabaret naar de meest intieme setting: studentenkamers. Uit de zeven muzikale acts van het programma koos 3voor12 groningen ervoor om Dotlights, Meadowlake en Naive Set een bezoekje te brengen. Met bier voor een euro en de fiets bij de hand hoppen we van de ene knusse studentenkamer naar de andere. Een unieke manier om kunst en cultuur te beleven in Groningen.

Dotlights

In de eerste ronde wordt het meteen duidelijk dat het noodzakelijk is om goed het adres te lezen voordat je op pad gaat, want voor je het weet sta je te zoeken naar een Stukafest-uithangbord in de Noorderbinnensingel in plaats van de Noorderbuitensingel. Afijn, eenmaal aangekomen op het juiste adres staat de one-man band/producer klaar om het publiek te trakteren op een reisje naar de roes. In volledige stilte luistert het publiek naar de elektronische muziek waar Dotlights, oftewel Casper Rossing uit Hengelo, met zijn gitaar overheen speelt. De eerste nummers die gespeeld worden zijn tamelijk lang en moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar het publiek blijft aandachtig luisteren. Dotlights vervolgt zijn sessie met kortere nummers, waarin de minimalistische beats onregelmatig worden en de muziek wat minder dromerig wordt. In de korte rondetijd van een half uur weet hij het publiek te laten dromen en weer wakker te schudden met zijn experimentele muziek.

Meadowlake

Op de fiets door de kou komen we aan op de volgende halte: Meadowlake. In deze studentenkamer van Amerikaans teenager kaliber zit de Groningse post-rock band nog te genieten van een biertje tot het tijd is om aan de tweede ronde te beginnen. Vanavond is een vloerbedekking van zes verschillende kleden en behang van allerlei punk-, rock- en metalposters het decor van de vijfkoppige band. Hoewel de speelruimte wat te wensen overlaat met vijf bandleden, speelt Meadowlake een piekfijne set. Af en toe wordt frontman Jarno Olijve ondersteund door de toetsenist met een fijne tweede stem, waardoor de nummers een magische twist krijgen. Tussen twee nummers door zegt Olijve: 'We hebben weleens discussies over of ik tussen de nummers door moet praten of niet', waarna hij onderbroken wordt door de drummer, die meteen het volgende nummer inzet. Het publiek lacht en de band vervolgt met de set. De nummers bouwen op tot een uiteindelijk hoogtepunt wanneer de zanger op de bank tussen het publiek springt en iedereen enthousiast wordt. Om twee minuten voor tijd spelen ze nog snel een nummer, en dan is het echt tijd om te stoppen. Met een tevreden glimlach vervolgt het publiek zijn reis naar de laatste act.

Naive Set

Als laatste act staat Naive Set op het zelfgecreëerde menu van vanavond. De indie-popband bestaat uit vier vrolijke mannen die minstens zo vrolijke muziek maken. Het is erg krap in deze kamer en er zijn maar weinig zitplaatsen, maar dat lijkt niemand te storen. Integendeel zelfs, want het publiek lijkt zich juist te ontspannen tijdens dit optreden. Alle nummers zijn kort en bondig, gevuld met losse gitaarloopjes en harmonieuze samenzang. De zomerse sound van de band geeft tevens het vitamine-D tekort van het publiek een enorme boost. En met een drummer die zelf constant aan het springen is op de energieke beat, is het moeilijk om zelf nog stil te blijven staan. Een half uur is eigenlijk veel te kort, maar voor de band wél lang genoeg om een veelbelovende indruk achter te laten op het publiek.

De rondes zijn voorbij en het publiek vertrekt, naar huis of naar Vera waar Project Bongo en The Rising Sun tijdens het eindfeest de avond zullen afsluiten.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen