#Parfest2015: Dag twee Paradigm Festival voor de echte liefhebber

Goedgemutst publiek en vertrouwde line-up maken de zondag

Tekst: Laura Louwes Foto's: Bob de Vries ,

Paradigm Festival 2014 maakte het wel duidelijk: één dag is te weinig. Het alsmaar groeiende en bloeiende Paradigm heeft genoeg in huis om moeiteloos een extra festivaldag te kunnen vullen. Het levert een stuk minder bezoekers op dan de eerste dag, waardoor de vraag rijst of Groningen al klaar is voor een weekendfestival. De stemming is er in ieder geval absoluut niet minder om.

De editie van 2015 is wederom totaal anders dan die van vorig jaar. Waar de organisatoren van vele terugkerende dancefestivals voor elke editie gewoonweg de podia van het jaar ervoor uit de opslag trekken, is Paradigm Festival elk jaar een compleet andere beleving. Bestond vorig jaar de mainstage uit een levend spektakel van een open huis met meerdere verdiepingen, dit jaar doet de enorme dj-booth gemaakt van boomstammen denken aan een kruising tussen Burning Man, de Sleepless Floor van Melt! Festival en de tempel van een eilandvolkje ergens in de Pacifische Oceaan. Tel daar het perfecte weer bij op en je waant je allesbehalve in Stad.

In haar korte bestaan zorgt Paradigm Festival ervoor dat elke editie de vorige ruimschoots overtreft. Alsof ze elk jaar het aantal ingezette manuren minstens verdubbelen. Er zijn zo veel uitgekiende en verrassende details te vinden dat je de helft niet eens meekrijgt: overal gebeurt iets interessants. Gerard Hulshof, eigenaar van KopjeK, verklaart de vele extra moeite die Paradigm in de presentatie steekt: “Ze willen echt wat uitdragen. Paradigm is niet gewoon een feest, maar een groep puristen dat alles tot in detail uit heeft gedacht.” De organisatie gaat daarmee vele malen verder dan een gemiddeld commercieel festival. Met meubels van de kringloop die bezoekers na afloop mee mogen nemen. En genoeg gerbera’s voor iedere bezoeker.

De zondag trekt echter beduidend minder bezoekers dan zaterdag; de tweede dag is het een half keer zo druk. Wat te denken geeft, is Groningen eigenlijk al toe aan een meerdaags festival? Het dan aanwezige publiek is dat duidelijk wel. Louter ongecompliceerd en vrolijk volk dat aan een halve dag festivallen niet genoeg heeft. Dat is ook te merken op beide afterparty’s, waar de zalen gevuld blijven tot de laatste plaat alle mensen de zon weer in drijft.

Achter de draaitafels staan zondag vooral vertrouwde gezichten: Speedy J, Rod, Rhadoo, Guy J, Ion Ludwig, Olene Kadar, Navar, East End Dubs, AnD, Strano, Wulff Modern, Gerrit de Boer, Strano, Kabor, BDKR, Danny Seidel, Alexander Koning, Dano, Guillaume & Coutu Dumonts, Thee J Johanz - allen al bekend bij het Paradigmpubliek. Sommigen van hen verrassen amper, je weet bijvoorbeeld van Speedy J precies wat je kan verwachten. Anderen spelen haarfijn in op het publiek en zorgen voor een wat creatievere set. Nieuw op het programma is onder andere Thugfucker, die de zonovergoten mainstage trakteert op een sterke, uplifting set. 

De beste sfeer vind je deze dag in de sprookjesachtige Glazen Loods, die constant gevuld wordt met lekker doorkachelende deuntjes. Vooral afsluiter Rhadoo weet precies wat de loods nodig heeft. Een andere favoriet is het Coalesce-podium, waar het het lekkerst dansen is op blote voetjes in het strandzand. Op het program resident dj’s van het Friese Nokturné en het lokale House Couture, met als kers op de taart publieksfavoriet Job Jobse. “Mijn collega’s Levon Vincent en Mano le Tough maakten me al enthousiast om Paradigm aan te doen. En het was te gek.” Spontaan stelt hij voor ook op de afterparty te draaien. Dat mag. Hem mag je dan ook zeker terug verwachten in de loods. Jobse zal één van de meest toegewijde dj’s van ons land zijn: zo vertelt hij dat hij voor zijn set op Melt! Festival afgelopen juli al acht jaar platen aan het selecteren is: “Acht jaar geleden was ik voor het eerst op Melt!, en toen nam ik me voor daar ooit ook te draaien. Sindsdien ben ik daar platen voor gaan uitzoeken.” Die toewijding resulteert in een bij Paradigm passende set met stuk voor stuk platen waar je de naam van móét weten.

Dit alles maakt dat Paradigm Festival uniek is in onze stad, en ook zeker in ons land. De op handen zijnde verhuizing naar het Suikerunieterrein maakt de verwachtingen voor volgend jaar éxtra hooggespannen.