#NZON15 Een lesje voodoo gospel van My Baby

Heel waardige afsluiter van Noorderzon 2015

Tekst: Yorick Altena Foto's: Jan Lenting ,

Aan alle goede dingen komt een eind, zo ook aan Noorderzon. Zondagavond heeft het Amsterdamse bluesrocktrio My Baby de eer om het festival af te sluiten. De band heeft een succesvolle periode achter de rug, zo toerden ze met Seasick Steve en zijn ze de begeleidingsband van Henny Vrienten. Eerder dit jaar gaven ze een sublieme show weg tijdens de Rhythm & Blues Night in De Oosterpoort, kunnen ze dit opnieuw op Het Dok?

Ook op de laatste avond van Noorderzon is het publiek massaal toegestroomd en enkele minuten voor de start van het optreden zijn de terrassen rondom de vijver in het Noorderplantsoen wederom gevuld met een flinke mensenmassa. Iets na negenen komen drummer Joost ‘Sheik’ van Dyck en gitarist Daniel ‘Da Freez’ Johnston van My Baby op. Terwijl Daniel speelt op iets wat lijkt op een plank met daaraan slechts één snaar bevestigd, kondigt hij aan wat we vanavond mogen verwachten: “It’s time for some voodoo gospel.” Kort hierop betreedt zangeres Cato van Dyck het podium, en kan de show los.

Al gauw blijkt dat Groningen niet stil kan staan als My Baby speelt. De strakke ritmes in samenspel met de catchy melodietjes die Daniel Johnston op zijn slidegitaar speelt zorgen voor heel dansbare nummers. Daarbij komt dat frontvrouw Cato van Dyck een uitmuntende zangeres is, kortom: alle ingrediënten voor succes zijn aanwezig. Wat erg fijn is, is dat de band zich niet laat beperken tot nummers van drie of vier minuten, maar genoeg ruimte laat voor improvisatie. Waar de show van Birth of Joy de afgelopen week ietwat inzakte tijdens de muzikale jams, is dit bij My Baby absoluut niet het geval. Het trio weet de spanning in de nummers uitstekend op te bouwen en voelt aan wanneer een climax op zijn plek is. Het toppunt hiervan was een indrukwekkende, dertig seconden durende vocale uithaal van zangeres Cato, eentje waar veel collega’s jaloers op zullen zijn.

De groep heeft in Cato van Dyck een hele capabele frontvrouw. Is het niet met haar zangkwaliteiten, dan is het wel met haar uiterlijke kenmerken waarmee ze zorgt dat de aandacht op haar is gevestigd. Zo trekt ze tegen het einde van de show haar jas uit, waardoor ze in een wel erg frisse outfit op de planken staat. Man of vrouw, alle ogen van het publiek zijn op haar gericht. Niet dat ze dit nodig heeft voor de belangstelling, maar het helpt wel.

Na een dik uur wordt er medegedeeld dat My Baby nog maar vijf minuten mag spelen, tot grote teleurstelling van het publiek. De band lijkt zelfs verrast, alsof ze de tijd zijn kwijtgeraakt tijdens het spelen. De set wordt vervolgens afgesloten met het springerige Seeing Red, en daarmee is het einde van Noorderzon 2015 ook een feit. My Baby zette als afsluiter een formidabele show neer, vol hypnotiserende riffs en dansbare beats, kortom: een lesje voodoo gospel.