Ervaren Woods indrukwekkend tussen conventie en experiment

Na 2011 & 2013 zijn de Amerikanen opnieuw succesvol in Vera

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Harold Zijp ,

Met een stortvloed aan albums is Woods al jaren een consistente kracht in de indie-scene. Elk van de acht albums heeft wel weer een aantal pareltjes die de fans weer een jaar vermaken. Geleidelijk weten ze steeds meer mensen weet te bereiken. Vanavond in Vera grasduinen ze door hun omvangrijke oeuvre en hypnotiseren het publiek bij vlagen.

Woods is meer dan een gewone band. Het is eerder een collectief waarbij verschillende leden aanhaken bij de diverse albums en vervolgens hun eigen weg weer gaan. Het overkoepelend orgaan van deze gelijkgestemden is het label Woodsist dat door frontman Jemery Earl is opgezet. Kenmerkend voor vrijwel alle bands in hun catalogus is een ongekende productie en een voorliefde voor lo-fi muziek. Voorbeelden hiervan zijn de uiteenlopende bands The Babies, Sun Araw, White Fence en Real Estate. Ieder zitten ze in hun eigen straatje, maar allen weten ze elementen van conventionele muziek om te zetten in een compleet eigen product. Woods weet dit als geen ander succesvol te doen.

Hoewel de folky melodieën bijna radiovriendelijk zijn is het de vreemd hoge stem van Jeremy Earl, samen met de psychedelische uitspattingen die de live-shows kenmerken, die Woods er van weerhouden echt bij het grote publiek door te breken. Maar dat is juist ook de reden dat ze als underground band uitermate interessant blijven. Vanavond in Vera is deze scharkering al in de eerste paar nummers van het concert duidelijk. De vier mannen beginnen rustig met onder andere de klassieker in wording Cali in a Cup; misschien wel het meest toegankelijke nummer dat ze hebben gemaakt. Wat daarna komt is niet voor iedereen goed te volgen, de trippy ambient-achtige gitaarpartijen lijken nergens naar toe te gaan, maar barsten na een dikke vijf minuten uit in het volgende, meer psychedelische, nummer.

Daarna is de bom gebarsten en is - aan het harde applaus te horen - Vera definitief om. Dit zorgt ervoor dat de vier bandleden wat vrijer op het podium komen te staan en meer in muziek opgaan. Wat volgt zijn met name nummers van hun achtste (!) album With Light And Love, met als absoluut hoogtepunt de titelsong van deze plaat. Terwijl de bassist en drummer sober en strak hun partijen spelen, gaan de twee gitaristen om de beurt los in het epische middenstuk van het live ruim tien minuten durende nummer. Een toegift kan na het redelijke korte optreden natuurlijk niet uitblijven. Aan het daverende applaus te horen kan Woods gerust voor de vierde keer naar Vera komen over een jaartje.