Plato Planet: veel gezelligheid, weinig gevaar

Divers gezelschap bezorgt Oosterpoort een fijne muzikale zondag

Tekst en foto's: Donald van Tol ,

Muziekzaak Plato organiseert al enkele jaren het Plato Planet festival, waar je voor de prijs van twee biertjes een hele reeks bandjes kunt zien. Deze editie ontpopt zich als een fijn zondags uitje met een sporadisch scherp randje.

Terwijl buiten de nazomerzon voor aangename temperaturen zorgt, lokt Plato Planet deze middag mensen de Oosterpoort in voor een flinke dosis live-muziek. In een gemoedelijk ons-kent-ons sfeertje krijgen bijna twintig opkomende bandjes de gelegenheid zich een half uur te presenteren aan het Groningse publiek, dat varieert van strakke student tot stramme zestiger. Ook muziekminnende ouders grijpen hun kans de zondagmiddag eens niet aan een familiebezoek te besteden.

Het zijn overwegend gitaarbandjes die zich in het zweet staan te werken. Variërend tussen de akoestische gitaren van Navarone tot de gierende bluesrock van The Tightropes is er voor elk wat wils, al overtuigen sommige bandjes meer dan anderen. De onvoorspelbare rock van Shaking Godspeed bijvoorbeeld is beduidend spannender dan de cheesy studentenpop van Julius. En de Groningse luisterliedjes van Swinder brengen je meer in Ommelandse sferen dan de eveneens Groningse nummers van routinier Bert Hadders.

Opvallend is de bijna totale afwezigheid van vrouwen op de bühne. Zangeres van soulband The Tibbs vormt een uitzondering. Verleidelijk danst zij voor de horde fotografen die zich aan haar voeten verzamelen. De muziek is prima, maar niet spectaculair. En dat is tekenend voor de dag: veel gezelligheid, maar weinig gevaar. Er is lekker eten, goede koffie en een barbier voor de man met baard. De grootste uitdaging voor de bezoekers komt na de verdienstelijke show van het Eindhovense indie-gezelschap Hunting the Robot: een popquiz met pittige vragen rond het thema auto’s.

Zo kabbelt de dag rustig voort en breekt de avond aan. Zijn er dan geen scherpe randjes? Toch wel, maar daarvoor moet je afdalen naar de Kelder. In de indierock van Bewilder en de noise van Paceshifters klinkt de urgentie die muziek opwindend maakt. Gelukkig maar. Volgend jaar weer naar Plato Planet.