Zevenkoppig spektakel King Gizzard & The Lizard Wizard in Vera Zevenkoppig spektakel King Gizzard & The Lizard Wizard in Vera

Psych-toppers uit Melbourne imponerend goed

, Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Joey Feikens

Zevenkoppig spektakel King Gizzard & The Lizard Wizard in Vera

Psych-toppers uit Melbourne imponerend goed

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Joey Feikens ,

Australië kent de laatste paar jaar een explosie van kwalitatief hoogstaande garage en psychedelische bands. Zonder twijfel is King Gizzard & The Lizard Wizard één van de beste exponenten hiervan. Vanavond staan de zeven mannen in Vera als onderdeel van hun uitgebreide Europese tour.

Je hebt bands die veel muziek uitbrengen en je hebt King Gizzard & The Lizard Wizard, de overtreffende trap. Naast vijf (!) officiële albums sinds 2012 hebben ze nog talloze losse singles, EP’s, compilaties en mini-albums de wereld in geslingerd. En bijzonder genoeg is alles wat ze hebben uitgebracht meer dan de moeite waard om te luisteren. De laatste plaat, I’m In Your Mind Fuzz, kwam uit op het kwaliteitslabel Castle Face Records, waar John Dwyer van Thee Oh Sees medeoprichter van is, en heeft een flinke boost gegeven aan hun naamsbekendheid. Terecht, want het is misschien wel hun beste en in ieder geval hun meest samenhangende plaat tot nu toe. Waar met name de eerste platen alle kanten uitschieten die je tussen 60’s rock, psychedelica en oude en moderne garagerock kunt verzinnen, is dit alles op het laatste album gestroomlijnder verpakt tot compacte knallers die echt een eigen King Gizzard sound hebben en naadloos in elkaar overlopen.

Live voor een goed volgepakte Vera is het vanavond meteen een spektakel. Je weet even niet waar je moet kijken en waar je naar moet luisteren als ze beginnen met spelen. Twee drummers, drie gitaristen waarvan twee zingen, een bassist en een vliegende keep die zingt, mondharmonica, keyboards en andere elektronische snuisterijen bespeelt. Wonderbaarlijk genoeg klinkt het verrekte strak en is het geluid helder zodat je alle instrumenten afzonderlijk kan horen. Na een relatief ingetogen eerste nummer gaan daarna alle remmen los en voel je de kracht die zeven mannen uit een paar instrumenten kunnen krijgen. Overdonderend wordt het als het in elkaar overgaande drieluik I’m In Your Mind – I’m Not In Your Mind – Cellophane wordt ingezet. De drie nummers lang voortdenderende baslijn en de twee perfect synchroon spelende drummers vormen de basis waarop de drie gitaren en mondharmonica los gaan.

Daarna is er geen houden meer aan voor zowel de losgeslagen band als het steeds enthousiaster meebewegende publiek. Het op plaat al epische, vijftien minuten durende psychedelische meesterwerk, Head On/Pill is live nog tien keer beter en een stuk langer. Later komt ook de dwarsfluit nog om het hoekje kijken bij het vreemde maar catchy Hot Water, wat als welkome adempauze de set openbreekt. Als na een dik uur de zeven onder hard applaus het podium verlaten, duurt het logischerwijs niet lang voordat ze terugkomen. Twee genadeloos harde Stooges covers, I Wanna Be Your Dog en T.V. Eye, breken uiteindelijk de tent definitief af. De zanger had nog wel de hele avond door willen spelen, maar na dik anderhalf uur heeft de rest van de band er helaas genoeg van. Voor Vera is het te hopen dat ze genoeg ruimte op de muur kunnen vinden in januari. Want King Gizzard & The Lizard Wizard mag er met koeienletters bijgeschreven worden als het beste concert van 2014.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen