Stagediven, crowdsurfen en bloedneuzen bij Traumahelikopter

Presentatie tweede album I Don't Understand Them At All mondt uit in wild feestje

Tekst: Saskia Evers Foto's: Bob de Vries ,

In januari 2013 presenteerde garagepunkband Traumahelikopter het naamloze debuutalbum. Kort daarna zorgde de trots van Groningen-Noord voor extra naamsbekendheid door tijdens Noorderslag een deel van het systeemplafond naar beneden te spelen en stond de band op het onofficiële programma van Amerikaans showcase-festival SXSW. Inmiddels is er een tweede langspeler: I Don't Understand Them At All. Vrijdag 7 maart vindt de presentatie plaats in Vera met als support-act de Afterpartees.

Ondanks de afstand zijn de Afterpartees al geruime tijd geen onbekende meer in Groningen. Recent was het Limburgse gezelschap nog veelvuldig in de stad te vinden tijdens Eurosonic Noorderslag. Ook speelde de band tijdens Noorderzon en wonnen de jongemannen de Vera Poll voor beste Downstage-act. Daarnaast bracht de band hun eerste single First/Last uit via het in Groningen gevestigde Kogar Records, waar ook Traumahelikopter hun eerste single uitbracht. Eind 2013 schopten de mannen het ook nog eens tot de 12van3voor12. Dat schept natuurlijk hoge verwachtingen.

Hoewel veel media de Afterpartees vooral als rammelig typeren, knalt de garagerockband er meteen in. Het aanstekelijke ritme en de goede zang en samenspel laten meteen veel hoofden op en neer bewegen. Er komen liedjes voorbij over o.a. meisjes en Red Bull. Frontman Niek Nellen excuseert zich voor zijn stem en het voorkomen van de band: ze hebben net carnaval gevierd: "Het Limburgse equivalent van Traumahelikopter", aldus de zanger.

Steeds meer mensen verzamelen zich nieuwsgierig voor het podium en het lijkt alsof de Limburgers Vera langzaam opnieuw aan het veroveren zijn. Speciaal voor Traumahelikopter covert het Limburgse vijftal Teenage Lobotomy van The Ramones. "Traumahelikopter speelt hem beter", roept frontman Nellen. Niet zo gek: in januari speelde Traumahelikopter tijdens No More Heroes een set Ramones-songs en een aansluitende dj-set om de New Yorkse punkhelden te eren. Later zetten de Groningers inderdaad een strakke versie van Commando neer.

Net als de voorgangers, knallen ook de Noorderlingen erin met de single Alone. In de strakke set loopt het ene nummer vrijwel naadloos in het volgende over. Hoewel het nieuwe materiaal iets melodieuzer klinkt, zijn de liedjes nog net zo aanstekelijk als we van Traumahelikopter gewend zijn: er klinken zowel punk-, rockabilly- en surfinvloeden door.

Recent vertelde zanger-gitarist Mark Lada aan 3voor12 groningen dat hij liever heeft dat iedereen uit zijn dak gaat, dan dat iedereen diepzinnig naar de teksten luistert. Zo vult de avond zich met "catchy refreintjes" die gecombineerd gaan met "zwartgallige teksten" en springt het publiek wild op de melodie van Last Night I Dreamt I Killed Myself terwijl diezelfde tekst enthousiast meegeschreeuwd wordt.

Niet alleen ontstaat er onder de punkliefhebbers al gauw een wilde pit en vliegt er bier door de lucht, na een paar nummers staat er zelfs iemand langs de kant met een bloedneus. Op een gegeven moment klimt een viertal jongens het podium op die daar allen volledig uit hun dak gaan en besluiten te stagediven. Ook Lada zelf springt met gitaar de zaal in en speelt al crowdsurfend verder. Tijdens het laatste nummer doet hij dit al zingend nog eens dunnetjes over. Als het trio deze live-energie al op het debuutalbum wist vast te leggen, moet dat met de tweede ook zeker gelukt zijn.