Karnivool knalt uit Binnenzaal in Oosterpoort Karnivool knalt uit Binnenzaal in Oosterpoort

Kaartverkoop voor Australische act valt tegen

, Tekst: Sannette de Groes

Karnivool knalt uit Binnenzaal in Oosterpoort

Kaartverkoop voor Australische act valt tegen

Tekst: Sannette de Groes ,

De Australische band Karnivool ontstaat in 1997 in Perth. Zanger Ian Kenny en gitarist Drew Goddard kennen elkaar vanaf de middelbare school waar ze tijdens feesten covers van Nirvana en Carcass spelen. Vanaf 1998 speelt de band alleen nog maar eigen nummers onder de naam Karnivool. De albums Themata (2005) en opvolger Sound Awake doen het goed in thuisland Australiƫ en zetten de band neer als een gevestigde naam binnen de progressieve rock. Mediagiganten als Rolling Stone, Billboard Magazine en Rocksound geven de band lovende recensies. Met het in 2013 uitgebrachte album Asymmetry toert de band nu door heel Europa. Vanavond is Groningen aan de beurt.

Voorafgaande aan het optreden wordt al duidelijk dat de kaartverkoop van het concert tegenvalt. Waar de band in Utrecht en de rest van Europa volle zalen trekt, wordt het concert in de Oosterpoort verplaatst naar de veel kleinere Binnenzaal. A Liquid Landscape trapt af vanavond en bewijst dat de muziek vanavond thuishoort in een veel grotere zaal. Zanger Fons Herder vindt de magere opkomst ook jammer. “Misschien is het noorden nog niet echt op de hoogte van deze band, in Utrecht was het uitverkocht. Ook staat Karnivool een dag later op een van de grootste Europese festivals, Rock Am Ring in Duitsland”, aldus Herder.

Ondanks de matige opkomst begint A Liquid Landscape vol enthousiasme aan de set. Een muur van geluid komt op het publiek af en degenen zonder oordoppen hebben nu al spijt. De zaal is redelijk gevuld en het publiek wordt meegezogen in de melancholische nummers van de band. Vooral het nummer Nightingale Express maakt wat los bij de bezoekers. Voordeel van zo’n kleine zaal is wel de intimiteit tussen publiek en band. Zo kan zanger Fons Herder gewoon een gesprek aanknopen met concertgangers.

Na een klein uur maakt Karnivool haar opwachting. Ook hier wordt duidelijk dat de band houdt van hard en luid. Door het volume van de band is niet alles compleet definieerbaar in zo’n kleine zaal. Toch is al snel te horen dat de band een zeer eigen geluid heeft met veel eigenaardige drumritmes en aparte overgangen. Het is zeker niet rechttoe rechtaan en de heren houden er veel ingewikkelde structuren op na. Veel concertgangers zijn niet erg bekend met de band. Muzikaal gezien staat het optreden als een huis en weet de band het publiek te overtuigen.

Aan het einde van de set speelt de band Themata van het gelijkmatige debuutalbum en maakt indruk. Door de complexiteit van de muziek wordt duidelijk dat de nummers na een keer spelen niet direct binnenkomen. Daarnaast hoort deze band eigenlijk niet thuis in zo’n kleine zaal en zouden ze op de main stage veel beter tot hun recht komen. De toegift bestaat uit nummers als Alpha Omega en New Day en zorgt voor iets meer beweging in de zaal. Karnivool laat een tevreden publiek achter, met suizende oren.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen