Groningse metalheads krijgen geen genoeg van Stream Of Passion: "Nog aine!" Groningse metalheads krijgen geen genoeg van Stream Of Passion: "Nog aine!"

Symfonische metalband is terug met vierde album in Vera

, Tekst: Saskia Evers Foto's: Bob de Vries

Groningse metalheads krijgen geen genoeg van Stream Of Passion: "Nog aine!"

Symfonische metalband is terug met vierde album in Vera

Tekst: Saskia Evers Foto's: Bob de Vries ,

In 2005 richtte Arjen Lucassen (Ayreon, Star One, Guilt Machine) samen met de Mexicaanse Marcela Bovio de symfonische metalband Stream Of Passion op. In die formatie creëerde het gezelschap debuutalbum Embrace The Storm. Twee jaar later stapten Lucassen en enkele andere bandleden op en inmiddels zijn van de originele formatie alleen Marcela en bassist Johan van Stratum over. Recent bracht de band het vierde en via crowdfunding gefinancierde album A War Of Our Own uit, waarvan vanavond een groot deel voorbij komt.

My Propane

In Groningen lijkt metal soms een zeldzaam fenomeen, maar deze week komen de 'metalheads' voldoende aan hun trekken. Na de albumpresentatie van Dictated in Simplon afgelopen vrijdag, is het zaterdagavond weer raak in Vera. Het is aan My Propane om deze avond af te trappen. Het is een internationaal gezelschap: de Italiaanse frontman Valerio Recenti komt uit het Verenigd Koninkrijk en de Zuid-Amerikaanse gitarist uit India. Daarnaast is de bassist van origine Nederlands en is de drummer half-Duits.

De band begint met een indrukwekkende gitaarsolo, waarna een geheimzinnige stem in het duister de "evil metalheads" verwelkomt. De stoere mannen brengen ruige, melodieuze metal. Gehuld in tatoeages of een bandana om het hoofd laten de heren zien ruime podiumervaring te hebben en zich daar ook thuis te voelen. Hoewel de mannen zich erg metal gedragen, komt de show 'gemaakt' over waardoor de aandacht bij het publiek iets verslapt. Grappig detail is dat Recenti onbewust even bandnamen door elkaar haalt en zegt het voorprogramma van After Forever te verzorgen.

Stream Of Passion

In plaats van After Forever is het daarna natuurlijk aan Stream Of Passion. Ook dit symfonische metalgezelschap begint met een solo, waarna Marcela Bovio met haar weelderige rode krullen het podium betreedt. Mede door de hoge noten die de frontvrouw regelmatig haalt, weet ze een dramatisch effect te creëren waar incidenteel wanhoop in doorklinkt. Ondertussen laat het voltallige gezelschap hun lange haren headbangend over het podium zwieren. Van Stratum beweegt zich over het podium alsof hij zich op elke plek thuisvoelt. Ook Bovio laat haar vrouwelijke charmes op het publiek los en laat menig mannenhart sneller kloppen.

Er komen veel nummers van het recente album A War Of Our Own voorbij, zoals het gelijknamige titelnummer, maar ook The Curse, Don't Let Go en Out Of The Darkness. Stuk voor stuk nummers waarin een prachtige emotioneel geladen melodie zich afwisselt met scheurende gitaren en keiharde drumbeats. Opvallend in de set is dat er voor voldoende afwisseling wordt gezorgd: na een rustig nummer komt de band met een geluidsexplosie terug. Waar de muziek meestal relatief stevig is, laat Stream Of Passion ook zien wat subtielers in huis te hebben. Tijdens de vertolking van het rustigere For You wordt Bovio bijvoorbeeld alleen begeleid door keyboard en viool. 

Hoewel het nieuwe materiaal duidelijk bij het publiek in de smaak valt, raakt het bekendere werk meer gevoelige snaren. Wanneer het al een tijdje niet meer gespeelde Now Or Never ingezet wordt, springt Vera enthousiast op en neer. In de toegift wordt de bloedmooie cover van Radioheads Street Spirit enthousiast ontvangen, net als het van het debuutalbum afkomstige Out In The Real World. Het publiek krijgt er maar geen genoeg van. "Nog aine!" wordt er in het Gronings geroepen, maar na de toegift is het echt over. Samen nog een biertje drinken, daar heeft de inmiddels vermoeide band meer zin in.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen