The Blind Roofers winnen de POPgroningen Talent Award 2014

Tekst: Saskia Evers Foto's: Bob de Vries ,

Na twee zinderende halve finales strijden Tied Laces, The Blind Roofers, The Rising Sun en ...And The Gods Made Coffee zaterdagavond 19 april om de POPgroningen Talent Award 2014. Net als voorgangers Elle Alpha en Orange Skyline krijgt de winnaar van de avond een zeer divers prijzenpakket wat - zoals Orange Skyline deze avond nog laat zien - absoluut geen windeieren legt. De vier Groningse bands maken het de jury ook dit jaar bijzonder moeilijk.

Deze zaterdag is er in Groningen bijzonder veel te doen op muziekgebied. Niet alleen staan de Kaiser Chiefs in de Oosterpoort en verzorgen de winnaars van de POPgroningen Talent Award 2013 - Orange Skyline - daar vanavond het voorprogramma. Ook presenteert Harm's Fork hun nieuwe EP en houdt Melodica Festival Groningen een fundraiser-avond. Desondanks is Vera toch goed gevuld met de achterban van de finalisten. Het publiek vooraan bij het podium wisselt dan ook per act. Elke band wordt gesteund door vrienden en familie: de trouwste fans.

Tied Laces

Deze fans zijn bij de jonge band Tied Laces ook goed vertegenwoordigd. Nog voordat de mannen officieel zijn aangekondigd, klinkt er vanuit het publiek al gezang om bandlid Joey met zijn verjaardag te feliciteren. Ondanks de fanbase oogt de band wat zenuwachtig en timide op het podium. Wel weten de bandleden een catchy popgeluid neer te zetten dat het wellicht wel goed zou doen op de radio. Een nummer over het Noorderplantsoen - waarin het zomergevoel, het chillgehalte en de bomen van het park beschreven worden - zal voor de Groningse achterban erg herkenbaar klinken. Naarmate het optreden vordert, groeit ook het zelfvertrouwen van de bandleden wat het optreden positief beïnvloedt. Ook Walk In The Night kent een opzwepende beat en op verzoek volgt er - zowel qua zang als handgeklap - participatie van de enthousiaste achterban.

The Blind Roofers

Zo timide als hun voorgangers komen The Blind Roofers niet over. Aanvankelijk had de band tijdens de voorrondes verloren van mede-finalist ...And The Gods Made Coffee, maar kwam via een wildcard toch in de halve finale waar de band het vervolgens met vlag en wimpel tot de finale schopte. Nadat ze in 2013 onder hun voormalige naam Little Baby de publieksprijs van Usva Battle Of The Bands wonnen, heeft het gezelschap duidelijk meer podiumervaring opgedaan. Omdat hun muziek niet duidelijk in een hokje te plaatsen valt, heeft de band zichzelf het spiksplinternieuwe genre Damster Delta Music toegeëigend. Vanavond is de band ook nog eens in het gezelschap van de man achter Franky Age: Frank Hospers.

Er volgt een professioneel ogend optreden waarin de bandleden vrij en relaxt over het podium bewegen. De set kent veel variatie, zowel in de set als nummers zelfs. De zanger heeft een goed en helder, Amerikaans klinkend, stemgeluid. Niet zo vreemd aangezien zanger Antonie onder andere inspiratie haalt uit de muziek van Bob Dylan en Neil Young. De sfeer schetst een beeld van ranches op uitgestrekten vlakten met veel eigen grond. Het verbaast dan ook niet dat het gezelschap onder een pruimenboom met een prachtig uitzicht op het weidse Groninger landschap repeteert. Dat is precies het beeld dat voortvloeit uit de muziek.

The Rising Sun

De reggaerock van The Rising Sun neemt je daarentegen mee naar gebieden die zich rondom de evenaar bevinden. In 2013 haalde de band de halve finales, maar verloor destijds van Animal Antics en Sprokkelhout. Met het zomers zwoel feestelijke optreden krijgt de band het publiek snel mee. De band lijkt zich thuis te voelen op de Mainstage van Vera. Het gezelschap is dan ook geen onbekende voor dit podium. Enkele weken terug presenteerde The Rising Sun hier hun spiksplinternieuwe EP Early Vibes. Alle bandleden hebben er zichtbaar plezier in. Het publiek beweegt mee op het zomerse ritme.

Met teksten als "We're gonna party till the sun goes down" met daarbij horende melodieën laat de band zien dat ze geen talentenjacht nodig hebben om een professionele feestelijke show neer te zetten. De hele zaal beweegt mee op de opzwepende zwoele klanken en een feestje is het sowieso, of de band nu wel of niet de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.

...And The Gods Made Coffee

In vergelijking met voorgaande acts is ...And The Gods Made Coffee enigszins een vreemde eend in de bijt. Tijdens het ombouwen van het podium wordt vooraan al duidelijk wie de fans zijn van deze rock-’n-rollbluespunkloudscreamnoiseshit. Dat de band doet aan zelfspot, blijkt bijvoorbeeld uit de tekst op het drumstel: deze is in hoofdletters voorzien van de tekst ATGMC SUCKS. Zanger Gerald Timmermans duikt nog voordat het optreden begonnen is met ontbloot bovenlijf het publiek in.

Voor het podium maakt hij zingend deel uit van de zogeheten moshpit waar het verbazingwekkend is dat mensen niet over de draad van de microfoon struikelen. Hoewel hij hiermee de intimiteit met de mensen in de pit verhoogt, zorgt deze actie voor afstand tot het overige publiek. Ze horen een stem, maar zien de veelal gruntende zanger niet meer. Ze zien dus ook niet dat Timmermans op een gegeven moment met een fles wijnachtige substantie door het publiek loopt, en vervolgens liggend op zijn buik afscheid neemt. De overige bandleden zetten instrumentaal gezien een stevige show neer. Ook hun outfits zijn opvallend. De mannen achter de snaren dragen aanvankelijk korte broeken, kniekousen en hoodies met de capuchon over hun hoofd.

Orange Skyline

Postpunkrevivalband Orange Skyline, de winnaar van vorig jaar, is uitgenodigd om tijdens het juryberaad het publiek te vermaken. Dat het winnen van de Award de band geen windeieren heeft gelegd, blijkt alleen al uit het feit dat het viertal eerder op de avond in de Oosterpoort het voorprogramma van de Kaiser Chiefs mocht verzorgen. Op één avond spelen voor een volle Oosterpoort en een volle Vera: daar zou menig band jaloers op zijn!

Gehuld in nette pakken en met de gepaste 'Britse arrogantie' waar Orange Skyline om bekend staat, geeft de band wederom een uitstekende show. De band is het afgelopen jaar gegroeid en volwassener geworden. Hierdoor kennen de nummers meer variatie. Dat zanger van der Wielen zijn hoofd tegen een gitaar stoot, oogt als een ongelukje en lijkt niet voort te komen uit vernielingsdrang. Al moet de microfoonstandaard het later wel ontgelden.

Jury-uitslag

Ook vandaag loopt het juryberaad weer uit. De jury heeft bijzonder veel moeite met het kiezen van een winnaar, maar uiteindelijk lijkt de jury het toch eens te zijn geworden. Voorzitter Peter Weening legt uit dat de vergelijking er niet eentje van appels en peren is, maar van een hele fruitmand. Van elke band noemt hij positieve eigenschappen en aandachtspunten op.

Tied Laces had het publiek erg mee en een sympathieke uitstraling. The Blind Roofers beschikt over een ijzersterke zanger. Ook heeft Weening een alternatief genre bedacht: glamfolk waar Bowie en folk samenkomen. Wel heeft de jury vraagtekens bij de richting die de band op wil gaan. The Rising Sun staat als een huis met een goede performance. Daar staat tegenover dat de zang iets intenser mag. Over ...And The Gods Made Coffee merkt de Vera-programmeur op dat de zanger wel iets vaker op het podium mag staan: hij hoorde een kwartet, maar zag een trio. Daarnaast mag het wel iets vuiger en smeriger.

Met uitzondering van één jurylid zit de gehele jury uiteindelijk toch op één lijn. De band die met het prijzenpakket naar huis gaat en het komende jaar roem zal vergaren: The Blind Roofers.

Prijzenpakket

Wat The Blind Roofers winnen? Deelname aan de SENA Perfomers POPnl Awards in de Melkweg in 2015, een optreden op Eurosonic Noorderslag 2015, en een optreden op het Local Heroes podium van Bevrijdingsfestival Groningen 2014. Daarnaast is er een coachingstraject en kan de band deelnemen aan diverse workshops en masterclasses, die mede mogelijk zijn gemaakt door de Academie voor Popcultuur en Noorderpoort Kunst & Multimedia. Alsof dat niet genoeg is, ontvangt de band ook nog een waardecheque voor Westerhaven Muziek en ligt er volgens POPgroningen eeuwige roem in het verschiet.